Liman Topluluk Sistemi
Rotterdam Limanı kullanıcılarını tek bir bilgi paylaşımı platformunda biraraya getiren ve etkin bir veri tabanı sistemi ile işletilen Liman Topluluk Sistemi üç ana başlık altında toplanmıştır.
- Bilgilendirme ve iletişim servisleri
- Lojistik zincirindeki tüm kurumların ağırlıklı olarak kullandıkları genel veri platformu
- Merkez veritabanından ayıklanan bilgilerin “Port infolink” vasıtası ile ilgili liner, acenta, forwarder, gümrük idareleri, karayolu ve demiryolu operatörlerine dağıtılması
“Port infolink” Çalışma Sistemi
Sistemi benzerlerinden ayrılan en önemli özelliği; faaliyet alanları birbirinden farklı olan işletmeleri, devlet idarelerini ortak platformda buluşturabilmesi ve sistem için ihtiyaç duyulan bilginin tüm kurumların ortak paydası olan konşimento üzerinden elde edilmesine dayanır.
Bütün veri transferleri, güvenliğin üst düzeyde tutulduğu bir elektronik ortamda yapılır, ve haksız rekabet yaratabilecek bir bilgi paylaşımı yapılmaz.
Sistem zaman ve para kaybını minimum seviyede tutarken, çok modlu taşımacılığın ve Avrupa’nın kapısı olan Rotterdam limanının daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlamaktadır.
Montaj hattındaki bir malzemenin sırasıyla ilgili bölümler tarafından işlenmesi gibi geminin liman bölgesine girmesi ile başlayan veri işleme ve paylaşma süreci, yük son teslim noktasına ulaşıncaya kadar devam eder.
Roterdam limanı 2005 yılına kadar dünyanın en büyük limanı olarak kalmış ancak bu ünvanını 2005 de Çin'in Şanghay Limanına kaptırarak sırada ikinciliğe inmiştir. Ancak halen de pek çok uluslararası şirketin depolama ve dağıtım merkezi konumundadır.
Roterdam limanı ve endüstri kompleksi; Avrupa’nın en önemli taşıma, aktarma, işleme ve kargo dağıtım halkasıdır.
Liman Topluluk Sistemi’nin ve Port infolink’in , Rotterdam Limanı’nın başarısında önemli bir paya sahip olduğu söylenebilir.
Kaynak: www.shortsea.org.tr