Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVA KARGO TALEBİ COVID ÖNCESİ SEVİYELERE DÖNÜYOR

HAVA KARGO TALEBİ COVID ÖNCESİ SEVİYELERE DÖNÜYOR

HAVA KARGO TALEBİ COVID ÖNCESİ SEVİYELERE DÖNÜYOR23.03.2021
Uluslararası hava taşımacılığı Birliği (IATA), krizin başlamasından bu yana ilk kez Hava Kargo talebinin COVİD öncesi seviyelere (Ocak 2019) geri döndüğünü gösteren küresel Hava Kargo pazarları için 2021 verilerini yayınladı.

Kargo ton-kilometre (CTK'ler *) cinsinden ölçülen küresel talep, Ocak 2019'a göre% 1,1, Aralık 2020'ye göre ise% + 3 arttı. Tüm bölgelerde hava kargo talebinde bir önceki aya göre ve Kuzey Amerika ve Afrika en güçlü oyuncular olarak görülüyor.

Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ocak ayında 53,5 artış kaydedildi.

Hava kargo talebinin önemli bir göstergesi olan imalat PMI'nın yeni ihracat siparişleri bileşeni, CTK'nın daha da gelişmesine işaret etti. Bununla birlikte, COVID-19'un yeniden canlanması gelişmekte olan pazarlarda ihracat işini olumsuz etkilediğinden, metriğin performansı, Q42020'ye kıyasla daha az sağlam kaldı. Bu durum devam ederse veya diğer belirteçler genişlerse, gelecekteki hava kargonun büyümesini etkileyebilir.

Stokların seviyesi, satış hacimleriyle karşılaştırıldığında nispeten düşük kalıyor. Tarihsel olarak bu, işletmelerin hava kargo hizmetlerini de kullandıkları stoklarını hızla doldurmaları gerektiği anlamına geliyordu.

Hava kargonun geldiği bu nokta doğrultusunda IATA Genel Direktörü ve CEO'su Alexandre de Juniac, " Hava kargo gibi yüksek değerli ticaret, COVID'den zarar gören ekonomilerin eski haline getirilmesine yardımcı olmak için hayati önem taşıyor - hava kargosunun öngörülebilir gelecekte devam etmesi gereken hayat kurtaran aşıların dağıtımında oynadığı kritik rol de cabası," dedi.

Mehmet Buğra YILMAZ-BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
https://www.logisticsmiddleeast.com/
https://www.iata.org/

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr