Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD OLARAK SEKTÖRÜMÜZDEKİ KADIN İSTİHDAM ORANININ ARTTIRILMASINI AMAÇLIYORUZ

UTİKAD OLARAK SEKTÖRÜMÜZDEKİ KADIN İSTİHDAM ORANININ ARTTIRILMASINI AMAÇLIYORUZ

UTİKAD OLARAK SEKTÖRÜMÜZDEKİ KADIN İSTİHDAM ORANININ ARTTIRILMASINI AMAÇLIYORUZ10.03.2020
Ülkemizde 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yarısını oluşturan kadınlar toplam işgücünün yüzde 30'unu temsil ediyor. Kadın çalışanların yaklaşık yarısını oluşturan hizmet sektörü ile üçte birini oluşturan tarım sektörü kadınlar açısından istihdam yaratan en önemli iki sektör konumunda. Kadınların yüzde 16'sı ise sanayi sektöründe çalışıyor. Lojistik sektöründe bu oran yüzde 15'in altında olarak gerçekleşiyor. TÜİK tarafından 2018 yılı Kasım ayında konuyla ilgili oldukça kapsamlı bir rapor yayınladığı için tüm bu verilere internet üzerinden ulaşmak bir hayli kolay. Ancak asıl önemli olan bu veriler ışığında neler yapmamız gerektiğini bulmak, kadın iş gücünü arttıracak çözümleri ortaya koyabilmek.

UTİKAD olarak uzun uzun kafa yorduğumuz konulardan biri de tabii ki sektörümüzde kadın istihdamının arttırılması. Lojistik her ne kadar erkek egemen bir sektör olarak değerlendirilse de kadınların fazlasıyla başarılı olduğu sektörlerden biri olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Çünkü birçok bileşenin bir araya geldiği, zamanla yarışılan, pratik çözümlere ihtiyaç duyulan lojistik sektöründe organizasyon ve iletişim konusunda doğal bir yeteneğe sahip olan ‘kadın' olgusunun başarılı olması şaşırılacak bir durum değil. Buna karşın sektörümüzde ne yazık ki kadın yöneticilerin sayısı istenen oranda değil. Bu konuda UTİKAD olarak öncelikle bizim bir adım atmamız gerektiğini düşündük. Sektörümüzün başarılı yöneticilerinden Sevgili Nil Tunaşar, yıllardır derneğimize emek veren bir isimdi ve Yönetim Kurulumuz'daki kıymetli çalışma arkadaşlarımızdan biriydi. 2018-2020 yılında görev alan Yönetim Kurulumuz'da sektörümüzün iki başarılı kadın temsilcisinden daha aramıza katılmalarını rica ettik. Sevgili Ayşem Ulusoy ve Berna Akyıldız da bu ricamızı kırmadılar. Önümüzdeki yıllarda Yönetim Kurulumuzdaki kadın sayısını daha da artacağını umuyoruz.

UTİKAD tabii ki sektörde yönetici pozisyonda olan kadın lojistikçiler kadar sektöre emek veren tüm kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kadınların erkekler ile eşit haklara sahip olabilmesini amaçlıyor. Bu konuyla ilgili olarak da 2017 yılında Sürdürülebilirlik Akademisi'nin İş'te Eşit Kadın Sertifikası'nı aldık. Zorlu ve titizlikle yürütülen sertifikalandırma süreci sonunda İş'te Eşit Kadın Sertifikası'nı alan ilk sivil toplum kuruluşu olduk. Bizler için bu sertifikayı almak gerçekten onur verici bir durumdu, tüm üyelerimizi ve sektör paydaşlarımızı da bu sürece dahil olmaya davet ettik.

Bildiğiniz üzere uzun yıllardır Ahmet Kartal Başarı Ödülü'nü sektörümüze adım atmaya hazırlanan meslektaşlarımıza veriyoruz. Son yıllarda seçilen üniversitelerin lojistik bölümlerinden birincilikle mezun olan öğrencilere verilen ödüllerin üçte ikisini de kadınlar alıyor. Akademik olarak üstünlüğü ele geçiren genç kadınların gereken çalışma koşulları yaratıldığı takdirde sektörün içinde de çok başarılı olacaklarına inanıyorum. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda vardır ki; kadın istihdamının artmasının gelişmişlik ile doğrudan bir ilgisi bulunuyor. Çalışan ve üretim zincirinin içinde yer alan, mevki sahibi olan kadınların artması, genç kadın meslektaşlarımızın desteklenmesi gerekiyor.

Biz de bu amaç doğrultusunda kadın istihdamını vurgulamak, toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek ve lojistik sektöründe kadın çalışanlara karşı eşitliğe öncülük etmek için çabalarımızı sürdürüyoruz. Sektörümüzün iyi yetişmiş kadın ve erkek çalışma gücü sayesinde çok daha adil, güçlü ve gelişerek yükseleceğini umuyoruz. Bu vesileyle başta sektörümüze verdikleri emekle mesleğimizi güçlendiren kadın lojistikçiler olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.

Emre ELDENER
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı
Hizmetix 2020
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr