Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı AICEP) işbirliğinde 14 Mayıs 2009 tarihinde düzenlenen Türk-Portekiz İş Forumu’na Portekiz Cumhurbaşkanı Aníbal António Cavaco Silva, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve AICEP Başkanı Basilio Horta’nın yanı sıra Portekiz’den çok sayıda üst düzey ve hükümet yetkilisi ve yerli yabancı iş adamları da katıldı.
Silva, yaptığı konuşmada, Portekiz ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel seviyesi ve ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı özelliklerinin, iş adamları arasında işbirliğinin yanı sıra yeni iş ve yatırım olanaklarının geliştirilmesi bakımından da sayısız fırsatlar sunduğunu ifade etti. 2001 krizinden sonraki 6 yıl içinde Türk ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 7 oranında bir büyüme hızı yakaladığını ifade eden Silva, bu olağanüstü performansın makro ekonomi politikalarının verimli bir şekilde yönetilmesini, kamu yönetimi ve bankacılık sisteminin modernizasyonuna yönelik yatırımların yanı sıra özelleştirme ve liberalizasyon programının bir sonucu olduğunu vurguladı. Bugün herkesi etkileyen ekonomik ve mali krizin bu sürece kaçınılmaz olarak bazı engeller koyduğunu, 2008'de alınan sonuçlar ve 2009 tahminleri bir tarafa bırakıldığında Türk ekonomisinin şimdiye kadar iyi bir direnç sergilediğini kaydeden Silva, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye iki kıta arasında siyasi ve ekonomik bir köprü olması, Arap dünyası ile Orta ve Doğu Avrupa pazarları arasında bir bağlantı noktası teşkil etmesi, malların ve hidrokarbon kaynakların taşınması ve dağıtımında gerçek anlamda bir ticari platform oluşturması bakımından jeostratejik anlamda büyük öneme sahip bir ülkedir. Birçok kültüre ve dine ev sahipliği yapan Türkiye, kültürler arası köprü rolü ile örnek ve saygın dış politikası ile hoşgörü, istikrar ve güvenlik ortamını, sınırlarının da ötesine yaymaktadır. Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki barış ve istikrar, açık ve yaratıcı toplumların, sağlıklı ekonomilerin gelişmesinde bildirdi.
“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER OLMASI GEREKEN DÜZEYİN ÇOK ALTINDA”
Portekiz Cumhurbaşkanı Silva, Türkiye ile Portekiz arasındaki ticari ilişkilerin son birkaç yıldaki bazı olumlu gelişmelere karşın olması gereken düzeyin hala çok altında bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Portekiz ve Türkiye önemli birer turizm ülkeleri olmalarına rağmen karşılıklı yolcu sayısı, şirketler arası işbirliği ve karşılıklı yatırımlar bakımından ikili ölçekte arzu edilen düzeyi bir türlü yakalayamamışlardır. Bu senaryoyu tersine çevirmek için deneyimlerimizi paylaşmaya daha fazla ağırlık vermeli, iki ülke turizm sektörleri arasında daha geniş bir diyalog ortamının oluşmasını teşvik etmeliyiz. Bununla birlikte girişimci yerimiz arasında işbirliği ve karşılıklı yatırımlar bağlamında bazı Portekiz şirketlerinin Türkiye'de gerçekleştirdikleri önemli projeler iyi birer örnek olarak karşımızda durmaktadır. Örneğin CIMPOR'un Türkiye'ye şimdiye kadar menkul kıymete dayalı olmayan yatırımlar içinde en büyüklerinden birini gerçekleştirdiğini özellikle vurgulamak isterim. Öte yandan, üçüncü ülke pazarlarına yönelik ekonomik işbirliği platformları oluşturulması konusunu her iki ülke girişimcilerinin ciddiyetle ele almaları gerektiğini düşünüyorum.”
“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ GEÇEN YIL BİR MİLYAR DOLARI AŞTI. BUNU DAHA DA ARTIRABİLİRİZ”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise konuşmasında Türkiye ile Portekiz arasındaki ticaret hacminin geçen yıl bir milyar doları aştığını belirterek, bu miktarı daha da artırabileceklerini bildirdi.
Yırcalı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2003'den bu yana 2 kat arttığını kaydetti. Türkiye ile Portekiz arasındaki ticaret hacminin geçen yıl bir milyar doları aştığını bildiren Yırcalı, “Bunu daha da artırabiliriz. Bu potansiyel var. İkili ticaretteki bu artış bize büyük memnuniyet veriyor” diye konuştu. İki ülke arasında finans, seramik, çimento üretimi ve eğlence gibi alanlarda çok ciddi yatırım fırsatları bulunduğunu dile getiren Yırcalı, konuşmasında, Türkiye ekonomisinde son yıllarda kaydedilen gelişmelere de değindi.
“GELİŞMELER VE ALINAN ÖNLEMLER IŞIĞINDA İKİNCİ ÇEYREKTE EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİNİN DAHA DA AZALACAĞINI UMMAKTAYIZ”
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik krizin etkilerinin daha da azalacağını umduklarını belirtti.
Bu gelişmeler ve alınan önlemler ışığında ikinci çeyrekte ekonomik krizin etkilerinin daha da azalacağını umduklarını dile getiren Yalçındağ, Türkiye'nin son birkaç yıl içerisinde global yatırımcılar için en ilgi çekici pazarlardan biri olduğunu, stratejik konumu sayesinde Avrasya bölgesinde doğal bir enerji merkezi konumunda bulunduğunu söyledi. Ulaşım, enerji ve komünikasyon alanlarındaki gelişmiş altyapısıyla Avrupa, Asya ve Afrika'ya yakınlığıyla Türkiye'nin bölgesel ticaret ve istikrarın gelişimine katkıda bulunacak kapasiteye sahip olduğunu belirten Yalçındağ, şunları kaydetti: “Türkiye'nin Avrasya'daki coğrafi konumu, Orta Doğu, Balkanlar, Hazar ve Orta Asya ülkeleri için bir potansiyel sunmakta, benzer şekilde Portekiz de Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin bağlantı noktası. Portekiz ile yapılacak işbirliği bu ülkelere ulaşmak için şirketlerimize ortak bir potansiyel sunacak. Portekiz Cumhurbaşkanı'nın ziyareti sayesinde ve onunla birlikte gelen heyetin katkılarıyla ikili ticaret ve yatırım ilişkileri potansiyelinin önem kazanacağını düşünmekteyiz.”
AICEP Başkanı Basilio Horta ise, Türkiye'deki Portekizli yatırımcıların bu ülkede bulunmaktan dolayı memnun olduğunu dile getirerek, Türk yatırımcıların Portekizli şirketlerle ortaklıklar yapabileceğini söyledi.
İki ülkenin elinde büyük fırsatlar bulunduğunu ifade eden Horta, Ankara'da bir temsil ofisi açılacağını bildirdi.
Kaynak: DEIK