Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BATI ANADOLU LOJİSTİK ORGANİZASYON PROJESİ

BATI ANADOLU LOJİSTİK ORGANİZASYON PROJESİ

BATI ANADOLU LOJİSTİK ORGANİZASYON PROJESİ15.04.2009

Ege Bölgesi'ndeki organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere Batı Anadolu'daki tüm sanayi tesislerini demiryolu ile Avrupa'ya bağlayacak Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) projesinin hayata geçirilmesi yolunda önemli bir adım daha atıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde Ege'deki odaların ve organize sanayi bölgelerinin ortak olacağı 125 milyon euroluk proje için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da onay verdiği kaydedildi. Geçtiğimiz günlerde Hisarcıklıoğlu'yla ile bir araya geldiklerinde konuyu kendisine aktardığını ifade eden Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, Hisarcıklıoğlu'nun Mayıs ayında yapılacak TOBB Genel Kurulu'ndan sonra BALO Lojistik Hizmetler A.Ş'nin kurulması için çalışmalara başlayacaklarını söylediğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu'nun desteğiyle projeye start verildiğini belirten Bülent Koşmaz, "Bu projeyi zaten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı'nın katıldığı bir toplantıda gündeme getirmiştik. Hisarcıklıoğlu'nun önerisi doğrultusunda TOBB Genel Kurulu'ndan sonra geniş çaplı bir toplantı yapacağız. Şirketin kuruluşu için adımlar atılacak. Bilindiği gibi projede bir çok oda ve organize sanayi bölgesi yer alacak. Bu nedenle bir toplantı yapıp TOBB öncülüğünde çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.

MORAL YATIRIMI

Ege'deki odaların ve organize sanayi bölgelerinin ortak olacağı proje kapsamında 125 milyon euro tutarında yatırım gerçekleştirileceğini açıklayan Koşmaz, "Yatırım sonucunda ihracatçı firmaların taşımacılık maliyetleri deniz ve karayoluna göre konteyner başına 500 euro düşecek. Bir yıl içinde bitirilmesi planlanan BALO ile Polonya'nın Krakov şehrinden Almanya'nın Köln kentine kadar tüm Avrupa şehirlerine ucuz ve hızlı yük taşıma mümkün olacak. Proje kapsamında 500'e yakın kişiye de istihdam olanağı sağlanacak" dedi.

BALO ile ekonomik kriz ortamında Manisa'dan Denizli'ye, Eskişehir'den İzmir'e tüm Batı Anadolu'daki sanayicinin nefes alacağını vurgulayan Koşmaz, "Kriz ortamında bu yatırım hem nefes aldıracak hem de moral kazandıracak. Sanayicinin ve ihracatçının bu projeye ihtiyacı var. 125 milyon euroluk bu yatırım ile ihracatçımız, Çin'e ve diğer rakiplere karşı büyük avantaj sağlayacak" diye konuştu.

BALO projesini yürütecek şirketin büyük hissedarının TOBB olacağını vurgulayan Koşmaz, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Denizli, Ankara ve Kayseri'deki organize sanayi bölgelerinin ortaklığının öngörüldüğünü söyledi. Koşmaz, Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve TOBB'a bağlı diğer odaların da şirkete ortak olabileceğini ifade etti.

Koşmaz, BALO'nun uluslararası bir proje olduğunu, yabancıların da projeyle yakından ilgilendiğini açıkladı. Koşmaz, şöyle devam etti: "BALO'ya Avusturya'dan bile ortaklık teklifleri geldi. Avusturya Demiryolları yetkilileri, ortak olabileceklerini veya deneyimleri aktarabileceklerini ifade etti. Avrupa'daki bir çok lojistik merkezin üye olduğu Avrupa Lojistik Köyler Birliği de bizim partnerimiz olacak. Avrupa'da ayrıca yatırım yapmamıza gerek kalmayacak. İthalat yükleri de rahatlıkla Türkiye'ye gelebilecek. Kriz sona erdikten sonra Türkiye'nin dış ticareti artmaya devam edecek. Limanlar ve karayolu, artan ticareti karşılayamayacak. Bu nedenle BALO'yu geleceğin Türkiyesi'nin projesi olarak görüyoruz."

