Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ALİAĞAYA KONTEYNER LİMANI

ALİAĞAYA KONTEYNER LİMANI

ALİAĞAYA KONTEYNER LİMANI29.04.2009

Nemrut Körfezi’ne Tayfun Liman Depoculuk A.Ş. tarafından 298 bin metrekarelik bir alana Dolgu Alanı, Rıhtım ve Konteyner Terminali kurulacak.

Yılda bir milyon konteyner kapasiteli olacak olan tesis 250 milyon dolara malolacak, yapım aşamasında 210, işletme aşamasında ise 400 kişi çalışacak.

İşletme sahibi Tayfun Timinci, tesisin İzmir Limanının kapasitesi kadar olduğunu söyledi.

Çakmaklı Köyü Nemrut Koyu'nun batı kıyısında Tayfun Liman ve Depoculuk İşletmeleri İnşaat Turizm San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Dolgu Alanı, Rıhtım ve Konteyner Terminali ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı.

ÇED Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince faaliyet hakkında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak üzere Aliağa Hükümet Konağı toplantı salonunda ÇED Sürecine Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. Düzenlenen toplantıya; Bakanlık Şube Müdürü Musa Karaaslan, Çevre Orman Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Bülent Demirer, PRD Jeoloji Mühendisi Asiye Günal ve birçok vatandaş katıldı.

Çakmaklı Horozgediği mevkii Nemrut Koyu'nda 298 bin metrekarelik bir alana Tayfun Liman & Depoculuk İşletmeleri İnşaat Turizm San. ve Tic. A.Ş. tarafından kurulmak istenilen dolgu alanı, rıhtım ve konteynır terminalinin 250 milyon dolar maliyetinde olacağı belirtildi.

Tamamı Oraman Genel Müdürlüğü arazisi üzerine kurulacak olan tesisin yapının inşaatı sırasında 210 kişiye, işletmesi sırasında ise 400 kişiye iş imkanı sağlanacağı belirtildi. Jeoloji Mühendisi Asiye Günal, hazırlanan sunumla katılımcılara kurulacak olan terminal hakkında bilgiler verdi.

Ekonomiye büyük katkı

Sunumun ardından katılımcıların yatırım ile ilgili soruları da yanıtlandı. Projenin çevre için oldukça olumlu olduğunu düşündüklerini belirten katılımcılar, projenin bölgeye katkısının da bulunacağını ve bu kriz ortamında böyle bir projeye kalkıştıkları için firmayı tebrik ettiklerini söylediler. Konuyla ilgili olarak yatırımcı Tayfun Timinci, konteyner limanlarının tüm dünyada hızla sayılarının arttığını belirterek; "Konteynır limanları tüm dünyada git gide artan limanlar. Ülkemizde de aynı şekilde Marmara bölgesinde bir çok konteyner limanı var. Konteynır limanları da zaten isminden geldiği gibi, daha çevreci, bir kutu içinde yüklerin muhafaza edilerek boşaltıp indirilmesi anlamına geldiğinin bilinmesi lazım.

Aliağa bölgesinde şu anda böyle bir liman yok. Birçok liman var Petkim, Tüpraş, özel iskeleler bunların hepsi dökme yük, açık yük, denize daha fazla, çevreye daha fazla etkileri olabilecek limanlar, tabii ki önlemleri alıyorlar. Fakat biz tamamen çevreci bir liman projesi olan konteynır limanı yaptığımızdan dolayı, bölgeye yeni bir soluk, daha çevreci yaklaşım, daha çok hassasiyet getireceğimize inanıyoruz" dedi.
Yılda bir milyon adet konteyner kapasiteli olacağını belirten Tayfun Timinci, tesisin yaklaşık olarak İzmir Limanının kapasitesi kadar olduğunu da sözlerine ekledi.

www.aliagaekspres.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr