Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİR LİMANI ALARM VERİYOR

İZMİR LİMANI ALARM VERİYOR

İZMİR LİMANI ALARM VERİYOR21.05.2009

İki operatörün doktora gitmesiyle başlayan sıkıntı, iki makinenin bozulmasıyla had safhaya ulaştı. Sendika, personel yetersizliğinden ve vinçlerin eski oluşundan yakındı. İzmir Alsancak Limanı'nda gemilerin yükleme ve boşaltma işlemlerinde kullanılan 5 vinçten biri, operatör yetersizliğinden dolayı sabah saat 08.00'den akşam 17.00'ye; arızalanan diğer iki vinç ise öğlene kadar çalışmadı. Bu durum limanda yükleme ve boşaltma işlemlerinde sıkıntı yaratırken, bazı denizcilik acenteleri duruma tepki gösterdi.

Limandaki işlerin yavaşlamasının altında, işyerinde örgütlü Liman-İş Sendikası ile liman işletmesi arasında yaşanan sıkıntıların yattığı iddia edildi. Alsancak Limanı'nda önceki gün 08.00-17.00 saatleri arasında çalışan 2 operatör, doktora gitme gerekçesiyle çalışmadı. Bu nedenle limandaki 1 ve 5 No'lu vinçler devre dışı kaldı.

AÇIKLAMA GELDİ

Liman İşletme Müdürlüğü'nün devreye girmesi ile 5 No'lu vinçte başka bir operatör görevlendirildi. Ancak saat 10.00'a doğru, 2 No'lu Kreyn ile 4 No'lu Kreyn de arıza yaptı. Bu durum üzerine Arkas Grubu'nun mobil vinçleri devreye girdi

Limandaki bu gelişmeler en çok, 1 No'lu vinçin altında yükleme bekleyen Contaz Denizcilik'in 'Şadan Bayraktar' adlı gemisini olumsuz etkiledi. Contaz Denizcilik İzmir Acenta Müdürü Yusuf Akyüz, 1 No'lu vinç operatörünün hastalanması nedeniyle yedek bir operatör sağlanamadığını, bu nedenle geminin saatlerce rıhtımda yükleme için beklediğini söyledi. Akyüz, "Limanda personel yetersizliği had safhada. Gemimiz yüklenemediği için maddi kaybımız büyük. Geminin kirası, günlük harcamaları var. Öte yandan ihracatçının malı limanda bekliyor. Bugüne kadar vinç arızalarına alıştık ama operatörde sıkıntı yaşanacağını hiç tahmin etmiyorduk" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz, sabah saatlerinde yaşanan sıkıntıyı doğruladı, ancak vinçlerin hepsinin çalıştığını öne sürdü.

Liman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Niyazi Tuncer ise vinçlerin eski olması, bakımlarının yapılmaması ve personel yetersizliğinden dolayı bu tür sıkıntıların yaşandığını savundu. Tuncer, "Liman yönetimine bu sıkıntıları söylüyoruz. Ancak bizi muhatap almıyorlar. Limanın geleceği planlanmıyor. Kalıcı bir çözüm üretilmiyor. Limanda çalışan 19 operatör, 3 vardiyada yetersiz kalıyor" diye konuştu.

Gerilim tırmanıyor

Liman-İş Sendikası'nın, İzmir Liman İşletme Müdürlüğü'nün üyelerine yönelik tutumunu ve işyerindeki çalışma koşullarını protesto etmek için toplu iş sözleşmesine dayanarak taşeron firmaların limanı terk etmesi için verdiği süre, bugün doluyor. Liman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Niyazi Tuncer, toplu iş sözleşmesinin 'sözleşme kapsamına giren işyerlerindeki işçilikler aracılara yaptırılamaz' maddesine dayanarak bu talepte bulunduklarını söyledi.

Kaynak: LOJİPORT
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr