Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / GEMİLER YANAŞAMIYOR, YENİ KRİZİN ADI "DEMURAJ" OLACAK

GEMİLER YANAŞAMIYOR, YENİ KRİZİN ADI "DEMURAJ" OLACAK

GEMİLER YANAŞAMIYOR, YENİ KRİZİN ADI 09.04.2020Avrupa'ya Doğu'dan özellikle Çin'den gelen ana konteyner gemileri limanlara yanaşamıyor. Çünkü fabrikalar, üretim tesisleri çalışmadığından kimse eşyasını limanlardan almıyor, alamıyor.

Yeni yıla ciddi bir sağlık kriziyle giren dünyanın önce doğusunda hayat durma noktasına geldi. Fabrikalar çalışmadı. Şimdi benzer süreci batı daha ağır bir şekilde yaşıyor. Avrupa'ya Doğu'dan özellikle Çin'den gelen ana konteyner gemileri limanlara yanaşamıyor. Çünkü fabrikalar, üretim tesisleri çalışmadığından kimse eşyasını limanlardan almıyor, alamıyor. Daha önce boşaltılan konteynerler sahipleri tarafından çekilmeyince limanlarda hareketlilik, döngü de gerçekleşmiyor. Bu da gecikme bedeli (demuraj) tazminatlarını gündeme getiriyor.

Asya'da toparlanma sinyalleri go¨ru¨lse ve fabrikalar tekrar u¨retime başlasalar dahi o¨nemli limanlar, konteynerlerin tahliye is¸lemine uzun su¨re hazır olamayacak gibi görünüyor. Karayoluyla taşımacılığın ülkelerini sınır yasakları sebebiyle tamamen durma noktasına gelmesi, limanlardaki kilitlenme ve yolcu uçaklarının altındaki kargo kapasitesinin devre dışı kalması ve demiryollarının sınırlı imkanları yeni arayışlara sebep oluyor.

Bu gelişmeler karşısında dünyanın önde gelen deniz taşımacılığı yapan şirketleri de rahat hareket edecekleri yeni üsler arıyor. Bunlardan birisi de MSC. Koronavirüsün etkisiyle du¨nyanın çeşitli noktalarında stratejik yeni merkez limanlar oluşturan şirket Almanya'da Bremerhaven, G. Kore'de Busan, S. Arabistan'da King Abdullah, Togo'da Lome, Panama'da Rodman ve Tu¨rkiye'de Tekirdagˆ'ı (Asyaport) bu amaçla kullanacak.

Daha önce de yazdığım üzere koronavirüs krizi ulaşım sektöründe de ciddi değişime sebep oluyor, olacak. Hava kargo tarafında şu an yaşanan yoğunluk, havayoluyla tanışan yeni ürünler, sektörler, küresel ölçekte hizmet verecek şekilde her kıtada yeni lojistik merkezlerinin oluşturulması girişimleri de bunun işareti.

DENİZ HABER AJANSI

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr