Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / RO-RO SEFERLERİ VERGİSİZ MAZOTA BAĞLI

RO-RO SEFERLERİ VERGİSİZ MAZOTA BAĞLI

RO-RO SEFERLERİ VERGİSİZ MAZOTA BAĞLI06.05.2009

Dikili Liman İşletme Müdürü Abdurrazak Ölekli, Dikili ve Yunanistan arasında yeniden Ro Ro seferlerinin başlamasının Maliye Bakanlığının ÖTV ve KDV'siz mazot iznine bağlı olduğunu bildirdi.

Ölekli, ÖTV ve KDV'siz mazot izninin verilmesiyle Çeşme dışında, bölgede ikinci bir alternatifin doğacağını, Volos ve Dedeağaç olmak üzere iki hattan Ro Ro seferlerini başlatabileceklerini belirtti. Abdurrazak Ölekli, Dikili ve Yunanistan limanlarının birbirine yakın olduğunu, başlayacak seferler ile bölgede ihracat, yatırım ve istihdam patlaması yaşanacağını kaydetti.

Abdurrazak Ölekli şu bilgiyi verdi: ''2006 yılında bir ara yapılan Dikili ve Yunanistan'ın Volos Limanı arasında Ro Ro seferlerinin yeniden başlaması tamamıyla Maliye Bakanlığınca verilecek KDV ve ÖTV'siz mazota bağlı. Bu ucuz mazot ile ihracatçıya rekabet etme şansı doğar. Biz izinler konusunda 6 ay önce tüm yasal müracaatlarımızı yaptık. Bu konuda tüm hazırlıklarımız tamamlandı. Liman içinde bir akaryakıt istasyonu kuruldu. Maliye Bakanlığınca verilecek vergisiz mazot kullanım izniyle bu iki hat üzerinden Ro Ro seferlerini başlatacağız.

Dedeağaç (Alexandroupolis) - Dikili hattı seferleri bir Türk armatör tarafından, Volos-Dikili hattıysa bir Yunan armatör tarafından gerçekleştirilecek. Dedeağaç-Dikili seferlerinde yolcu taşımacılığı da yapılacak. Orada çalışan işçi ve yaşayan Türkler bu seferlerle Dikili'ye taşınacak.''

Ölekli, Ro Ro seferlerinin ihracatçılar ve uluslararası kara nakliyatı yapan firmalar için büyük avantaj olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu seferlerin başlaması bölge ekonomisinin toptan kalkınması anlamına gelir. Öncelikli olarak bölgede seracılık ve salça üretimi yapan fabrikaların daha fazla ihracata yönelmesi kolaylaşacaktır. İhracatçı malını taze taze yerine ulaştırıp on günde parasını alacaktır. Bu döngünün hızlanması, kapasite artırımı ve yeni yatırımları gündeme getirecektir. Yeni yatırım bölge insanı için yeni iş demektir. Ayrıca bakım ve ikmalleri burada yapılacak, TIR'lar burada konaklayacak. Bu da bölge ticaretinin canlanması demektir.

Dikili-Volos arasında başlayacak seferler haftanın üç günü yapılacak ve kara yolu 7-8 saat kısalacaktır. Bu, ihracatçı ve taşımacı firmalar açısından büyük bir avantajdır. Bizim her türlü altyapı hazırlığımız tamamdır. Bir ay içinde iznin verilmesini ümit ediyoruz.''

Ölekli, özelleştirmenin ardından limanın yıllık kapasitesinin 230 bin ton yükleme-boşaltmadan (elleçleme) 600 bin tona çıktığını ifade etti. Ölekli, limana 21 bin 500 metrekare kapalı stok alanı inşa edildiğini, tanesi 350 bin avrodan iki vinç alındığını, yükleme boşaltma ekipmanlarının hepsinin yenilendiğini, şu ana kadar beş milyon TL civarında yatırım yapıldığını, 20 bin ton büyüklüğündeki gemilerin rahatça yanaştığını anlattı.

3 yıldır Midilli-Dikili arasında feribot seferleri düzenlendiğini, geçen yıl 9 bin turistin Dikili Limanı'ndan giriş yaptığını, bu yıl bu rakamın 15 bine çıkmasını hedeflediklerini dile getiren Ölekli ''Limanımıza yanaşan gemilerdeki yolcular Bergama ve İzmir gibi yakın çevreyi gün içinde gezip görme imkanına kavuşuyorlar'' dedi.

Abdurrazak Ölekli, limanda şu an 60 kişiye doğrudan istihdam sağlandığını, 50-60 kamyonun limana yük taşıdığını, ayrıca yüzlerce kişinin istihdam edildiği perlit ve granit sektörünün sadece Dikili Limanı'ndan iş yaptığını anlattı.

Kaynak : www.UlasimOnline.Com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr