Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MERSİN DE MEKİK TOPLANTISI YAPILDI

MERSİN DE MEKİK TOPLANTISI YAPILDI

MERSİN  DE MEKİK TOPLANTISI YAPILDI13.05.2009

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, RIS-Mersin projesi kapsamında önümüzdeki süreçte tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm ile lojistik sektörlerinin öne çıkmasının hedeflendiğini belirtti.

Mersin Kalkınma ve İşbirliği Konseyi’nin (MEKİK) birleştirilmiş daimi ve yürütme kurulu toplantısı, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy Başkanlığında, Mersin Deniz Ticaret Odası (DTO) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Vali Aksoy, MEKİK’in 4 Kasım 2004 yılından itibaren süregelen ve Mersin’in yerel yönetimleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasi Partilerin İl Başkanları ve yerel yönetimlerin dışında Merkezi İdare’nin de yer aldığı bir oluşum olduğunu, bu oluşumun da yerel sorunların tartışıldığı ve onlara çözüm yollarının arandığı platform olarak faaliyetini sürdürmekte olduğunu kaydetti.

Aksoy, toplantının, MEKİK’in kuruluşundan bu yana 27., 2009 yılının ise 2.toplantısı olduğunu hatırlatarak, “Yerel seçimler nedeniyle MEKİK üyelerimizde değişikliklerimiz de oldu. Mezitli ve Akdeniz Belediye Başkanları ve İl Genel Meclisi Başkanımız da değişti. Onlara da hoş geldiniz diyorum.”dedi.

Mersin’in sorunlarının çözümü noktasında MEKİK bünyesinde 10 Komisyon kurulmasına karar verildiğini kaydeden Aksoy, “Bu 10 Komisyondan biri olan Kültür Turizm ve Spor Komisyonu hazırladığı raporu 20 Ocak 2009’da MTSO’da gerçekleşen toplantıda bizlere sunmuştu. Bugün de Mersin için büyük önem taşıdığına inandığımız lojistik ile ilgili Ulaştırma ve Lojistik Komisyonun raporunu dinleyeceğiz. Onunla ilgili katkılarımızı ortaya koyacağız.”diye konuştu.
RIS-Mersin projesi kapsamı içerisinde Mersin’de önümüzdeki süreçte 3 sektörün öne çıkmasının hedeflendiğini ifade eden Aksoy, bunların ‘tarım ve tarıma dayalı sanayi’, ‘turizm’ ve ‘lojistik’ olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Lojistik ile ilgili olarak önemli çalışmalar yapıldı. Devlet Bakanımız Sayın Kürşad Tüzmen’in de katkılarıyla Lojistik Master Planı’nın ihale edilme işi gerçekleştirildi ve şu anda da tamamlanmak üzere. Yine Lojistik Master Planı’nın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve uygulanabilir olabilmesi bakımından bir de Mersin’in hedeflediği ihtiyaçlara cevap vermesi boyutuyla da yine geçtiğimiz aylarda Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen Başkanlığında Ankara’da yapılan bir toplantıda mevcut şehir imar planında öngörülen yerin yeterli olmayacağı kanaati ilgili taraflarca ifade edildi.

1/100 binlik çevre düzeni planı Çevre ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanmıştı. Ancak usulden dolayı bu Danıştay’ca iptal edilmişti ve bu değerlendirme süreci içersinde yeniden bunun onaylanarak ilan edilmesi aşamasında bu talep Çevre ve Orman Bakanlığı’na aktarıldı ve 1/100’binlik şu anda askıdan inmiş olan yeni planında da yaklaşık 3 bin dönüme yakın yeni alan işaretlenmiş durumda. Tabi ki bunun 1/1000’liği ve 1/5000’liği Büyükşehir Belediyesi’nce değerlendirilecek ve önümüzdeki süreçte bununla ilgili de diğer çalışmalarının yapılması ortaya konulacaktır. Özellikle belirli çalışmaların yapıldığı, ancak bunun içinin doldurulması bakımından da bugün ilgili kurum ve kuruluşların da desteğini alarak ortaya konan ve ilgili komisyonca hazırlanan ‘Ulaştırma Lojistik Komisyon’ raporunu da burada tartışmaya açacağız.”

Marinalarla ilgili son durum hakkında da katılımcıları bilgilendiren Aksoy, Marina’nın bir çok kez ihaleye çıktığını ama alıcısı olmadığı için yapılamadığını söyledi. Aksoy konuyla ilgili olarak şunları aktardı:
“Mersin’deki yat limanını bir firma aldı, ancak bu marinanın sözleşmesini imzalamaktan imtina etti. Bu konu Milli Emlak Müdürlüğü’nce incelendi, iptal noktasına kadar geldi. Ancak Ulaştırma Bakanlığı bunun Yap İşlet Devret modeliyle yapıldığından Maliye Bakanlığı’nca konunun yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulundu. Maliye Bakanlığı’nca ihale sürecinin devamına karar verildi ve ilgili firmaya Mayıs ayı içinde sözleşmeyi gelip yapması tebligatı yapıldı. Bunun sonuçlandırılması için Mayıs ayı içinde bir ihale süreci gerçekleştirilecek.”

Aksoy, MEKİK bünyesi içerisinde bundan sonraki süreçte diğer komisyonların raporlarını görüşmeye devam edeceklerini de kaydederek katılımcılara teşekkür etti.

Vali Aksoy’un konuşmasının ardından MEKİK bünyesinde oluşturulan 10 komisyondan biri olan Ulaştırma Lojistik Komisyon Başkanlığını yürüten MESİAD Başkanı Mustafa Güler, komisyon ve komisyonun çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantıya Vali Aksoy’un yanı sıra, Vali Yardımcısı ve Toroslar Kaymakam Vekili Ahmet Büyükçelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MEÜ Rektörü Prof.Dr.Süha Aydın, Akdeniz Kaymakamı Bekir Atmaca, Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz Belediye Başkanları, İl Özel İdaresi Mali İşler Daire Başkanı, MEKİK Genel Sekreteri Hasan Gökbel ve MEKİK üyeleri katıldı.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr