Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / DEPO KİRALARI SEKTÖRÜ ZORA SOKUYOR

DEPO KİRALARI SEKTÖRÜ ZORA SOKUYOR

 DEPO KİRALARI SEKTÖRÜ ZORA SOKUYOR21.04.2020
Koronavirüs salgını, lojistik sektörünün her bileşeninde zorlu günlere sebep olmaya devam ediyor. Karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu modlarında yaşanan süreçlere depo ve antrepolarda yaşanmaya başlanan sıkıntılar da eklendi.

Lojistik firmaları tarafından kiralanarak işletilen antrepolar ve lojistik depolarında ithalat, ihracat ve iç piyasa daralması neticesinde müşteriler tarafından farklı talepler yapılıyor. Dış ticaret firmaları, ithalatçı ve ihracatçılar, stoklarını küçültüyorlar ve antrepo işletmecilerine ödeme vadelerini 30-60 günden 180 güne uzatmak gibi çözüm arayışlarını dile getiriyor. Bunun yanı sıra salgın sona erene dek depoda verilen hizmetlerin maliyetlerinin yarısının ödenmesi de gündeme getirilen öneriler arasında yer alıyor.

Lojistik firmaları bu sürecin atlatılmasında müşterilerine uygun çözümler sunmak istese de sektörde kullanılan depoların önemli bir kısmının uzun kontratlarla kiralanmış olması, sektörü çözümsüz bir noktaya götürüyor. Koronavirüs salgını nedeniyle filolarını verimli kullanamayan, iş hacmi azalan, depo ve antrepolardaki yük hareketliliği çok azalmış olan lojistik firmaları, salgın öncesindeki ticari koşullarda yapılmış olan kira kontrat koşullarını karşılamada çok zorlanıyor. Bu noktada depo ve antrepoların mal sahiplerinin de olağanüstü koşullar karşısında kiracı durumundaki lojistik firmalarına destek vermesi bekleniyor. Mevcut olağanüstü koşullarda; ülke ekonomisinin ayakta kalması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için tüm tarafların aynı iyi niyet ve anlayışla hareket etmesi gerekiyor.

Bu gerçekten hareketle UTİKAD, 13 Nisan 2020 tarihinde gönderdiği bir yazıyla Muratbey Gümrüğü'nde TOBB tarafından işletilerek lojistik ve gümrük müşavirliği firmalarına kiralanan depoların ve ofislerin kiralarının geçici bir süreliğine durdurulması talebini TOBB yönetimine iletti ve bu konuda bir adım atılmasını bekliyor. Benzer şekilde gerek gümrüklü sahalar içinde gerekse dışındaki antrepo ve depoların kiralarında geçici bir süre durdurma, kira ücretlerinde indirim yapılması gibi çözümlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde lojistik firmaların depo kira maliyetlerini karşılayamayacak olması nedeniyle lojistik akışların durması veya aksaması ülke ekonomisine çok daha büyük hasarlar verecektir.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr