Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE BÖLGESİNDE ARTIK OYUN KURUCU

TÜRKİYE BÖLGESİNDE ARTIK OYUN KURUCU

TÜRKİYE BÖLGESİNDE ARTIK OYUN KURUCU27.07.2020Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, salgın nedeniyle dünyanın önemli altyapı projelerini ertelediğini Türkiye'nin ise salgını fırsata çevirdiğini söyledi. Projelerine kesintisiz devam eden Türkiye'nin bölgesinde artık oyun kurucu haline geldiğini kaydetti.

Tüm dünyanın yaşanan Kovid-19 salgınının etkilerine ilişkin değerlendirme yapan Karaismailoğlu, süreçle birlikte yaşanan seyahat kısıtlamaları ve sosyal mesafe tedbirleri nedeniyle turizm ve ticaret hacminde daralma olduğuna dikkati çekti.

TEKNOLOJİK YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Karaismailoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgın sonrası önümüze çıkan küresel fırsatları etkin şekilde değerlendirmek bu fırsatları ülkemiz ve halkımız adına kalıcı bir ekonomik zenginliğe dönüştürmek için öncelikle altyapımızı mükemmel hale getirmemiz gerekiyor. Bu nedenle  mega projelerimizden kara, hava, deniz ve demiryollarında inşa ve reform çalışmalarımıza tüm ulaşım modlarında dijitalleşme süreçlerine, haberleşme altyapımızı geliştirecek teknolojik yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz.”

“YAPTIĞIMIZ ALTYAPI YATIRIMLARI, SANAYİ YATIRIMLARI, İŞ İMKANLARINI ARTAN BİR TARIMSAL ÜRETİMİN VE SOSYO KÜLTÜREL GELİŞİMİN ÖNÜNÜ AÇACAK”

Bakan Karaismailoğlu'nun gündeme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“Ülkemizin, değişen ekonomik güç dengeleri içinde bölgesinde çok kısa bir vadede oyun kurucu bir rol üstleneceği açıktır. Mega projelerimizi hayata geçirmeyi başardığımızda vatandaşlarımız bu projelerin getirilerinin sosyal ve ekonomik anlamda yaşam kalitelerine olumlu etkisine şahit olacaklardır. Türkiye'nin birbiri ve dünya ile bağlanan her noktasındaki gelişimi yaşayarak göreceklerdir. Yaptığımız altyapı yatırımları, sanayi yatırımları, iş imkanlarını artan bir tarımsal üretimin ve sosyo kültürel gelişimin önünü açacaktır.”

“SALGIN SÜRECİNDE LİMANCILIK FAALİYETLERİNDE ALDIĞIMIZ TEDBİRLER SEKTÖRÜN CİDDİ BİR KAYIP VERMEDEN KESİNTİSİZ  HİZMET VERMESİNE OLANAK SAĞLADI”

“Türkiye olarak başta ulaştırma ve turizm sektörlerinde hemen hemen her sektörde salgın sonrası normalleşme adımlarını büyük bir hızla atıyoruz. Çoğu ülke sınır ötesi yolcu taşımacılığı hizmetlerini askıya alırken, bir bölümü de sınırlamalar getirdi. Dünya limancılığında yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye limanlarında belli belirsiz değişimler yaşandı. Salgın sürecinde limancılık faaliyetlerinde aldığımız tedbirler sektörün ciddi bir kayıp vermeden kesintisiz  hizmet vermesine olanak sağladı.”

“YURT DIŞI KARŞILIKLI UÇUŞ ANLAŞMASI YAPILAN ÜLKE SAYISI İLGİLİ BAKANLIKLARIN DA KATKISIYLA HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

“Türkiye'de iç hat uçuşlarında normale dönüş tüm hızıyla devam ederken, yurt dışı karşılıklı uçuş anlaşması yapılan ülke sayısı ilgili bakanlıkların da katkısıyla her geçen gün artıyor. Bu yoğun çalışma sonucu bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yollarının İngiltere ile direkt uçuşlara başlaması havacılıkta normale dönüş açısından önemli bir adım oldu. İngiltere'ye yapılan bu uçuşun yanı sıra 1 Ağustos itibariyle Rusya, Irak, Suudi Arabistan, Hindistan, Güney Afrika ve Dubai uçuşlarının da başlayacağını müjdelemek isterim. Yakın bir zamanda ise Tunus, Cezayir, Mısır, Kırgızistan, Kenya, Özbekistan, Kuveyt ve Abu Dhabi ile uçuşlara başlanacak diğer ülkeler arasında yer alıyor.”

“ÜLKE OLARAK PROJELERİMİZİ BİR BİR HAYATA GEÇİRİYORUZ”

“Salgın nedeniyle yaşanan mali kriz sonucu pek çok ülke, yol ve köprü ve tünel gibi önemli ulaşım altyapı projelerini tekrar gözden geçirmekte. Yakın zamanda dünyanın en uzun çift katlı demiryolu asma köprüsünün inşa edildiği Çin'de salgın nedeniyle birçok önemli projenin rafa kaldırıldığı görülüyor. Biz ise ülke olarak projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz.”

GELECEK GÜZEL GÜNLER İÇİN TÜRKİYE'DE MEGA PROJELER TAMAMLANMA NOKTASINA GELİYOR

“Haberleşme sektöründe ani bir büyümeye neden olan salgının yarattığı sosyal değişimler, elektronik haberleşme ve posta hizmetlerini çok daha önemli hale getirdi. İnsanların karantina altında olduğu süreçte, birçok şirketin uzaktan çalışma düzenine geçmesi ve eğitimin sanal ortama taşınmasıyla birlikte güçlü altyapı ve kesintisiz hizmet ihtiyacı özellikle telekom firmaları üzerinde olağanüstü bir talep yarattı. Bu talebi karşılamak üzere Bakanlık olarak hizmet sürekliliğini ve kalitesini korumaya yönelik tedbir paketini uygulamaya aldık. Özetle, salgın dünya genelinde ulaştırma ve altyapı çalışmalarını olumsuz etkilerken Türkiye olarak yatırımlarımızı ve projelerimizi aralıksız sürdürdük. Yaygın bir ulaşım altyapısı ve çağdaş bir haberleşme ağı ekonomik ve sosyal gelişmenin en önemli bileşenlerindendir. Gelecek güzel günler için ülkemizde, kara, hava, deniz ve demiryollarında pek çok mega projeyi tamamlama noktasına getiriyoruz.”

Kaynak: T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr