Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLU KALKINMANIN DİNAMOSUDUR

DEMİRYOLU KALKINMANIN DİNAMOSUDUR

DEMİRYOLU KALKINMANIN DİNAMOSUDUR25.12.2020
Karaismailoğlu: Ülkemizin Asya-Avrupa arasında taşımacılık alanında can damarı olacak Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi kıtaları, kültürleri, medeniyetleri birbirine kavuşturacak önemli bir projedir. Bu proje sadece Edirne'ye değil, bölgeye ve Türkiye'ye katma değer sağlayacak, ekonomik, sosyal, kültürel gelişmeyi de tetikleyecektir. Projesi'nin tamamlanmasıyla Halkalı-Kapıkule arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi ise 6 saat 30 dakikadan 2 saat 20 dakikaya inecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Edirne-Kırklareli Yolu Sazlıdere Varyantı’nın 5 kilometrelik kesiminin açılışında yaptığı konuşmada demiryolu ile ilgili bölgede yapılan yatırımlar konusunda da bilgi verdi.

Karayolu ağı dışında demiryolu yatırımlarının da sürdüğünü vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, "Her zaman söylediğim gibi, 'demiryolu, ekonomik kalkınmanın dinamosudur.' Yük ve yolcu taşımacılığı tarihinde önemli bir yeri olan demiryolu sektörü, yeni kaynak arayışlarının giderek yaygınlaştığı günümüz dünyasında hem ekonomik oluşuyla hem çevre dostu kimliğiyle ön plana çıkıyor. Yüksek hızlı tren ağımızı genişleterek, şehirlerarası seyahatlerde vatandaşlarımıza konforlu ve hızlı bir ulaşım imkanı sunmak için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

"Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi Kıtaları, Kültürleri, Medeniyetleri Birbirine Kavuşturacak Bir Projedir"

Karaismailoğlu, ülkenin avantajlı konumunu demiryolu çalışmalarıyla destekleyerek, Türkiye'yi ticari taşımacılıkta bölgesinde lider konuma taşıyacaklarını dile getirdi.

Bu anlayışın önemli eserlerinden birinin de Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, şunları söyledi: "Ülkemizin Asya-Avrupa arasında taşımacılık alanında can damarı olacak Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi kıtaları, kültürleri, medeniyetleri birbirine kavuşturacak önemli bir projedir. Bu proje sadece Edirne'ye değil, bölgeye ve Türkiye'ye katma değer sağlayacak, ekonomik, sosyal, kültürel gelişmeyi de tetikleyecektir. Toplam uzunluğu 229 kilometre olacak demiryolu hattında saatte 200 kilometre hızla ulaşım sağlanabilecek. Demiryolu hem yük ve hem de yolcu taşımaya uygun olacaktır. Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin tamamlanmasıyla Halkalı-Kapıkule arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi ise 6 saat 30 dakikadan 2 saat 20 dakikaya inecek."

"Demiryolu Hat Uzunluğumuzu 12 Bin 800 Kilometreye Çıkardık"

Son 18 yılda tüm ulaşım yatırım miktarının 910,3 milyar lirayı aştığını ifade eden Karaismailoğlu: " Yarım asırdır ihmal edilen demiryollarımızda bin 213 kilometre YHT hattı inşa ettik. Konvansiyonel hatlarımızla birlikte demiryolu hat uzunluğumuzu 12 bin 800 kilometreye çıkardık." ifadelerini kullandı.

Bakan Karaismailoğlu açıklamalarında Çin’e giden ilk ihracat trenine de değindi. Bakan Karaismailoğlu: "4 Aralık 2020'de İstanbul Kazlıçeşme'den uğurladığımız, Türkiye-Çin ilk ihraç blok yük treni, 8 bin 693 kilometre yol kat edip 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülkeyi aşarak, Çin Xi'an şehrine ulaştı. Trenin Çin'e ulaşmasından dolayı Xi'an şehrinde düzenlenen törene, video konferansı ile katıldık." dedi.

Karaismailoğlu, Türkiye-Çin arasındaki ikinci yük treninin de yola çıktığını anlatarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının son 18 yılda her alanda yatırım seferberliği başlatarak Türkiye'yi önemli bir noktaya taşıdıklarını ifade etti.

Kaynak: www.tcddtasimacilik.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr