Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİĞE DESTEK, AVRUPA'YA İHRACATI %20 ARTIRABİLİR

LOJİSTİĞE DESTEK, AVRUPA'YA İHRACATI %20 ARTIRABİLİR

LOJİSTİĞE DESTEK, AVRUPA'YA İHRACATI %20 ARTIRABİLİR03.11.2020
İTO'nun gerçekleştirdiği istişare toplantısına katılan lojistik sektörü temsilcileri, Ro-Ro taşımalarına destek verilmesi ve sınır kapılarındaki sorunların çözülmesi halinde Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatının yüzde 20 artacağını söyledi.

İstanbul Ticaret Odası, sektörleri mercek altına aldığı istişare toplantılarını küresel salgın döneminde online ortamda sürdürüyor. Lojistik-ulaşım sektörü istişare toplantısı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Üyeleri Levent Taş ile İbrahim Doğan Salman ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda; lojistik, kargo, servis, şehirlerarası otobüs taşımacılığı ve gümrük müşavirliği sektörlerinde Covid-19 sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

RO-RO'YA DESTEK TALEBİ

Lojistik sektörü temsilcileri, özellikle Avrupa'ya açılan sınır kapılarında uzun bekleme süreleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını, sınırı geçtikten sonra ise Macaristan ve Slovenya gibi ülkelerde geçiş belgesi kotaları nedeniyle yine sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Sektör temsilcileri, Bulgaristan ve Ukrayna'ya yapılan Ro-Ro seferlerinde treyler başına 150-200 Euro'luk destek verilmesi önerisinde de bulunarak, söz konusu desteğin Avrupa'ya yapılan taşımalarda kolaylık sağlayacağını belirtti. Teslimat süresinin bu yolla 3-4 güne düşebileceğini dile getiren sektör temsilcileri, çözüm önerilerinin uygulanması halinde Türkiye'nin Avrupa'ya yaptığı ihracatın yüzde 20 artacağını da savundu.

DEMİRYOLU DA ETKİN OLMALI

Küresel salgın nedeniyle denizyolu ve havayolu tarafında da zor bir sürecin yaşandığını anlatan lojistik sektörü temsilcileri, son 20 gün içinde Çin'den havayolu navlun fiyatlarının kilogram başına 4 dolar seviyesinden 8 Euro seviyelerine yükseldiğine dikkat çekti.Demiryolu yük taşımacılığında serbestleşmenin devreye alındığını, ancak rekabetçi ve herkese açık bir sistemin henüz oluşmadığını da vurgulayan sektör temsilcileri, demiryolundan etkin bir şekilde yararlanılması için kamuya sundukları çözüm önerilerinin uygulanması gerektiğini söyledi. Toplantıda Gürcistan'daki Anaklia Limanı Projesi'nin durdurulması da gündeme geldi. Sektör temsilcileri, Çin ile Avrupa arasındaki transit taşımacılık güzergâhında, Karadeniz üzerinden Türkiye'yi devre dışı bırakacak söz konusu projenin durdurulmasının olumlu olduğunu kaydetti.

KARGODA İSTİHDAM PROJELERİ

Kargo sektörü temsilcileri, e-ticaretteki yükselişin sektörün potansiyelini daha da artırdığını, ancak mevzuatla ilgili sorunlar nedeniyle potansiyelin değerlendirilemediğini söyledi. Mevzuatın yeni iş modellerini desteklemesi ve yenilenmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, önerilerinin uygulanması halinde sektörde istihdamın kısa sürede 150 binden 500 bin çıkabileceğinin de altını çizdi. Sektör temsilcileri, istihdam sağlayıcı projelerinden de örnekler verdi. Girişimci kurye projesiyle, girişimcilere kendi araçlarıyla kuryelik hizmeti verilmesinin öngörüldüğünü, şimdiden 5 bin başvurunun olduğunu aktaran sektör temsilcileri, ev hanımlarına yönelik emanetçilik projelerinin de on binlerce kadına istihdam sağlayabileceğini dile getirdi.

SERVİS SEKTÖRÜ DESTEK PAKETİ İSTİYOR

Servis sektörü temsilcileri, Covid-19 salgınının başladığı mart ayından sonra okul taşımacılığında bir gelirlerinin olmadığını, yeni eğitim yılında devam zorunluluğu olmadığı için velilerin öğrencileri okula göndermediğini, yüzde 20 kapasite ile çalışmaları sebebiyle zarar ettiklerini söyledi. Devletten sektöre destek vermesini beklediklerini belirten sektör temsilcileri, bazı vergilerin alınmaması ve bir yılı ödemesiz uygun kredi destek paketi taleplerinin olduğunu vurguladı. Sektör temsilcileri, daha önce 6 ay ertelenen banka kredileri konusunda da yeni bir çözüm taleplerinin olduğunun altını çizdi. Şehirlerarası otobüsçülük sektörü temsilcileri de salgın sebebiyle mart ayından itibaren büyük gelir kaybına uğradıklarını, özellikle maliyetler ve vergiler konusunda destek talep ettiklerini bildirdi.

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN TALEPLERİ

Gümrük müşavirliği sektörü temsilcileri de ekim ayına ertelenen vergi ve SGK ödemeleri konusunda uygun koşullarla yeniden yapılandırmanın tüm sektörler için önemli olacağını söyledi. Kabahatler Kanunu'nda suça iştirak konusundaki sorunun 10 yıl önce çözülmüş olmasına rağmen yeniden ortaya çıktığını, bir ceza verildiğinde beyanname sebebiyle gümrükleme şirketine de yansıdığını belirterek, sorunun çözümünü talep ettiklerini söyledi. Sektör temsilcileri, gümrükte sahaya girmede İçişleri Bakanlığı'nın bir yönetmeliği sebebiyle sıkıntı yaşadıklarını, liman giriş kartlarının her limanda geçerli olması veya gümrük müşavirleri ile gümrük müşavir yardımcılarının yönetmelikte muaf tutulmasıyla sorunun çözülebileceğini aktardı. Sektör temsilcileri, gümrük müşavirliği asgari ücret konusu ve diğer mevzuatla ilgili sorunlarının çözülmesi yönündeki taleplerini de aktardı. Ayrıca mevzuat düzenlemelerinden önce sektörle yakın çalışılması da önerildi.

Şeref KILIÇLI - İTOHABER.COM

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr