Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZYOLUNUN GÜNDEMİNDE NAVLUN ARTIŞLARI, SUUDİ ARABİSTAN VE TİO VAR

DENİZYOLUNUN GÜNDEMİNDE NAVLUN ARTIŞLARI, SUUDİ ARABİSTAN VE TİO VAR

DENİZYOLUNUN GÜNDEMİNDE NAVLUN ARTIŞLARI, SUUDİ ARABİSTAN VE TİO VAR23.02.2021Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD’ın Çalışma Grupları, pandemi döneminde de çalışmalarını sürdürüyor. Sektörün gündem konularına yönelik çözüm arayışlarını ortak akıl ile arayan UTİKAD Çalışma Grupları, taşıma modları bazında oluşturulan ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyelerinin başkanlık ettiği gruplar halinde toplanarak değerlendirmelerde bulunuyor.

UTİKAD Denizyolu Çalışma Grubu Şubat 2021 Toplantısını 17 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirdi. İki yılı aşkın bir süredir Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı olarak görev yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Özkal, toplantının ardından gündem konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Ben Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal.
UTİKAD Denizyolu Çalışma Grubumuz 17 Şubat’ta çok geniş bir katılım ile toplantısını yaptı.

Sizlere toplantımızdaki önemli konularla ilgili bilgi vermek isterim:

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi Mart 2020 itibarıyla etkisi altına alan pandemi süreci sonucunda, hatırlarsanız birçok gemi seferi özellikle doğu/batı rotasında iptal edilmiş ve büyük miktarlarda siparişler, fabrikalarda, limanlarda yığılmıştı. Çin’in pandemiyi erken atlatması ve bekleyen tüm bu siparişleri 2020 sonbaharı itibarıyla yoğun bir şekilde yüklenmeye başlamasıyla, Çin çıkışlı tüm navlunlarda tarihi artışlar oldu. Örneğin Shanghai/İstanbul 40HC navlunu USD 2000/40HC seviyelerinden USD 9000 seviyelerine kadar çıktı. Dünya üzerindeki birçok ülkeden ekipmanların, hatlar tarafından Çin limanlarına pozisyonlandırılması nedeniyle, birçok ülke de ekipman sıkıntısı baş gösterdi. Çok yüksek hacimlerde konteynerlerin özellikle Amerika’nın batı yakasındaki Los Angeles ve Long Beach limanlarına varması, pandemi koşullarında çalışan liman ve limana hizmet veren taşeronların kapasitesinin düşük olması nedeniyle yığılmalara neden oldu. Konteyner gemilerinin demirde bekleme süresi ortalama 10 günlere kadar çıktı ve durum hala devam etmekte.

Türkiye’de özellikle Ekim itibarıyla başlayan ihracattaki ekipman sıkıntısı artarak devam etmekte ve bununla beraber ayrıca gemilerde yer sorunları da en üst seviyeye çıkmış durumda. En iyimser tahminle, bu durumun yaz başına kadar devam edeceği ve navlunların sonbahara kadar artış trendinde olacağını değerlendiriyoruz.

Bu sıkıntılı ve global çaptaki sorunu mümkün olan en iyi şartlarda atlatabilmek için, müşterilerimize durumu doğru bir şekilde açıklamamız ve sipariş yükleme süreçlerini mümkün olduğu kadar zamana yayarak daha küçük adetlerle yüklemelerini planlamalarını istememiz gerekiyor.

Diğer önemli bir konumuz;

Suudi Arabistan krallığına bağlı bulunan gümrük idareleri tarafından Türk menşeili ürünlerin bekletildiği, gümrükleme işlemlerinin yavaşlatıldığı veya belirli bir nedene bağlı olmaksızın izin verilmediği şeklinde üyelerimizden aldığımız şikayet ve duyumlardı.

Limanlarda çekilemeyen konteynerler üyelerimizin faaliyetlerini olumsuz etkilemekte, zaman ve para kaybına yol açmaktadır. Özellikle reefer konteyner gibi ekipmanların beklediği her gün çok yüksek olan ardiye ve demuraj masrafları da katlanarak artmaktadır.

Bu doğrultuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Riyad Büyükelçiliğimiz ve Suudi Arabistan Milli Lojistik Komitesi’ne konuyla ilgili sorunların devam ettiği iletilmiş, ilgili makamlardan bu konuda girişimlerde bulunulması ve sorunun süratle çözülmesi talep edilmiştir.

Bir diğer önemli konumuz;

Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne intikal eden şikayet, öneri ve haklı talepler nedeniyle, Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği’nin revize edilmesine ihtiyaç olduğu derneğimize bildirilmişti. Biz de UTİKAD yönetimi olarak, taslak yönetmelikle ilgili görüş ve önerilerimizi yazılı olarak ilgili genel müdürlüğe ilettik.

Ayrıca TİO taslak yönetmeliğinin son haline getirilip yürürlüğe girmeden önce bazı maddeler ile ilgili sektör paydaşları, temsilcileri ve idarenin ortak bir toplantı düzenlemesinin ve maddeler hakkında istişare edilmesinin faydalı olacağını düşündüğümüzü de bildirdik

Sektörümüzle ilgili tüm gelişmeleri, UTİKAD Çalışma Gruplarının açıklamaları ve düzenli olarak yayınlanan duyurularımızla bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Hepinize önce sağlıklı ve sonra bol kazançlı günler diliyoruz."

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal’ın değerlendirme videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr