Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / NAKLİYECİLER KOBİ OLMAK İÇİN HÜKÜMETİ BEKLİYOR

NAKLİYECİLER KOBİ OLMAK İÇİN HÜKÜMETİ BEKLİYOR

NAKLİYECİLER KOBİ OLMAK İÇİN HÜKÜMETİ BEKLİYOR06.05.2009

Yaklaşık 2 bin 500 kişiyi istihdam eden Kayserili uluslararası taşımacılar, haksız rekabetin ve krizin etkisiyle sıkıntılarının arttığını belirterek, ülke ihracatında önemli bir yere sahip olan sektörlerinin bazı avantajlardan yararlanması için "KOBİ" tanımı içine alınmasını istiyor. Serbest bölgeden yapılan ihracat taşımalarının transit taşıma kapsamına alınması nedeniyle KDV'siz ve ÖTV'siz motorin alamadıklarından yakınan sektör temsilcileri bu uygulamaya da esneklik kazandırılması gerektiği düşüncesinde. Türk plakalı araçların tercih edilmesi için teşvik edici önlemlerin alınması gerektiğini belirten nakliyeciler, sınır kapılarında vize, yakıt fiyatlandırması, geçiş ücreti  gibi bir dizi konuda yaşadıklarını sorunlara da çözüm bulunmasını istiyor.
Kayseri Sanayi Odası Damper İmalatı ve Motorlu  Araçlar Tamir Bakım Onarım Sanayi Meslek Komite Üyesi ve Bedirhan Uluslararası Nakliyat Limited Şirketi sahibi Ahmet Kınış, uluslararası nakliye piyasasında haksız rekabetin olmaması için Türk plakalı araçların tercih edilmesi amacıyla teşvik edici önlemler alınması gerektiğini belirtti. İhracatın önemli bir ayağı olan nakliyenin hiçbir tanım içinde yer almadığını vurgulayan Kınış, "Uluslararası taşımacılık sektörünün bazı avantajlarından yararlanmak için
KOBİ tanımına alınmayı talep ediyoruz" dedi.
Sektörün önündeki en büyük tarife dışı engelin vize sorunu olduğunu, bu nedenle Türk nakliyecilerin bir araç için iki ayrı sürücü çalıştırmak durumunda kalmasının da Avrupa nakliyeciler ile aralarında  haksız rekabet oluşturduğunu kaydeden Kınış, "Sektörün rekabet edebilirliği için akaryakıt fiyatlarında taşımacılık sektörüne yönelik ayrı bir fiyatlandırma sistemi oluşturulmalı. Bulgaristan ve İran'la yaşadıkları akaryakıt fiyatı, geçiş ücreti gibi sorunlarına da çözüm bulunmasını istediklerini kaydetti.
Serbest bölgeden yapılan ihracat  taşımalarının transit taşıma kapsamına alınmasından dolayı KDV'siz ve ÖTV'siz motorin verilmediğini. bu uygulamaların  yeniden gözden geçirilmesini  beklediklerini  sözlerine ekleyen  Kınış, "Özellikle Anadolu nakliyecisi Türkiye'yi transit geçerek  üçüncü ülkelere taşıma yapıyor. TIR geçerken ÖTV'siz ve KDV'siz motorin verilmesi talebimiz var. Taşımacılık yapan firmalarımıza yenileme teşvikleri verilmeli. Sektördeki mevcut kapasite fazlalığı sorununu daha  fazla  derinleştirmemek amacıyla sisteme yeni girişlere izin verilememeli. SSK primleri ve vergilerin ertelenmesi, uluslararası taşıma  yapan firmalardan motorlu taşıtlar vergisi alınmaması, çekicilerin bir iş makinesi gibi sanayi yatırım makinesi gibi algılanmasını talep etmekteyiz" şeklinde konuştu.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi  ve Sel  Uls. Nak. Limited Şirketi sahibi Hayri Akbulut,  Kayseri'de 50 firma ve bin 500'e yakın TIR'ın olduğu sektörün bugün ayakta zor durduğunu ifade ederek, "Sektör Kayseri'de 2 bin 500 kişi doğrudan 10 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor. Ama ne yazık ki sektöre sahip çıkılmıyor" dedi. 25 yıldır sektörün içinde olduğunu belirten Akbulut, "2001 krizinden bu kadar etkilenmedik En zor dönemimizi yaşıyoruz. Önceki krizlerde hükümet sektöre sahip çıkıyordu. Şimdi ise sahip çıkan yok. Sektör içi rekabet arttı. Hatta her geçen gün etik olmayan davranışlar artıyor. Masrafın altında iş alarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Sektörün KOBİ tanımına alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

''Fiyatlar düştü, masraflar arttı'

Asdilek Uls. Nak. Tic.Turizm. Limited Şirketi Genel Müdürü Emin Timuçin: Sektör ekonomik krizle birlikte zor günler geçirdi. Navlun fiyatlarının düşmesiyle birlikte masrafları karşılamakta zorlandık. Düşük navlun en büyük sorun. İhracat ve ithalat düştükçe navlun fiyatı da düşüyor, masrafları karşılamıyor. Avrupa'da kriz var. Taşıma olmuyor. Eskiden araçlar 3 gün yatardı. Şimdi 10 gün yatıyor. Ürün bulsak çok düşük navlunla gitmek zorunda kalıyoruz. Fiyatlar düşüyor, masraflar artıyor. Ters orantılı bir gidiş var. Son 3 aydır işler daha da kötüye gidiyor.
Aykut Uls. Nakliyat Tic. Turizm Limited Şirketi sahibi Mehmet Açıkalın: Sektör can çekişiyor. Sıkıntıdayız. Yük yok. İhracat azaldı, ama araç sayısı artıyor. Diğer yandan ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar, vize sorunu, geçiş ücretleri, belgeler, mazot fiyatlarının Türkiye'de yüksek olması  bitmeyen sorunlar. Hükümetin bu sorunlara eğilmesi gerek.

Gülsüm ERDEM-KAYSERİ

Kaynak: Persembe rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr