Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / BULGAR 550 LİTREYİ ONAYLAYACAK GİBİ

BULGAR 550 LİTREYİ ONAYLAYACAK GİBİ

BULGAR 550 LİTREYİ ONAYLAYACAK GİBİ22.04.2009

Kapıkule’de, Türk tarafındaki akaryakıt istasyonunda ihracat TIR’larına 550 litreye kadar vergisiz (litresi yaklaşık 1 TL’ye) yakıt satılıyor. Ancak; Bulgaristan, AB ile ilgili düzenlemeleri gerekçe göstererek Türk ihraç ürünü taşıyan TIR’ların en fazla 200 litre yakıtla geçişine izin veriyor.

Sınırlama kalkabilir

Bulgaristan, uyguladığı 200 litre sınırını, Türkiye’nin halen uyguladığı 550 litre seviyesine çıkaracak. 550 litre sınırında Türkiye’nin bir miktar daha esneme göstereceği öğrenildi. 550 litreye kadar yakıta izin vermeye razı olan Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı, "Türkiye’nin sınırlamayı kaldırması halinde biz de sınırlamayı kaldırırız" sinyali verdi. Sınırın Bulgaristan tarafında akaryakıt Türkiye’den pahalı satılıyor. Tüzmen, "Bulgaristan, vergisiz akaryakıt sorununu, bu yaz yapılacak seçimlerden önce çözecek. 200 litrelik sınır ilk aşamada 550 litreye çıkarılacak, ardından depo ile sınırlı olmak üzere sınır kaldırılacak" diye konuştu.

Ücrette yumuşama

Bulgaristan’ın taşımacılık konusunda Türk TIR’larına geçiş belgesi sorunu çıkarması da Türk tarafında büyük rahatsızlık yaratıyordu. Tüzmen, Sofya’daki temaslarında "Engelleri kaldırın" demişti. Heyetler arası görüşmelerde, kara ulaştırması konusunda uygulanan kotaların ve haksız geçiş ücretlerinin ortadan kaldırılmasında ciddi bir ilerleme sağladıklarını ifade eden Tüzmen, "Bu konu Ulaştırma Bakanlığı tarafından takip edilecek" dedi.

Sınıra sanayi bölgesi

Tüzmen, Kapıkule Sınır Kapısı’nın, Gürcistan’daki Sarp Sınır Kapısı benzeri ortak kullanımının sağlanması konusunda Bulgar makamları ile mutabakata varıldığını bildirdi. Bu konudaki görüşmeleri Gümrük Müsteşarlığı sonuçlandıracak. Ortak kullanım sayesinde iş adamları ve nakliyecilerin uzun süre bekletilmeleri nedeniyle yaşadığı sorunlar çözülecek. Görüşmelerde, Bulgaristan yetkilileri, Türkiye’ye sınıra yakın bölgede Türk iş adamlarının da katılması ile bir sanayi bölgesi kurulmasını teklif etti. Tüzmen, Türkiye’nin bu sanayi bölgesine gereken desteği vereceğini vurguladı.

Ceylan’ın sorunu çözülüyor

Ceylan Holding’in Bulgaristan’da üstlendiği ve 10 yıldır bir gelişme sağlanamayan 600 milyon dolarlık inşaat işi sorununun çözüleceğini bildiren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Ceylan İnşaat’ın buradaki işi bitiyor. Ceylan bu işlerdeki hissesini başka bir konsorsiyuma devredecek. Bulgaristan Hükümeti işi alan yeni firmaya destek verecek. İşi yabancı bir firma alacak" dedi.

Karabağ’da işgal sona ererse Ermenistan’a bile gideriz

Devlet
Bakanı Kürşad Tüzmen, "Ticaretin siyasetten önce geldiği görüşündesiniz" sözü hatırlatılıp "Ermenistan’a da ticaret heyeti ile gidilebilir mi" sorusuna ise şu karşılığı verdi: "Azerbaycan’a ticaret heyeti gezisi yaptıktan sonra bana geldiler, ’Ermenistan’a da bir ticaret heyeti yapın’ dediler. Ben de ’Biz Karabağ’a yaparız. Azerbaycan orada olur, Türk iş adamları orada olur’ dedim. Azerbaycan’daki, Karabağ’daki haksız işgal sona erer, o zaman biz bu ziyareti yaparız. Bizim bakış açımız bu. Tabii biz Azeri kardeşlerimizi hiç bir şekilde gücendirmeden bu işi çözmek istiyoruz. Bence Türkiye’nin yaptığı açılımlar yanlış anlatılmış olabilir. Bunun önüne geçmek gerekir."

Başkan’ın 90 model makam otosu, Tüzmen’i şaşırttı

Kendi
seçim bölgesi Mersin’de, Aydıncık ilçesine giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yerel seçimlerde AKP’den ilçe belediye başkanlığına seçilen Ferhat Aktan’ı ziyaret etti. Belediye Başkanı Aktan’ın, 1990 model Ford Taunus marka otomobili makam aracı olarak kullandığını öğrenip çok şaşıran Tüzmen, başkan ile otomobilin önünde hatıra fotoğrafı çektirirken "Bu durum, nadir karşılaşılan bir durum" dedi.

HÜRRİYET

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr