Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AVRUPA NIN DEV EKONOMİLERİ KÜÇÜLÜYOR

AVRUPA NIN DEV EKONOMİLERİ KÜÇÜLÜYOR

AVRUPA  NIN DEV EKONOMİLERİ KÜÇÜLÜYOR21.05.2009

ALMANYA İLK ÇEYREKTE

YÜZDE 3,8 DARALDI

Almanya ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 3,8 daraldı. Böylece, ülke 1990 yılında iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana elde edilen en kötü performansı kaydetti.

Federal İstatistik Ofisinin açıkladığı verilere göre, 2008 yılının son çeyreğine göre Almanya ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,8 küçüldü.

İlk çeyrekte yaşanan daralmayla birlikte gayri safi yurtiçi hasılada 4 çeyrektir üst üste küçülme yaşamış oldu.

Alman ekonomisi, 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 2,1, 3. çeyreğinde yüzde 0,5 ve 2. çeyreğinde ise yüzde 0,5 daraldı.

Geçen ay bu yıla ilişkin ekonomik beklentilerini revize eden hükümet, 2009 yılında yüzde 6 daralma bekliyor. Gelecek yıl içinse gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,5 büyüyeceği tahmin ediliyor.

 

FRANSA EKONOMİSİ DE

DURGUNLUĞA GİRDİ

Euro bölgesinin ikinci büyük ekonomisi Fransa, 2008 yılının son çeyreğinin ardından bu yılın ilk çeyreğinde de küçülerek teknik olarak durgunluğa girdi.

Ulusal İstatistik Ajansının açıkladığı verilere göre, Fransa ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 daraldı.

2008 yılının son çeyreğinde de Fransa ekonomisi yüzde 1,5 küçülmüştü. Genel kabul gören teknik tanımlamada, ekonominin iki çeyrek dönem üst üste küçülmesi durgunluk olarak nitelendiriliyor.

Verilerin duyurulmasının ardından bir açıklama yapan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, ekonominin bu yıl yüzde 3 daralmasının beklendiğini ifade etti.

Hükümetin bir önceki tahminlerinde yüzde 1,5 küçülme bekleniyordu. İlk çeyrekte Fransa'da otomobil üretimi yüzde 12,8 düşerken, ihracat yüzde 7,2 azaldı.

 

HOLLANDA'DA KÜÇÜLME 
BEKLENTİLERİ AŞTI

Hollanda ekonomisi, bu yılın ilk üç aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 küçüldü.

Merkez İstatistik Enstitüsü;nün (CBS) verilerine göre, ekonomide görülen bu küçülme, yüzde 3 dolayındaki beklentinin üzerinde gerçekleşti. Küçülme, geçen yılın son üç aylık dönemiyle karşılaştırıldığında ise yüzde 2,8 oldu. Enstitüye göre, Hollanda ekonomisinde görülen bu daralma, İkinci Dünya Savaşı;ndan bu yana ilk kez bu denli büyük oranda görüldü.

Daralmanın ana nedeni olarak dünya ticaretindeki azalmaya bağlı olarak Hollanda;nın dışsatımındaki düşme gösterildi. Verilere göre, bu yılın ilk üç aylık döneminde dış satımda yüzde 12, yatırımlarda yüzde 10 azalma görüldü.

İç tüketimde de, başta otomobil olmak üzere halkın harcamalarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 azalma gerçekleşti. Bu yılın ilk çeyreğinde yalnızca hükümetin harcamalarında yüzde 2,8 artış oldu.

Ekonomi Bakanı Maria van der Hoeven, açıklanan rakamların paniğe yol açmasına gerek olmadığını, bu rakamların, hükümetin kısa bir süre önce aldığı yeni önlemlerden önceki verileri yansıttığını, dolayısıyla önümüzdeki dönemde iyileşmelerin görülmeye başlanacağını söyledi.

 
Kaynak: Referans Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr