Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİR VE İSTANBUL UCUZLUYOR

İZMİR VE İSTANBUL UCUZLUYOR

İZMİR VE İSTANBUL UCUZLUYOR09.04.2009

İzmir ve İstanbul Haydarpaşa’da yükleme ve boşaltma hizmetleri yüzde 10 düşürüldü. 10 Nisan’da başlayacak olan yeni tarife 3 ay uygulanacak.

 

TCDD’ye bağlı İzmir ve İstanbul Haydarpaşa’da yükleme ve boşaltma hizmetleri yüzde 10 düşürüldü. 10 Nisan’da başlayacak olan yeni tarife 3 ay uygulanacak.

Hükümet, dünya ticaretindeki ani düşüş nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan denizcilik sektörü ve kan kaybı yaşayan ihracatçıları rahatlatmak içi önemli bir adım attı. TCDD'ye bağlı Alsancak ve İstanbul Haydarpaşa Limanı'nda yükleme, boşaltma hizmetleri tarifesinde yüzde 10 indirime gidildi. 10 Nisan'da başlayacak olan indirimli tarife, 10 Temmuz'a kadar 3 ay boyunca uygulanacak.

TCDD Genel Müdürlüğü, 2 Nisan'da aldığı kararla limanların, dünyadaki ekonomik krizin etkilerinden asgari düzeyde etkilenmesini sağlamayı, liman kullanıcılarını korumayı ve müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyor. TCDD İzmir Limanı İşletme Müdürü İsmet Canbaz, deniz taşımacılığı sektöründen gelen talebi genel müdürlüğe ileterek, önemli bir karar alınmasını sağladıklarını söyledi.

Canbaz, "Dünyadaki ekonomik durumdan liman kullanıcıları da olumsuz etkileniyor. Gelen talepleri inceleyip genel müdürlüğe ilettik. TCDD Genel Müdürlüğü'nün verdiği karar doğrultusunda 10 Nisan'dan itibaren Alsancak Limanı'nda bizim verdiğimiz tüm hizmetlerin ücret tarifesi yüzde 10 düşürüldü. Bu indirim herkeste büyük memnuniyet yarattı. Uygulama 3 ay içinde geçerli olacak. 90 dolar olan dolu konteyner yükleme ücreti 81 dolara, 95 dolar olan dolu konteyner boşaltma ücreti de 85.5 dolara indirildi" dedi.

Alsancak Limanı'nda yaptıkları indirimin özel limanların ücretlerine de yansıyacağını açıklayan Canbaz, "Türkiye'deki özel limanlar, hizmet tarifesi olarak bizi baz alıyor. Bu nedenle diğer limanlarda da indirime gidilebilir. Ancak indirimin ihracatçısından taşımacısına kadar herkese yansıması gerekiyor. Tüm kesimlerin buna göre fiyatlarını değerlendirmesi lazım" diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, TCDD'nin indiriminin armatör ve acentelere yansıyacağını belirterek, "Bu indirimin ihracatçılara da uygulanmasını bekliyoruz. İhracatın geldiği durum bunu gerektiriyor. Öte yandan bugün ekonominin bulunduğu nokta açısından bakıldığında, armatörlerin sıkışıklık zammını da gözden geçirip, bu uygulamayı kaldırmasını istiyoruz. İzmir Limanı'nda geçmişte yaşandığı gibi bir sıkışıklık yok. Artık bu zammın gerekçesi gündemden kalktı" diye konuştu.

LOJİPORT

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr