Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / EMTİA VE NAVLUN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ İHRACATI DA VURUYOR

EMTİA VE NAVLUN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ İHRACATI DA VURUYOR

EMTİA VE NAVLUN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ İHRACATI DA VURUYOR06.05.2009

Ekonomik krizin etkisiyle aylardır gerileme trendini sürdüren ihracat nisanda da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,75 azaldı. Nisan ayı ihracatı 7 milyar 528 dolarda kalırken dört aylık ihracat ancak 28 milyar 512 milyon dolar olabildi. 4 aylık ihracat kaybı ise 10 milyar doları aştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracatta kan kaybının en büyük sorumlularından birinin emtia ve navlun fiyatlarındaki düşüş olduğuna dikkat çekti. Büyükekşi, demir çelik sektöründe ilk dört ayda ihracat miktarı yüzde 2 artmasına rağmen değerinin yüzde 32 azaldığına, çimento ve toprak ürünleri ihracatının da miktar olarak yüzde 35'lik artışa karşın değerinin yüzde 19 düştüğüne dikkat çekti.

TİM, nisan ayı ihracat sonuçlarını cuma günü Antalya'da açıkladı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı toplantıda Büyükekşi'nin verdiği bilgiye göre sanayi sektöründe ihracat yüzde 36,86 gerileyerek 6 milyar 343 milyon dolarda, ilk dört aylık ihracatı da 23 milyar 826 dolarda kaldı. Sanayide en çok ihracatı ise yine otomotiv gerçekleştirdi. Yüzde 50,69 düşüş yaşanan otomotiv ihracatı 1 milyar 238 milyon dolar oldu. Otomotiv yine 1 milyar dolar sınırını aşan tek sektör olarak dikkat çekti. Otomotiv, ilk 4 ayda 28 milyar 512 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektör de oldu. Otomotivi 996 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 959 milyon dolarla da demir çelik izledi.

Madencilik sektörünün ilk dört aylık ihracatı ise 591 milyon dolar oldu. Tarım-hayvancılık ile yaş sebze-meyvede nisanda yüzde 12'lere varan oranlarda ihracat artışı sağlandı.

TİM Başkanı Büyükekşi, ilk 4 aylık rakamlarda ihracat miktarının yüzde 9 gerilediğini hatırlatarak ihracattaki azalış oranının yüzde 35'ler düzeyine geldiğini belirtti. Bu düşüşte daralan pazar koşullarının yanı sıra emtia ve navlun fiyatlarının büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, "Demir çelik sektöründe geçen yılın ilk 4 ayı ile karşılaştırıldığında, ihracatımızın miktarı yüzde 2 artmış ama değer olarak, yüzde 32 azalmış. Çimento ve toprak ürünleri ihracatı miktar olarak yüzde 35 artmış ama değer olarak yüzde 18 düşmüş" dedi. Büyükekşi, miktar olarak bakıldığında, ihracatta büyük düşüşler olmadığını, fiyatlardaki azalma nedeniyle parasal anlamda bir daralmanın söz konusu olduğunu söyledi.

 

En başarılı il Gaziantep

İhracatta en başarılı illerden birinin Gaziantep olduğunun altını çizen TİM Başkanı, 2008 ve bu yılın ilk 4 ayında Gaziantep'ten komşu ülkelere yapılan mal akışının büyük oranlarda arttığını belirtti. Büyükekşi, "Gaziantep, krize rağmen Ortadoğu pazarına yaptığı ihracatta büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bu ilin Irak'a ihracatı geçen yıl yüzde 67, Suriye'ye yüzde 90, İran'a yüzde 64 yükseldi. Yine bu yılın ilk 3 ayında Irak'a yapılan ihracat yüzde 45, Suriye'ye yapılan ihracat ise yüzde 59 yükseldi" diye konuştu.

Büyükekşi, global ekonomide son aylardaki gelişmelerin sisli havanın biraz olsun dağılmaya başladığını gösterdiğini belirterek "Elbette 'Her şey düzeldi' demek için çok erken. Ancak piyasalar kımıldamaya başladı. En azından suların durulmaya başladığını görebiliyoruz" dedi.

"Biz ihracatçılar olarak, düşen faiz oranlarının ülke ekonomisine orta ve uzun vadede çok büyük yararlar getireceğine inanıyoruz" diyen Büyükekşi, fonlama maliyetinin düşük olmasının kredi maliyetini etkilemediğini, halen maliyetlerin yüksek olduğunu kaydetti. Büyükekşi ayrıca bankaların kredi faizlerini düşürmekte isteksiz olduğunu da söyleyerek, Kredi Garanti Fonu'nun bir an önce faaliyete geçmesini istedi.

2003-2008 dönemini "6 altın yıl" olarak değerlendiren Bakan Tüzmen ise 2009 yılı fiyat etkisinden arındırılmış daralmanın yüzde 9 ila 11 arasında bulunduğunu söyledi. Tüzmen, gerileyen emtia fiyatları da dikkate alındığında, dünya ticaretindeki nominal düşüşün daha da şiddetleneceğini vurguladı.

 

 

DÜŞÜK İHRACATLI İLLER MERCEK ALTINDA

TİM, yeni geliştirdiği bir projeyle ihracatı 1 milyar dolardan az olan illeri mercek altına alıyor. Söz konusu proje kapsamında eski bakanlardan Tınaz Titiz'in danışmanlığında bir çalışma başlatacaklarını söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, Mardin, Malatya, Kahramanmaraş, Afyon, Ordu ve Zonguldak gibi illere Titiz'in 1 ay önceden gidip, orada inceleme ve toplantılar yaparak, ihracat potansiyeli yüksek olan sektörlerin belirleneceğini ve buralarda periyodik ölçümler yaparak, tüm illeri aynı seviyeye ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Kaynak: Referans