Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKSÜZ İTHALAT DÖNEMİ

GÜMRÜKSÜZ İTHALAT DÖNEMİ

GÜMRÜKSÜZ İTHALAT DÖNEMİ06.05.2009

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu'daki sınır illerinde meydana gelen kaçakçılığa köklü çözüm getirecek adımlar attı. Gürcistan, Nahçıvan, İran, Irak ve Suriye'ye sınır 12 ilde Gümrük Vergisi alınmaksızın ithalat yapma imkânı getirildi.

Bir ay sonra başlayacak olan uygulama doğrultusunda en fazla 50 bin dolarlık ithalat yapılabilecek. Petrol ve petrol ürünleri kapsam dışında tutulacak. Yıllık toplam sınırlama ise 100 milyon dolar. Düzenleme bölgedeki işadamlarını sevindirdi. Uygulamadan yararlanmak için söz konusu illerde iki yıldır yerleşik olarak vergiye tabi faaliyette bulunma şartı bulunuyor.

Kabine revizyonunun ardından önceki gün yapılan yeni Bakanlar Kurulu'nun ilk aldığı kararlardan biri sınır ticaretiyle ilgili oldu. Sınır ticaretine düzenleme getiren karar gereği her bir kişi veya şirket tarafından ayda toplam 50 bin ABD Doları karşılığı eşya ithal edebilme imkanı getiriliyor.

Uygulama Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerini kapsıyor. Uygulama kapsamında Ağrı-Sarısu, Hakkari-Esendere, Van-Kapıköy ve Iğdır-Dilucu'na sınır ticaret merkezleri kurulacak. Bunun dışında Artvin-Sarp, Ardahan-Türkgözü, Ağrı-Gürbulak, Şırnak-Habur, Mardin-Nusaybin, Şanlıurfa-Akçakale, Gaziantep-Karkamış, Kilis-Öncüpınar, Hatay-Cilvegözü sınır kapıları da yetkili sınır gümrük kapıları arasında. Yeni uygulamaya göre ithalat işlemlerinde söz konusu ilin ihtiyacının esas alınması gerekiyor.

PETROL KAPSAM DIŞI BIRAKILDI

İthal ürünler ile miktarları, ilgili kurumlar koordine edilerek Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirlenecek. Petrol ve petrol ürünleri ise sınır ticaret dışında tutulacak. Gerektiğinde ithal kotası yerine tarım ve sanayi ürünü ithal edilmesi mümkün olacak. Sınır ticaret merkezleri İl Özel İdaresi tarafından işletilecek. Serbest ithalattan faydalanmak isteyenler ise İl Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenecek. Komisyona vali veya vali yardımcısı başkanlık yapacak. Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Defterdarlık, Gümrük, Sanayi Ticaret Müdürlüğü, tarım il müdürlüğü, ticaret, sanayi ve esnaf odalarından temsilci bulunacak. İthalat değer limitleri olarak belirlenen rakamlar ise şöyle: 30 milyon ABD Doları'na kadar tarım ürünleri, 70 milyon ABD Doları'na kadar sanayi ürünleri olmak üzere ülke bazında yıllık toplam tutarın azami 100 milyon ABD Doları'na kadar olması kaydıyla söz konusu sektörel değerlerin ilgili sınır illerinin nüfusu ve sınır ticareti kapsamında son üç yıl içinde ilgili komşu ülkeden il bazında gerçekleşen ithalat değerleri ile aynı ülkeye gerçekleşen toplam ihracat değerleri göz önünde bulundurulacak. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, uygulamanın hem kayıt dışı ticareti kaldıracağını hem de sınır illerinde ekonomik canlanma sağlayacağını ifade etti. Ermenistan'la da benzer şekilde ticaret yapılıp yapılmayacağı konusunda ise Çağlayan, "mevcut hassasiyetlerin devam ettiğini" belirtti. Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak ise yeni düzenlemenin tatmin edici olmadığını savundu.

'Bugün yaşananlar 'Türk

krizi' değil bir dünya krizidir'

Küresel krizin etkileri tartışılmaya devam ediyor. Bosch Termoteknik AŞ Ticari İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Bredfeldt, Türkiye'nin her krizden daha güçlü çıktığını, şu anda yaşanan krizin bir "Türk krizi'' değil, dünya krizi olduğunu belirterek, "Dünyada ne yaşanıyorsa burada da o yaşanıyor. Biz Türkiye'deki konumumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz." dedi. Bredfeldt, şirket faaliyetleri hakkında bilgi vermek üzere İzmir'de basın toplantısı yaptı. Bredfeldt, yenileme ve modernizasyon ile yüzde 30'luk enerji tasarrufu sağlanacağını, bunun sadece Almanya'da 55 milyon ton daha az karbonmonoksit anlamına geleceğini vurguladı. Bredfeldt, Bosch Termoteknoloji'nin 2008'de tüm dünyada yüzde 7 büyüme gerçekleştirerek 7 milyar Euro ciroya ulaştığını anlattı. İZMİR AA

İş makineleri krizden çıkış için KDV'nin yüzde 1'e inmesini istiyor

Global ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden biri iş makineleri oldu. Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği Başkan Vekili Şükrü Eltutar, 3 aylığına bazı iş makinelerinde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indiğini belirtti. Buna rağmen sektörde canlanma meydana gelmediğini ifade eden Eltutar, "KDV 3 aylığına yüzde 1'e düşürülürse sektör 2009 son çeyreğinde krizden çıkmaya başlar. İndirimle birlikte iş makinesi satışları artar. Doğal olarak ertelenmiş ya da yarım kalmış yatırımlar da tamamlanır." dedi. Ankara'daki Uluslararası İş ve İnşaat Makina, Teknoloji ve Aletleri Fuarı (KOMATEK) öncesi sektörle ilgili değerlendirmede bulunan Eltutar, "Bu alandaki bir iyileşme ülke ekonomisine de doğrudan yansıyacaktır" dedi.

Kaynak: ZAMAN GAZATESİ
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr