Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİR LİMANINDA TAŞERONLAR ÇIKARILIYOR

İZMİR LİMANINDA TAŞERONLAR ÇIKARILIYOR

İZMİR LİMANINDA TAŞERONLAR ÇIKARILIYOR13.05.2009

Sendika, İzmir Liman İşletme Müdürlüğü'nün üyelerine yönelik tutumunu ve işyerindeki çalışma koşullarını protesto etmek için taşeron firmaların limanı terketmesini istedi.

Mayıs 2007'de yapılan özelleştirme ihalesine rağmen, sendikanın açtığı dava nedeniyle 2 yıldır ihaleyi alan konsorsiyuma devri tamamlanamayan İzmir Limanı'na sendikadan bir darbe daha geldi.

Liman-İş Sendikası, İzmir Liman İşletme Müdürlüğü'nün üyelerine yönelik tutumunu ve işyerindeki çalışma koşullarını protesto etmek için toplu iş sözleşmesine dayanarak taşeron firmaların limanı terketmesini istedi.

Ege İhracatçı Birlikleri'ne, taşeron firmalara ve denizcilik kuruluşlarına bir yazı gönderen Liman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Niyazi Tuncer, toplu iş sözleşmesinin 'sözleşme kapsamına giren işyerlerindeki işçilikler aracılara yaptırılamaz' maddesine dayanarak bu talepte bulunduklarını belirterek, 20 Mayıs'a kadar taşeron firmaların limandaki faaliyetlerine son vermesini istedi. Tuncer, aksi halde noter ve avukatları çağırarak taşeron firmaların tahliye edileceğini söyledi. Tuncer, taşeron firmalar ve liman yönetimi hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını vurguladı.

SON SÜRE 20 MAYIS

Tuncer, 29 Nisan 2009 tarihinde gönderdikleri yazı ile ilgili kurumları gelişmeler konusunda uyardıklarını söyledi. Tuncer, "Toplu sözleşmenin 6. maddesi kapsamında, 'sözleşme kapsamına giren iş yerlerindeki işçilik işleri aracılara yaptırılamaz. Ancak, zaruri hallerde Liman Müdürü ile mahalli sendika başkanı müştereken karara vardıkları takdirde, bu hizmetler aracılara veya hizmetli ilgili bulunanlara yaptırılabilir ifadesi bulunuyor. Sendikamızın liman içinde yaptığı denetimlerde, yetkileri olmayan bir çok firmanın, toplu sözleşmeleri konusu işçilik işlerini yaptığını tespit ettik. Bu firmalardan bir kısmı, Liman İdaresi'nin yaptığı sözleşmeye göre çalışıyor. Önemli bir kısmı da acenteler ve mal sahipleri namına taşeronluk yapıyor. Hangi kurum olursa olsun tüm işçilik işleri yapan firmaların faaliyetlerine devam edebilmeleri için, her firmanın sendikadan onay almaları lazım. Bu onayı almayan firmaların 20 Mayıs 2009 Çarşamba gününden itibaren limanda faaliyetlerine son vermeleri gerekiyor" dedi.

SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ

Tuncer, 460 çalışanla 3 vardiya görev yaptıklarını ancak ağır çalışma koşulları, görev alanı dışında çalıştırılma, gereksiz cezalar, semtlere servis yapılmaması konularında liman yönetimi ile yaşadıkları sorunların bir türlü çözülemediğini ifade etti. Tuncer, "Kimsenin ekmeğinde gözümüz yok. Ancak limanda yasalara uygun adam çalıştırılmalı. Sendika da muhatap kabul edilmeli. Bugüne kadar taşeron firmaların çalışmasına iyi niyet çerçevesinde ses çıkarmıyorduk. Bundan böyle toplu iş sözleşmesinin ilgili hükümlerini işleteceğiz" dedi.

TCDD İzmir Limanı İşletme Müdürü İsmet Canbaz ise Liman-İş Sendikası'nın gönderdiği yazıyı değerlendirmeye alacaklarını, yönetmelikler ve iş sözleşmesi neyi gerektiriyorsa onu yapacaklarını söyledi.

İŞLER DURUR

İzmir Limanı'nda çalışan firmalar ise gelişmelere tepkili. İzmir Limanı'nda dökme yük yükleme ve boşaltma işlerini yapan Uğursan Denizcilik'in sahibi Halil Demir, sendikanın kararının uygulanması halinde limanda işlerin duracağını ifade etti. Demir, "Bu istek yanlış. Biz İzmir Limanı'na gelen 3 bin tonluk bir geminin boşaltma süresini 10 günden 12 saate düşürdük. Bizim sayemizde ihracatçı rekabet edebiliyor. Limanda çalışan son model vinçlerimiz var. Oysa idarenin vinçleri 1953 model. Sendikanın kararı bütün işleri aksatır" dedi.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com