İlk önce Gaziantep'teki Irak Fuarı'nda konuyu bakana ileteceklerini ifade eden oda başkanları, daha sonra Ankara'ya gitmekte kararlı.
Sınır ticaretini düzenleyen yeni kararname 16 Mayıs Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararına göre 12 ilde sınır ticareti yetkisi kullanılırken, 4 ilde daha il özel idareleri tarafından sınır ticareti merkezi kurulacak. Her bir ülkeden 30 milyon doları tarım ve 70 milyon doları sanayi ürünü olmak üzere yıllık 100 milyon dolar ticaret yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle yapılan değişikliklerden biri önceden sadece Sınır Ticaret Merkezi AŞ'ye bağlı olarak ithalat ve ihracat yapabilen firmalar, artık şahıs ya da firma adına da ticaret yapabilecekler.
Yeni düzenlemenin en çok eleştirilen noktalarından biri ise mücavir (komşu) illerin kaldırılmış olması. Yani bir önceki düzenlemeye göre ithal edilen ürünler sadece sınır ticareti yapan ilde değil komşu illerde de pazarlanabilirken son düzenleme ile buna sınırlama getiriliyor. Adıyaman, Muş, Diyarbakır, Bitlis, Erzurum, Siirt, Batman önceki dönem mücavir iller arasında idi.
Kına serbest petrol yasak
Gaziantep Ticaret Odası Mehmet Aslan, kararnamenin bu haliyle bir öncekine göre daha geri adım olduğunu savundu. "Yeni hiçbir şey yok. Ne kotalar kalkmış ne de yeni bir ürün eklenmiş. Herşey aynı. Hatta mücavir il sınırlaması ile bir adım daha geri gidilmiş" diyen Aslan, "Bu kararname doğu illerini bir adım daha ileri taşımaz" diye konuştu.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaş ise sınır ticaretine ilişkin düzenlemenin bu haliyle kabul edilir olmadığını söyledi. "Önümüze gelen kararnameye bakıyoruz beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak. Hala kota var, hala belli dönem belli ürünlerde ithalata izin var. Hatta en büyük beklentimiz olan petrol ürünleri ticareti de hala yasak " diyen Kandaş, konuyu Ankara'nın gündemine taşıyacaklarını söyledi. Kandaşoğlu, "Kınaya, hediyelik ürünlere, oyuncağa izin var ama en temel ihtiyaçlarımıza izin yok. Bu düzenleme ile ticaret gelişmez" dedi.
Tarım ürünlerinde vergi indi ama
"Çörek otu ile ticaret mi olur" diye soran Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erat da, sınır ticareti konusundaki düzenlemeyi yetersiz buldu. Erat, "Hedef ekonomiyi kalkındırmak ancak düzenlemeye baktığınızda böyle bir hedef gözetilmiyor. En alakasız en gereksiz birtakım ürünlerin ithalatına izin verilirken örneğin bölge için çok önemli olan petrol ürünleri hala yasak kapsamında tutuluyor. Batı sınır bölgelerinden kolaylıkla giren ürünler doğuda neden yasaklanıyor bunu anlamak mümkün" değil" dedi.
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Fikret Keskin de kararnameyi beklentilerinin çok gerisinde buldu. Keskin, bu hafta içinde üyeleriyle bir araya geleceklerini ve önümüzdeki hafta konuyu bölge odaları ile birlikte Ankara'ya taşımaya hazırlandıklarını anlattı.
"Umduğumuzu bulamadık" Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ise şunları söyledi: "Doğu illeri olarak en büyük beklentimiz petrol ürünlerinin sınır ticaretine dahil edilmesiydi. Kaçak girişin olduğunu bile bile neden bu ürünler kapsama alınmıyor anlamış değiliz. Bu ürünlerin kayıt altına alınması hem bölgeye hem de devlete kazandırır."
Kaynak: Referans Gazetesi