Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İHRACATÇI: İSKENDERUN LİMANI ÖZELLEŞMELİ

İHRACATÇI: İSKENDERUN LİMANI ÖZELLEŞMELİ

İHRACATÇI: İSKENDERUN LİMANI ÖZELLEŞMELİ06.05.2009

Ortadoğu pazarını krizden çıkışın kapısı olarak gören ihracatçılar, bu çerçevede İskenderun Limanı'nın daha aktif kullanılmasını istiyor.

Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, "İskenderun Limanı'nın sağladığı avantajın iyi değerlendirilmesi için limanın Özelleştirme kapsamına alınıp, gerekli modernizasyonun bir an önce yapılması lazım." dedi.

Aymen, küresel kriz ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, hükümetin bu konuda aldığı tedbirlerin yetersiz kaldığını söyledi. Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi olan Aymen, "Özellikle krizin üretim, ihracat ve bunun sonucunda istihdam üzerindeki negatif etkisi, ülkemizin krizi derinden hissetmesinde önemli bir etken olmuştur. Hal böyleyken burada konuşulup tartışılması ve çözüm bulunması gereken konu Türkiye'nin krizden ne kadar az zararla kurtulabileceği ve bunun için izlenmesi gereken stratejidir. Bu noktada bölge ihracatçısı olarak bize düşen görev bakir ve istikrarlı pazarlara yönelmektir." dedi.

Krizi daha zararla atlatmak ve krizde doğacak zararları kompanse edebilmek için krizden en az etkilenen ülkelerle ihracatın artırılması gerektiğini belirten Aymen, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikli son iki aydır Türkiye ihracatındaki yüzde 35 düşüşe karşılık bölge ihracatımızda yüzde 2'lik bir artış söz konusudur. Bu kapsamda Akdeniz İhracatçılar Birliği bölgesinde 1 Ocak-26 Nisan tarihleri arasında bir önceki sene aynı döneme göre tarım ürünleri ihracatında yüzde 13'lük bir artış, sanayi ürünleri ihracatında ise yüzde 6'lık bir düşüş yaşanmıştır. Toplam ihracat 1 milyar 705 milyon, 872 bin 541 dolar olarak gerçekleşmiştir."

Hatay bölgesinin krizden çıkış için kimseden destek beklemeksizin kendi pazar açılımını oluşturduğunu sözlerine ekleyen Aymen, "Hatay'ın coğrafi yakınlık avantajını en iyi şekilde kullanmış olması, bu güne kadar sürdürülebilir ihracat artışını yakalamasında en önemli etken olmuştur. Krizden en çok etkilenen Avrupa Birliği ve Amerika pazarından hızla Afrika, Balkanlar ve Orta doğu pazarlarına sıçramanın en başarılı örneğini sergilemiştir. Bu gün 1 Ocak- 26 Nisan tarihleri arasında 2008 yılı aynı dönemine göre, Arnavutluk ihracatında yüzde 3187, Bahreyn yüzde 100, Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 333, Bulgaristan yüzde 608, Cezayir yüzde 1731, Irak yüzde 155, Kuveyt yüzde 111, Mısır yüzde 1321, Suriye yüzde 73 ve Umman'a yüzde 252'li bir artış kaydedilmiştir."bilgisini verdi.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com