Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / GEMİLER LİMANLARIMIZI TEĞET GEÇTİ

GEMİLER LİMANLARIMIZI TEĞET GEÇTİ

GEMİLER LİMANLARIMIZI TEĞET GEÇTİ22.04.2009

Limanlarımızda 2008 yılı süresince elleçlenen toplam yük miktarı bir önceki seneye göre artış gösterse de, yıl sonu beklentisinin altında kaldı. Bunun nedeni ise yük hareketinin en yoğun olduğu yılın son çeyreğinde global krizin dünya ticaretinde yarattığı resesyon. Limanların yılın ilk üç ayındaki yük bilgileri ise Türkiye’nin ithalat ve ihracattaki düşüşün devam ettiğini gösteriyor.

2009'un ilk iki ayı toplamına göre bakıldığında dış ticaret açığının geçen yıla göre hızla daraldığını limanlarda elleçlenen yük miktarları da gösteriyor. Ocak-şubat döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.4 gerileyerek 16.2 milyar dolar oldu. İthalat ise 17.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2009 yılı mart ayı ihracatı da, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 34,92'lik düşüşle 7 milyar 127 milyon dolar oldu.

 

Büyüme hızı düştü, küçülme geliyor

 

2007’de 4,2 milyon TEU konteyner elleçleyen Türk limanları, 2008 yılının son çeyreğinde dünya ticaretinde yaşanan durgunluğa rağmen 5,2 milyon TEU’nun üstünde konteyner elleçledi. Sıvı yük elleçlemeleri dışında aynı büyüme genel kargo ve araç elleçlemelerinde de görüldü.

2007’de 1,3 milyon TEU konteyner elleçleyen İstanbul’un en büyük konteyner limanı Marport, krize rağmen 2008’de 1,5 milyon TEU’nun üstüne çıkmayı başardı. Ancak Limanın yılın ilk üç ayında elleçlediği konteyner miktarı, geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 20‘lik düşüş yaşadı.

Marmara’nın bir başka büyük limanı Gemlik’te bulunan Gemport’ta da durum farksız değil. Bu yılın ilk üç ayında, 2008’in aynı dönemine göre; konteyner elleçlemelerinde % 49, genel kargoda % 15 ve araç elleçlemelerinde ise % 7 düşüş oldu. 

Satılan ancak devri yılan hikayesine dönen İzmir Limanı’nın yılın ilk iki ayında elleçlediği konteyner miktarı 108 bin olarak gerçekleşti. Geçen yıl ilk iki ayda bu rakam 135 bin konteynerdi. Genel kargo miktarındaki düşüş ise % 25’i buldu.

Özelleştirilmesinin ardından yaptığı yatırımlarla yük elleçleme hacmini büyüten Mersin Limanı da krizin teğet geçmediği limanlardan. Ocak-Mart döneminde, konteyner elleçlemelerinde bir önceki yıla göre % 9 düşüş oldu. Konteyner elleçlemeleri 2008 yılının son çeyreğinde de bir önceki yıla oranla % 11 düşmüştü. Ancak liman dökme kuru ve sıvı yükte % 85 oranında bir büyüme yakalamayı başardı. 


Murat ERDOĞAN - PERŞEMBE ROTASI