INDESIT BÜYÜYECEK

BALO projesi ile Manisa'dan Avrupa'ya ihracatın kolaylaşacağını dikkate alan İtalyan beyaz eşya devi Indesit, bazı Doğu Avrupa ülkelerinde yapacağı üretim bölümlerini Türkiye'ye taşımaya hazırlanıyor. Ariston ve Indesit markasıyla buzdolabı üreten Indesit Company'nin Manisa Fabrika Müdürü Turgay Dağ, BALO projesi ile Avrupa'ya ihracatın hızlanacağını belirterek, "Indesit Company, üretimi karlı ve avantajlı fabrikalara kaydırıyor. BALO projesi ile Avrupa'ya ulaşım 1100 kilometreden 500 kilometreye düşecek. Maliyet yüzde 30 azalacak. Indesit de bu proje başladığı takdirde bazı ülkelerdeki üretim bölümlerini Türkiye'ye kaydıracak" dedi.

Nasıl işleyecek?

Organize sanayi ve diğer üretim bölgelerinin yükleri, konteynerler ile lojistik köyler ve aktarma merkezlerinde toplanacak. Konteynerler tren ile Bandırma Limanı'na gönderilecek. Sonra trenler limandan feribotlarla Tekirdağ Limanı'na ulaşacak. Proje kapsamında feribot sayısı ihtiyaca göre 4 ve 6 arasında değişebilecek. Yükler buradan demiryolu ile denize uzak Orta Avrupa ülkelerine taşınacak. Manisa veya Torbalı'dan alınacak yükün Viyana'ya ulaşması 7 günde olacak. Maliyet karayoluna göre yüzde 55 düşecek. Bir konteynerin Viyana'da kapıya teslim fiyatı 2 bin 300 eurodan bin 235 euroya kadar inebilecek. Bir buzdolabının Lyon'a taşınma maliyeti 30 eurodan 19 euroya düşecek. Proje kapsamında lojistik köy, aktarma merkezi, demiryolu, feribot, konteyner, lokomotif, vagon, arazi alımı ve iş makineleri olmak üzere 125 milyon euroluk yatırım yapılacak. Türk Hava Yolları'nın rezervasyon sistemi örnek alınarak çalışacak sistem ile sanayici internetten yük bildirimi yapabilecek.

Maliyet yüzde 30 düşecek

* Mehmet Tiryaki (Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı) Krizle beraber, müşteri stok tutmamak için siparişleri sıklaştırıp miktarları azalttı. Bu da lojistiğin önemini artırdı. Artık Avrupa'ya daha kısa zamanda ve daha az maliyetle gitmemiz gerekiyor. BALO projesi ürünleri daha kısa sürede ve yüzde 30 daha az maliyetle Avrupa'ya taşıyacak. Lojistik projelerine her türlü desteği veriyoruz.

Avrupa'daki gibi olacak

Cemal Elmasoğlu (Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı) TOBB'un projesini destekliyoruz. Taşımacılıkta deniz, demiryolları, karayolu ve havayolunu entegre şekilde kullanmalıyız. Uluslararası Nakliyeciler Derneği olarak lojistik köylerle ilgili çalışıyoruz. Köylerin Avrupa'daki benzerlerini burada kuracağız. Doğru bölgelerde kurulacak lojistik köylerin demiryolu ile Avrupa'ya bağlanması, büyük avantaj sağlayacak.

Projeye her türlü destek veriyoruz

Kamil Porsuk (Tire Organize Sanayi Bölgesi Başkanı)
Bu proje Tire OSB için son derece yararlı olacak. Bölgede demiryolu yükleme platformu, gümrüksüz alan yapacağız. Avrupa'nın önemli merkezlerine rahatlık, ucuz ve hızlı bir şekilde taşımacılık yapacağız. Biz de BALO Projesi'nin içinde olmayı planlıyoruz. Bu konuda elimizden gelen desteği veririz.

Koşullarımız eşitlenecek

Raşit Güntaş (Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı) İhracatçının maliyetini düşürecek böyle bir projeye mutlaka destek veririz. Bu projeyle beraber Denizlili ihracatçının İzmir Limanı'na ulaşması da sağlanmalı. Ancak o zaman tam anlamıyla verim alabiliriz. Proje Avrupa'ya daha çabuk ulaşmamızı sağlayacağı için çok önemli. Böylece rakiplerimizle eşit koşullarda yarışacağız

İhracatçılar rahatlayacak

Sabahattin Eriş (TCDD 3. Bölge Müdürü) Yük taşımacılığını artıracak her projeye sıcak bakıyoruz. Yüklerin demiryolu ile taşınması bizim için çok önemli. İhracatçılar bu proje ile çok rahatlayacak. Bölgenin bu avantajını fark eden diğer yatırımcılar da taleplerini artıracak ve bir cazibe merkezi oluşturulacak.

Ulasimonline