Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / YALÇINTAŞ: 550 LİTRE SINIRLAMASI KALDIRILMALI

YALÇINTAŞ: 550 LİTRE SINIRLAMASI KALDIRILMALI

YALÇINTAŞ: 550 LİTRE SINIRLAMASI KALDIRILMALI13.05.2009

1992’den beri Türk ihraç ürünlerini taşıyan TIR’ların sınır kapılarından limit olmaksızın, depoları kadar vergisiz akaryakıt alabildiklerini hatırlatan Yalçıntaş, uygulamaya Kasım 2008’de son verildiğini belirtti. Yalçıntaş, “TIR’ların depo hacimleri 800 ile 1.300 litre arasında değişmektedir. Ancak vergisiz verilen yakıt miktarı ise sadece 550 litredir. Bu durum ihracatçımızın ve taşımacımızın, dolayısıyla da ülkemizin aleyhine işlemektedir. Zaten yüksek olan akaryakıt maliyetleri, 550 litre sınırı ile daha da artmıştır. Nakliyecilerimize büyük yük getiren bu sınırlama konusunda yeni bir düzenleme şart. Maliye Bakanlığımızın Türk ihraç mallarını taşıyan taşımacılarımızın bu sesine kulak vereceğine inanıyoruz” dedi.

 

Başkan Yalçıntaş, nakliyecilerimizin bugüne kadar ülkemizden aldığı akaryakıtı sınırlama sonrasında Yunanistan, İtalya, Avusturya, Slovenya ve Bulgaristan’dan aldığına işaret ederek, “Hal böyle olunca, Türkiye’de kalacak olan para komşu ülkelerin kasasına gidiyor” dedi. Yakıt sınırlamasının yanı sıra diğer bir sorunun da Anadolu’nun çeşitli üretim merkezlerinden yapılan taşımalarla ilgili olduğunu belirten Yalçıntaş, “Avrupa’ya yönelik olarak İç, Güney ve Doğu Anadolu ile Akdeniz’den yapılan taşımalarda haksız bir durum ile karşı karşıya kalınmaktadır. Mevcut yükleme noktasından vergili akaryakıt alınarak batı sınır kapılarına ulaşılmaktadır. Bu durum, anılan bölgelerden yapılan taşımaların maliyetlerini artırmaktadır. Bu doğrultuda, sadece sınır kapılarında verilmekte olan vergisiz akaryakıtın, ihracat taşımalarında yükleme noktasından itibaren belirlenecek yerlerde de verilmesi çok yerinde olacaktır” diye konuştu.

Başkan Yalçıntaş, Serbest Bölge çıkışlarında Türk menşeli malları taşıyan araçlara da gümrüksüz akaryakıt verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Ambar Dergisi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr