Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TIRLAR, TRİESTEYE MERSİNDEN İNER

TIRLAR, TRİESTEYE MERSİNDEN İNER

TIRLAR, TRİESTEYE MERSİNDEN İNER22.04.2009

BULGARİSTAN’ın başkenti Sofya’ya yaklaşık 100 kişilik işadamı heyetiyle giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu ülkede iş yapan Türk işadamlarından en çok da transit ticarete çıkarılan güçlüklerle ilgili şikayetleri dinledi. Bazı işadamları Tüzmen’e Bulgaristan’da vize problemi yaşadıklarını söylediler ve bu ülkede oturma izni alabilmek için 180 gün hiç seyahat etmeden ikamet zorunluluğu bulunduğunu anlattılar. Bir işadamı da bir Türk işçi istihdam edebilmek için 10 Bulgar’ı işe almak zorunda kalmalarından yakındı. Bu şikayetlerden sonra Türkiye-Bulgaristan ticari ve ekonomik iş birliği seminerinde konuşan Bakan Tüzmen, iki ülkenin ticaret hacminin daha da artırılması için ticarete ve transit geçen Türk TIR’larına çıkarılan engellerin bir an önce kaldırılmasını istedi. Tüzmen şöyle konuştu:

Komşu komşunun külüne

"Türkiye, Bulgaristan’ın üçüncü büyük ticaret ortağıdır. 700 milyon dolarlık sabit sermaye yatırımı yaptık. Bunu 1.1 milyar dolara çıkaracağız. Yatırım istiyorsunuz ancak vize başta olmak üzere bazı sorunları da çözmüyorsunuz. Türk işadamlarının sorunlarını ortadan kaldırın ki yatırım yapalım. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Türkiye 650 milyar dolar milli gelire ve 333 milyar dolar ticaret hacmine sahip, dünyanın 15’inci büyük ekonomisiyiz. Transit taşımalarda ücret alınması ve akaryakıt vergilendirmesi nedeniyle alternatif yollar arıyoruz. Bulgaristan, Avrupa’ya ulaşmak için en iyi hat ancak, yapılan düzenlemeler yüzünden Türk tarafı rahatsız. Mersin ’den
İtalya’nın Trieste limanına RO-RO seferleri başlattık. Siz yolları keserseniz bizde başka şekilde gideriz."

12 milyar Euro’luk proje

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticareti kısa sürede 200-300 milyon dolarlardan 4-5 milyar dolara kadar çıkardıklarını hatırlatan Bakan Tüzmen, "Şimdi daha büyük ticaret hacmi yakalamak istiyoruz. Eğerbirlikteçalışırsak önce 6, orta vadede de 10 milyar dolara yükselecek" dedi. Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov’un "Ülkemiz iş ortamı açısından 27 AB üyesi içinde Romanya’dan sonra en iyi iklime sahip. 4 milyar Euro’su nükleer santral işi olmak üzere, toplam 12 milyar Euro’luk projeler sözkonusu. Avrupa’nın en düşük vergileri bizde" diye konuştu.


Ali ÖZTÜRK - HÜRRİYET

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr