Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TÜRK GEMİLERİ 3 YILDA BEYAZ LİSTEYE GEÇEBİLİR

TÜRK GEMİLERİ 3 YILDA BEYAZ LİSTEYE GEÇEBİLİR

TÜRK GEMİLERİ 3 YILDA BEYAZ LİSTEYE GEÇEBİLİR29.04.2009

Avrupa Birliği (AB), Türk bayraklı gemilerin gri listeden beyaz listeye geçmesi konusunda umutlu. Bir AB kurumu olan Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA) yetkilisi Andrea Tassoni, Türkiye''nin bu gelişmeyi sağlayacak kapasitesi olduğunun altını çizerken, 3 yıl içinde böyle bir gelişmenin yaşanabileceğini belirtti.

"Paris MoU" (Paris Liman Devleti Mutabakat Zaptı) adı verilen bu sistemde pek çok AB ülkesinin beyaz listede olduğuna dikkat çeken Tassoni, Türkiye''nin de uyumunun önemi üzerinde durdu. Tassoni, bu alanda belgelendirme ve uygunluk değerlendirme konusunda çalışan Türk Loydu''nun AB tarafından tanınmıyor olmasının ise Türkiye''nin işini zorlaştırdığını söyledi. Tassoni, AB ülkelerinden sadece Slovakya''nın kara listede olduğuna dikkat çekti. Türk bayraklı gemilerin beyaz listeye geçişi, uluslararası limanlarda daha az beklemeleri ve daha sınırlı denetime tabi tutulmalarıyla taşımacılıkta maliyet ve zaman kaybının azalması anlamına gelecek.

 

Ortak sertifika sistemi

Avrupa Komisyonu ile Avrupa Gazetecilik Merkezi''nin Portekiz''de bir grup Türk gazeteci için düzenlediği seminerde konuşan Tassoni, merkezi Lizbon''da bulunan EMSA''nın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tassoni, AB''nin denizcilik alanındaki düzenlemelerine üye ülkelerin uyumunun gerçekleştirilmesi, bu alanda üyeler ile Avrupa Komisyonu için teknik tavsiyelerde bulunulması ve bir bilgi ağının kurulması için çalıştıklarını kaydetti. Ajans, bu alandaki mevzuatı kabul ederek uygulayan 3''üncü ülkelerin katılımına da açık. Tassoni, çalışmalarında nerede alınırsa alınsın deniz güvenliği ve temizliği alanındaki eğitimlerde ortak bir sertifika sistemi oluşturulduğundan bahsederken, liman ve gemi kontrolleriyle de ülke gemilerinin yeterliliklerinin gözlendiğini söyledi. Bu kontrollerde uzun bir süredir "Paris MoU" sisteminin uygulandığını ifade eden Tassoni, Türkiye''nin sistemde son olarak kara listeden gri listeye geçtiğini hatırlattı. Tassoni, "Paris Mou" kapsamında Türkiye''nin yanı sıra Rusya ve Kanada gibi AB üyesi olmayan ülkelerin bulunduğunu da belirtti.

Avrupa Birliği (AB), Türk bayraklı gemilerin gri listeden beyaz listeye geçmesi konusunda umutlu. Bir AB kurumu olan Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EM...

( KB)

referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr