Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ, BAĞLANTI TÜNELİ VE YOLUNUN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ, BAĞLANTI TÜNELİ VE YOLUNUN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ, BAĞLANTI TÜNELİ VE YOLUNUN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ02.01.2021
Bakan Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da video konferans ile katıldığı törende Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ve yolunun açılışını yaptı.

Karaismailoğlu, "Kömürhan Köprüsü ve Tüneli hepimiz için iftihar vesilesi olan projelerimizden biridir. Projemiz, Elazığ ve Malatya şehirlerimiz başta olmak üzere 16 ilimizi bütünleştirerek, bölgenin üretim, ticaret, turizm ve kültürüne önemli katkılar sağlayacaktır" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da video konferans yöntemi ile katıldığı Elazığ ve Malatya illerini birbirine bağlayan D-300 devlet yolu üzerindeki, Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ve yolunun açılışını gerçekleştirdi.

- "Köprüde kullanılan 7 bin tonluk çelik, Eyfel Kulesinde kullanılan çelik miktarı kadardır"

Tüm ulaşım modlarıyla ülkeyi geleceğe taşıyacak bir altyapının oluşturulması için çalışmaların büyük bir hız ve titizlikle devam ettiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, 2021 yılında da yatırımların artarak devam edeceğini kaydetti.

Karaismailoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Yaptığımız yollar, köprüler ve tünellerle, insanımızın bereketine bereket katmak, iş olanaklarını artıracak yeni yatırımlara zemin hazırlamak, çiftçimizin, sanayicimizin ticaretine omuz vermek için çalışıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız Kömürhan Köprüsü ve Kömürhan Tüneli de bu azimle, memleketin her köşesine inşa ettiğimiz eserlerden yalnızca biridir."

"Toplam uzunluğu 5 bin 155 metre olan projemizde, 660 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü, 2 bin 400 metre uzunluğundaki çift tüp Kömürhan Tüneli ve 123 metrelik çift köprü bulunmaktadır. Kömürhan Köprümüz, 2x2 şeritli, ters Y tipi kule olarak tasarlanmış olup, 168,5 metrelik tek pilon şeklinde imal edilmiştir. Köprüde kullanılan 7 bin tonluk çelik, Eyfel Kulesinde kullanılan çelik miktarı kadardır. Orta açıklığı 25 adet çelik segmentten oluşan köprümüz, gergin eğik askılı olarak planlamış ve 42 adet kablo imalatı gerçekleşmiştir. Çelik kablo uzunluğu 853 kilometre, çelik tel uzunluğu ise 6 bin km’dir. Kömürhan Tünelimiz de 2.400 metre ve çift tüplü olarak tamamlanmıştır."

- "Projemiz, Elazığ ve Malatya şehirlerimiz başta olmak üzere 16 ilimizi bütünleştirecek"

Bölgede ulaşımın artık daha emniyetli ve konforlu bir şekilde yapılacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, Köprü ve Tünelin akıllı ulaşım sistemleriyle donatılmış olduğuna dikkat çekerek; şunları kaydetti:

"Görüntüleme sistemlerinden, sensörlere ve değişken mesaj sistemlerine; haberleşme sistemlerinden, yangın, scada ve diğer kontrol sistemlerine kadar elektrik ve elektromekanik donanımlar tamamen yerli ve milli mühendislik imkânlarıyla gerçekleştirilmiştir. Projemiz, Elazığ ve Malatya şehirlerimiz başta olmak üzere 16 ilimizi bütünleştirerek, bölgenin üretim, ticaret, turizm ve kültürüne önemli katkılar sağlayacaktır."

"Kömürhan Köprüsü ve Tüneli hepimiz için iftihar vesilesi olan projelerimizden biridir. Projemiz, tamamen Türk mühendis ve işçilerin, bilgisi, deneyimi ve alın terleriyle gerçekleştirilmiştir. Her geçen gün ulaşım ve haberleşme projelerimizde yerli ve milli teknolojilerimizin, kaynaklarımızın ve bilgi birikimimizin payını artırmaya devam edeceğiz."

Bakan Karaismailoğlu; Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ve yolunun açılışını gerçekleştirmeden önce Elazığ Valiliği’ni ziyaret etti. Açılış sonrası ise Malatya Kale Belediyesi’ne ziyaret gerçekleştirdi.

Kaynak: www.uab.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr