Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KRİZ VARLIKLARI ERİTİYOR, REEL SEKTÖR SİYASİ OTORİTEDEN ÇÖZÜM BEKLİYOR

KRİZ VARLIKLARI ERİTİYOR, REEL SEKTÖR SİYASİ OTORİTEDEN ÇÖZÜM BEKLİYOR

KRİZ VARLIKLARI ERİTİYOR, REEL SEKTÖR SİYASİ OTORİTEDEN ÇÖZÜM BEKLİYOR10.04.2009

KRİZ VARLIKLARI ERİTİYOR, REEL SEKTÖR SİYASİ OTORİTEDEN ÇÖZÜM BEKLİYOR

Derneğimiz 8 Nisan Çarşamba saat 17:00’de Novotel’de Prof. Dr. Güngör Uras’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Küresel Finansal Krizin Ekonomimiz ve Lojistik Sektörü Üzerindeki Etkileri” başlıklı panelde bir etkinlik gerçekleştirdi . Güngör Uras, krizin makro ve reel sektör üzerine etkilerini açıkladı. Katılımcıların soru-cevap kısmındaki yorumları ve soruları ise reel sektörün içinde bulunduğu durumu göstermeye yetti.

 

Prof. Dr. Güngör Uras: ‘Kriz varlıkların erimesine neden oldu’

 

“Kriz denilen bir gerçek var. Bu krizi diğer krizlerden ayıran en önemli özellik dünya uzantılı olması. Biz de krizden haliyle olumsuz etkileniyoruz. Son 20 yılda beş kriz yaşadık. Bundan önceki krizler döviz yokluğundan kaynaklanıyordu. Şimdi ise Türkiye’de döviz var ancak bu sefer de dünyada yok. Burada ‘ters sarmal’ bir ilişki söz konusu” dedi. Türkiye’nin dış kaynağa bağlı bir ekonomik yapı haline getirildiğini belirten Uras, “Dünya krize yakalandığında Türkiye reel sektörü bir zafiyet halindeydi. Reel sektör döviz kredisi kullanmıştı. Bu da dünyadaki döviz rezervlerinin sıkışması sonucu Tür reel sektörünü olumsuz etkiledi” dedi. Bundan sonra ekonominin yürümesi için dış kaynak gerektiğini hatırlatan Uras, “ IMF ile ilişkiler sağlamlaştırılmalı. Türkiye’de iç Pazar dar olduğu için ihracata bağlı kalıyoruz” dedi. Sanayi üretiminin milli gelirin dinamiğini oluşturduğunu söyleyen Uras, imalat sanayinin öneminin yüzde 24’e çıktığını; Ulaştırma ve haberleşmenin yüzde 15’e ulaştığını, toplam ve perakende ticaretininse yüzde 13 olduğunu dile getirdi. “Büyümenin dinamiği sanayi sektörü, sanayinin artması gerekiyor” diyen Uras, halkın tüketiminin yüzde 70, devletin tüketimininse yüzde 13 dolayında olduğunu belirtti. İç krizin talepteki daralmadan kaynaklandığını belirten Uras, “ Türkiye, en fazla ithalat yapan 20 ülke arasında. Ama ihracata bakıldığındaysa 40’larda olduğumuzu görüyoruz. Bu durumun dengelenmesi lazım. Krizden çıkmada iki önemli aktör var. Bunlar üretici ve tüketicidir” dedi. Krizin ABD’den çıktığını ama ABD’nin üretim aşamasında bizim kadar etkilenmediğini belirten Uras, “ Dünya ticaret hacminde yüzde 0.7 küçülme hacmi bulunuyor. Bu durum 2009 ilk çeyreğinde Türkiye’de yüzde 25’ler seviyesinde. Bu kriz varlıkların erimesine neden oldu. Nakitlerde önemli erimeler var” dedi.

 

UTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı: Siyasi otorite gerekeni yapmalı

Prof. Dr. Güngör Uras’ın konuşmasının ardından UTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı bu bilgilerinden ötürü Uras’a teşekkür ederek kriz aşamasında siyasi otoriteden reel sektörün bekledikleri konusuna değinerek, “ Siyasi otorite bu dönemde reel sektörü rahatlatmalı ve gerekeni yapmalı” dedi.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr