Botaş'ın projeksiyonuna göre ise, 2020'de Türkiye 60-100 milyar metreküplük doğalgazın transit geçişinde ev sahipliği yapacak. Bu gazın hangi kurallara göre ülke sınırlarından geçeceği ise belirsiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu yöndeki kuralları ortaya koyan çalışmayı ise başlattığı ve Türkiye Doğalgaz Piyasası Yasası'nda değişiklik öngören yasa taslağına konuyla ilgili bir madde konulacağı öğrenildi.
Uluslararası projeler önünde engel
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 2014'te hayata geçebilmesi için gelecek birkaç ay içinde hükümetlerarası anlaşmanın imzalanması gerekecek. Ancak gaz akışının zamanında başlaması için Türkiye'nin de üzerine düşen ev ödevleri bulunuyor. Botaş Genel Müdürü Saltuk Düzyol, bir konferansta yaptığı sunumda doğalgaz üretim ve transit taşımacılığına yönelik hukuki altyapının bulunmadığını belirtti. Düzyol, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle transit rejiminde farklılıklar olduğunu dile getirerek, bu konunun Nabucco ve diğer doğalgaz transit boru hattı projelerinin önünde engel olduğunu kaydetti. Bakanlık yetkilileri ise Türkiye'den transit geçişe yönelik bir yasanın bulunmamasının eksiklik olduğunu ancak bu yöndeki bir çalışmada acele etmeyeceklerini
kaydettiler. Bakanlık yetkilileri, sadece Nabucco için değil gelecek dönemde Türkiye'nin karşısına çıkacak transit boru hattı projeleri açısından da böyle bir yasal düzenlemenin gerekli olduğunu vurguladılar.
Petrol için düzenleme BTC ile çıktı
Sektör temsilcileri ise mevcut Doğalgaz Piyasası Yasası'nın transit boru hattı projelerini desteklediğini ancak transit geçişin hangi kurallar çerçevesinde yapılacağını düzenlemediğini vurguladılar. Bu yönde bir yasal düzenleme yapılmasının ise BOTAŞ'ın faydasına olacağını vurgulayan sektör temsilcileri, petrolün boru hatlarıyla geçişini düzenleyen yasanın ise 2000 yılında Bakü-Tilfis-Ceyhan (BTC) Projesi'nin hazırlıkları çerçevesinde çıkarıldığını kaydettiler. Sektör temsilcileri, Türkiye'nin doğalgazın transit geçişine yönelik bir yasa olmamasına rağmen, Bakanlığın transit boru hatlarına yönelik ayrı bir daire oluşturduğunu ve bu konuda bir kurul da kurulduğunu ifade ettiler.
GÜNEY AKIM PROJESİ 2015'TE HİZMETTE
Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko, Rus doğalgazının Bulgaristan üzerinden batı Avrupa ülkelerine dağıtacak "Kuzey Akım" ve "Güney Akım" boru hattı projelerinin kesinlikle gerçekleştirileceğini söyledi. Şmako, "Güney Akım projesi 2015 yılında hizmete girecek" dedi. "Güney Akım" projesi ile ilgili protokolun Sofya'da imzalanmasının planlandığını belirten Şmatko, ancak Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Bulgaristan ziyaretini iptali üzerine imza töreninin ertelendiğini söyledi. Şmatko, "Rusya bu projede hiç bir risk görmüyor. Proje tüm ülkeler tarafından onaylanmış bulunuyor. Bazı küçük ayrıntılarda ortaya çıkan sorunların da çözüleceğine inanıyoruz" dedi. / AA
referans