Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKLERDE SIKINTI ÇÖZÜLDÜ, AMBAR ÇIKIŞLARI BAŞLADI

GÜMRÜKLERDE SIKINTI ÇÖZÜLDÜ, AMBAR ÇIKIŞLARI BAŞLADI

GÜMRÜKLERDE SIKINTI ÇÖZÜLDÜ, AMBAR ÇIKIŞLARI BAŞLADI03.07.2020
Gümrüklerde, gümrük işlemleri tamamlanan eşyanın ambardan çıkarılabilmesi için vekaletname ve kişilerin sisteme kayıt zorunluluğunda yaşanan sıkıntı giderildi.

1 Temmuz'da yürürlüğe giren sistem, gümrük müşavirlerinin çalışanlarına verdiği vekaleti kabul etmiyordu. Bu yüzde 1 ve 2 Temmuz tarihlerinde gümrüklerden eşya çıkışlarında sorun yaşanmıştı. Gümrük müşavirlerinin girişimciyle, Bakanlık vekaletin vekaleti olarak kabul edilen sistemin kullanılabileceğine karar verdi.

Gümrük işlemlerini elektronik olarak yapmak isteyen şahısların, şirketlerin veya onların temsilcilerinin, adres, unvan, iletişim bilgileri ve buna benzer diğer bilgilerinin kaydedilmesinin zorunlu olduğu Yükümlü Kayıt Takip Sisteminde(YKTS) yaşanan iki günlük sıkıntı, gümrük müşavirlerinin talebini değerlendiren Ticaret Bakanlığı tarafından çözüldü.

Sıkıntı nasıl çıktı?

Zorunlu kayıt sistemi 1 Temmuz'da devreye alınırken, ambardan eşya teslim almak isteyen kişilerin TC kimlik numaraları ve YKTS sistemine kayıt zorunluluğu bulunuyordu.

İthalatçı firmanın, teslim alma konusunda verdiği vekaletnamelerde gümrük müşavirliği firması veya gümrük müşavirlerinin adı yer alıyordu. Gümrük müşavirleri ise bu vekaletler karşılığında, personeline ikinci bir vekalet vererek ürünlerin ambarlardan çekilmesini sağlıyorlardı.

Yeni sistemde ikinci vekaletnameler, yani müşavirlerin personeline verilen vekaletnameler tanınmadığı için, sisteme kayıt edilemeyen gümrük müşavirliği şirketinin personeli, ambarlardan mal çıkaramıyordu. Gümrük müşavirlerinin girişimi sonucunda 1 Temmuz olan zorunluluk süresi, 27 Temmuz'a ertelenirken, gümrük müşavirlerinin kendi personellerine verdikleri yetkilerin de gümrük idareleri tarafından kabul edilmesi hükme bağlandı.
 
Hüseyin GÖKÇE – DÜNYA

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr