Brambles Şirketler Grubu’nun bir üyesi olan CHEP, 60 yılı aşkın bir süredir palet ve konteyner havuzlamada geri dönüşümlü ambalaj sistemlerini kiraya veriyor.
Palet ve konteyner havuzlamada geri dönüşümlü ambalajlar kiraya veren CHEP, ambalajlarının otomotiv üretim lojistiği maliyetlerini yüzde 15 düşürdüğü öne sürüyor.
40 ülkede 7 bin 700 çalışanla özellikle otomotiv sanayiine yönelik RFID’li, geri dönüşümlü konteynerize ambalajlar, sunan CHEP’in ürünleri, otomotiv üretim lojistiğinde süreçlerin iyileştirmesine katkı sunduğu gibi çevreye de duyarlılık gösteriyor.
Yaklaşık 60 yıldır dünyada, 2005’yılından beri de Türkiye’de Adapazarı Gebze’de hizmet veren CHEP, otomotiv başta olmak üzere üretici ve tedarikçilerine palet ve konteyner havuzlamada geri dönüşümlü ürünlerini kiraya veriyor.
Optimizasyonu
Palet ve konteyner havuzlamada geri dönüşümlü ambalaj sistemleri, aynı zamanda RFID ile desteklendiği için müşterinin tüm abmalaj bazlı hareketleri ölçülebiliyor ve tedarik zinciri süreçlerinde verimlilik değerleri ortaya çıkarılıyor. Böylece ambalaj hareketleri için operasyonel hız, verimlikik ve maliyet değerlerine ulaşan müşteri, süreçlerini nasıl ve nerede iyileştireceği bilgisini de elde ediyor.
Ambalajlar yatırım maliyetlerini aşağı çekiyor, tedarik zincirindeki günlük işleyişi optimize ediyor.
Tedarik zincirleri giderek daha karmaşık ve uzun süreçler haline geldiği için, üretici ve tedarikçiler artan maliyet baskısı altında kalıyor.
Konteynerize geri dönüşümlü ambalajlar, üretim lojistiğinde hasar ve kayıpları azaltıp, hız ile verimliliği artırarak maliyetlerin optimizasyonuna önemli katkı sunuyor.
Diğer yandan, konteynerize ambalajlar ürünlerde kırılma, bozulma ve hasar oranlarını minimize ettiği gibi, geri dönüşümlü özelliği ile de çevreye duyarlılık gösteriyor.
Konteynerize ambalajların, müşterinin talebine göre farklı boyutları bulunuyor.
CHEP’in, bu ambalajları maliyetleri yüzde 15 düşürdüğü öne süren CHEP Avrupa Başkan Yardımcısı Rainer Sandom, ambalajlarının şu ana kadar Türkiye –Avrupa arasındaki taşımalarda kullanıldığını, ancak otomotiv sanayiinin Türkiye’de giderek geliştiğini gördükleri için Türkiye bürolarını genişletmeye karar verdiklerini söyledi.
Kiralama sistemi nasıl işliyor?
Palet ve konteyner havuzlamada geri dönüşümlü ürünlerini kiralama sistemiyle hizmet veren CHEP, doğrudan üretici firma ile anlaşıyor, sözleşmeyi onunla yapıyor. CHEP Türkiye yöneticisi Fırat Özsan, 3PL veya diğer tedarikçilerle üretici firmanın anlaşarak, süreçlerinde bu ürünlerin kullanılmasını istedeiklerini söyledi.
Kiralama bedeleri hakkında da bilgi veren Özsan, her konteyner için belli bir sabit fiyat belirlediklerini, kiralamanın gün üzerinden yapıldığını ve sabit fiyat dışında müşterinin ürünü kullandığı gün kadar ödeme yaptığını söyledi.
Özsan’a kiralamada ne tür sorunlar yaşandığını sorduğumuzda, kiracının tedarikçisine kullandırdığı konteyner için veya önceden anlaştığı günde gecikmeler için ödemeye yanaşmadığını dile getirdi.
Ford Otosan ve Arçelik kullanıyor
Özsan, CHEP’in otomotiv sanayini desteklemek üzere Türkiye’deki faaliyetlerini genişleteceğini kaydederek, Türkiye’de Ford Otosan ile çalıştıklarını, bir kaç ay önce Arçelik’le de anlaştıklarını kaydetti.
CHEP’in mevcut müşterileri arasında Ford, Suzuki, Nissan, GM ve Jaguar gibi dev markalar da bulunuyor.
Paketleme üzerindeki etkileri
Fırat Özsan, özellikle otomotiv üreticileri ile tadarikçilerinin tercih ettiği, 3PL ve 4PL entegrasyonlarda da kullanılan geri dönüşümlü konteynerize ambalajların yönetimde yalınlığı sağladığı ve envanter yönetimini optimize etmede etkili olduğunu kaydetti.
Diğer etkileri
- Etkin hacim kullanımı ve parçaya özel paketleme - Satın alma yerine kiralama
- Varlıkların etkin kullanımı
- Üretim hattı entegrasyonu - Lot büyüklüklerinde değişim |