Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BÜROKRATLAR 24 SAAT İHRACATÇININ EMRİNDE

BÜROKRATLAR 24 SAAT İHRACATÇININ EMRİNDE

BÜROKRATLAR 24 SAAT İHRACATÇININ EMRİNDE14.05.2009

Son kabine değişikliği ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı'na kaydırılan Zafer Çağlayan, ilk iş olarak küresel kriz nedeniyle zor günler geçiren ihracatçılara "durmak yok, yola devam" mesajı verdi. Türkiye'nin küresel krizden etkilenme noktasında "dibi gördüğünü" savunan Çağlayan, "Gerek sanayi üretiminde gerekse kapasite kullanımında dip noktaya gelinmiştir. İnşallah bu dip noktadan artık çıkışın olacağı bir noktaya doğru yönleneceğiz" dedi. Çağlayan, bundan sonra bakanlığına bağlı bürokratlarla 7 gün 24 saat ihracatçıların hizmetinde olacağını kaydetti.

Göreve geldikten sonra ilk kez Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İcra Komitesi üyeleriyle cuma günü Yenibosna'daki Dış Ticaret Kompleksi'nde bir araya gelen Çağlayan, basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. 20-25 gün önce Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev yaptığı sırada küresel krizin etkilerinin Türkiye'de dip yaptığını dile getirdiğini hatırlatan Çağlayan, bugün de aynı fikirde olduğunu kaydetti. Çağlayan, "Bunu söylerken, hemen yarın bundan 1-2 yıl önceki ekonomik aktiviteye kavuşacağız anlamında söylemiyorum. Ama en azından görebileceği en kötü noktaları görmüştür. Bu noktadan artık bir süre içinde sıfır noktasına, daha sonra da eski günlere dönebileceğimiz bir programla, yapıyla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

 

İşsizlikte de yakında dibi göreceğiz

Çağlayan, sanayi üretim endeksinin hâlâ düşük olmakla beraber, bir önceki aya göre yüzde 13,4'lük artış kaydettiğine dikkat çekti. İstihdam verilerinin de önümüzdeki aylarda iyileşme trendine gireceğini vurgulayan Çağlayan, bazı sektörlerdeki ÖTV ve KDV indirimlerinin yansımalarını da nisan ayı rakamlarında daha verimli göreceklerini kaydetti.

Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü için konulmuş olan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin hâlâ geçerli olduğunu ve iyi organize olunması halinde zamanından da önce gerçekleştirilebileceğini ifade eden Çağlayan, "Belki yeni gelen bir bakanın fantezisi olarak anlaşılabilir veya alışılagelmiş klasik bir şey olabilir ama ben tüm hayatım boyunca yenilikleri, ilkleri yapmış biriyim. Bu dönemde mevcut ihracat yapımıza ve pazarlarımıza ilaveten hiç ihracat yapılmamış ülkelere, hiç ihracat yapılmamış kalemleri, hiç ihracat yapmamış illerin ihracat yapmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Kredi Garanti Fonu'nda son noktaya geldik

İhracatçının uzun zamandır beklediği Kredi Garanti Fonu'na da değinen Çağlayan, "Bununla ilgili kredi mekanizmasının nasıl olacağı, kefalet sisteminin nasıl gerçekleşeceği noktasında son noktaya kadar gelinmiştir" dedi. Çağlayan, önümüzdeki Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda Kredi Garanti Fonuyla ilgili son noktaların da belirleneceğini ve konunun Bakanlar Kuruluna aktarılacağını dile getirdi.

 

Mayıs ihracatı Mardin'de açıklanacak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Zafer Çağlayan'ın krizin Türkiye'de dibi gördüğüne ilişkin düşüncelerine katıldığını belirterek, "Şu anki verilerde beyanname sayısında geçen yıla göre bir artış var. Önümüzdeki dönemlerde birdenbire çok hızlı bir büyüme beklemiyoruz. Ama küçülmelerin daha az olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. İller bazında 2001 yılında 4 adet olan 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısının, 2008 yılı itibariyle 11'e yükseldiğine işaret eden Büyükekşi, "Bundan sonra artık ihracat rakamlarını ihracatı 1 milyar dolardan aşağıda olan şehirlerde açıklayacağız. Bu açıklamayı yapmadan önce, bu illeri ziyaret edeceğiz ve ihracatı nasıl artırırız diye ortak akıl toplantıları düzenleyeceğiz. İlk toplantımızı da Mardin'de yapacağız" dedi.

Kaynak: Referans