Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / KİLİS - HABUR DEMİRYOLU HATTI

KİLİS - HABUR DEMİRYOLU HATTI

KİLİS - HABUR DEMİRYOLU HATTI13.05.2009

Toprakkale-Kilis-Çobanbey-Nusaybin-Cizre-Silopi-Habur arası demiryolu hattının avan proje çalışmalarının ihalesinin yapılarak işe başlandığı bildirildi.

AK Parti Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu'nun yaptığı yazılı açıklamaya göre, düşük kapasitede çalışan Suriye demiryolu bağlantısının ve proje ile amaçlanan Irak bağlantısının devreye girmesiyle mevcut hatların yetersiz kalacağı öngörüsüyle projeye başlandı.

Projenin, bir taraftan kuzeye giden Toprakkale-Fevzipaşa kesimindeki dar boğazı aşmak, diğer taraftan da Mersin-İskenderun limanları çıkışlı yüklerin Ortadoğu ülkelerine ulaşımını yüksek standartlı bir demiryolu ile sağlamak amacıyla planlandığı hatırlatılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

''Toprakkale-Kilis-Çobanbey-Nusaybin-Cizre-Silopi-Habur demiryolu hattının avan proje çalışmalarının ihalesi yapılarak işe başlanmıştır. Demiryolu hattının 700 kilometrelik güzergah üzerinde gerekli sondaj ve laboratuvar deneylerinin ve diğer zemin araştırma işlemlerinin, tüneller, köprüler, istinat duvarları gibi sanat yapıları ile istasyon tesislerinin üst yapı elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon projelerinin yapılması, güzergahın fizibilite etüdü, güzergah keşfi hazırlanacak ve 2009 yılında tamamlanacak.''

Çobanbey Tren İstasyonunun, sadece Türkiye, Suriye ya da Irak arasında değil Avrupa ile Ortadoğu arasında da demiryolu taşımacılığının daha etkin hale gelmesini sağlayacağına da işaret edildi. Bu yol ve bölgedeki gelişmelerle birlikte Ortadoğu'ya ihracata demiryolu katkısının ciddi ölçüde artacağının, bölge ekonomisinin gelişmesinin sağlanacağının dile getirildiği açıklamada, şöyle denildi:

''Şu an yapımı hızla devam eden Çobanbey Tren İstasyonu, Kilis, Elbeyli ve Türkiye için çok önemlidir. Ülkemizin ekonomik lokomotifi olacaktır. Toprakkale-Cizre hattında olması Kilis ekonomisi açısından oldukça önem taşımaktadır.

Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı GAP eylem planı ile Kilis'e kurulacak olan teknopark örtüşmektedir. Dünyada bir gıda sıkıntısı yaşanacağı iddia ediliyor. Küresel ısınmadan dolayı bir sıkıntı var. Bizim projemiz bu açıdan çok önemlidir. 100-150 bin kişi iş imkanı bulacak. Birçok ülkeye örnek olacak devasa bir tesisler zinciri kurulacaktır. Çiftçilerimizi eğitimden geçireceğiz. Tarımın nasıl daha verimli yapılacağını öğreteceğiz. Kilis'te, tarım açısından bilgi bankası oluşacaktır.''

Kaynak: LOJİPORT
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr