Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / "BİZ AĞLARKEN, BANKALAR GÜLÜYOR"

"BİZ AĞLARKEN, BANKALAR GÜLÜYOR"

07.04.2009

1.3 milyon sanayici ve tüccarı temsil ettiğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Her sektör kaybederken bankacılar kâr patlaması yaşıyor. Bizler ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil” dedi

 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş camiasının, 1 milyon 300 bin tüccar ve sanayicinin başkanı olduğunu belirterek, “Böyle bir şey olmaz bu insafsızlık. Bankalar yüzde 12.5’le mevduat topluyor, yüzde 25’le de kredi veriyor. Her sektör kaybederken bugün bankacılık sektörü kâr patlaması yaşıyor. Bizler ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve TOBB tarafından düzenlenen Kartepe Ekonomi Zirvesinde yaptığı konuşmada ekonomiyi değerlendirdi. Kriz öncesinde Türkiye’nin de hataları bulunduğunu, 2006’dan sonra ekonominin geri planda kaldığını, reform süreçlerinin aksadığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2008’in 4. çeyreğinde yüzde 6.2’yle dünyada en çok daralan 5. ekonomi olduğunu söyledi.

4 makineden 1’i durdu

 
TÜİK’e göre imalat sanayisinde ocak ayında yüzde 24.2’lik kayıp yaşandığını, bunun işleyen her dört makineden birinin stop etmesi demek olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Her yıl ilave 750 bin genç istihdam nüfusuna katılıyor. Bizim ekonomik daralmayı kabul edebilmemiz mümkün değil. Bu böyle giderse daha büyük sıkıntıyla karşı karşıya kalırız’’ dedi.

Bankalar devlet kağıdı alıyor

 
Bankaların reel sektöre kredi vermiyor diye şikayetçi olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Bankacılar da bizden kestiler oraya vermeye başladılar. Bize de insafsızca yükleniyorlar ha. Bakın dikkatinizi çekmek istiyorum, her sektör kaybederken bugün bankacılık sektörü kâr patlaması yaşıyor” diye konuştu.

Mevduat 1’e alınıyor 2’ye satılıyor

 
Kâr patlamasının nedeniyle ilgili olarak Hisarcıklıoğlu, “Böyle bir şey olmaz bu insafsızlık. Yüzde 12.5’le mevduat toplayacak, yüzde 25’le de kredi verecek. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bizler ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil. Mutlu olabilmesi mümkün değil’’ dedi.

Hükümetle 84 kez bir araya geldik

 
Hisarcıklıoğlu krizin başlangıcından itibaren, cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar ile tam 84 kez bir araya geldiklerini söyledi. Kendisinin de sorumluluğu bulunduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, aktarılanların bir kısmının son uygulamalarla yürürlüğe girmeye başladığını vurguladı.

Güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi

 
Krizin bir gün biteceğini ama yapmaları gereken esas bir ödevleri bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İki tane şey çok önemli. İki tane çıpamız lazım; ‘güçlü ekonomi’, ‘kaliteli demokrasi’. Güçlü ekonomimiz olacak çünkü hepimiz zengin olmak istiyoruz” dedi.

Kriz var, çıkış yolu da var

 
Hisarcıklıoğlu, “Var, ama çıkış yolu da var arkadaş. Burada ben çıkıp ‘kriz yok her şey güllük gülistanlık’ desem, kimseye inandırıcı olamam. ‘Var, öldük, bittik mahvolduk’ desem de bu sefer sorumluluğumuz var. Daha beter içe kapanıyorlar” diye konuştu.

Otomobil zamları inceleniyor

 
Otomobil zamlarıyla ilgili olarak Hisarcıklıoğlu, “Bakanımız demeç verdi, ‘denetleyeceğim’ mi dedi? Yahu böyle bir şey olur mu? Hem satamıyoruz diye şikayet edeceğiz, ondan sonra da zam yapacağız, böyle olamaz’’ dedi.

Tony Blair: Bu çok farklı kriz
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir süre önce bir araya geldiği İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in dünyanın çözüm aradığı ekonomik krize ilişkin tespitlerinin “Şu anda hayatımızda karşılaşmadığımız bir ekonomik krizle karşı karşıyayız, bu krizin dip noktası neresi kimse bilmiyor ve bu krizden nasıl çıkacağız kimse bilmiyor’’ olduğunu anlattı.
Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, 10 gün önce de Avrupa Merkez Bankası Başkanı ile bir araya geldiklerini, onun da 2009 için karamsar tespitleri olduğuna dikkat çekti.

IMF tarım ve tekstile dikkat çekti
Hisarcıklıoğlu, “IMF son ziyaretinde tartıştık tartıştık sonunda dedim ki ‘Nasıl görüyorsunuz Türkiye’yi?’, ‘İki sektöre aman dikkat’ dedi. ‘Hangi sektörler’ dedim, ‘tarım ve tekstil’ deyince benim göz böyle fal taşı gibi oldu. Yahu hani bunlardan çıkacaktık, bize böyle tavsiye ediyordunuz. ‘Aman bunlar istihdam deposu sektörler, bunlara iyi sahip olun’ diyor. Herkesin anlayışı değişti. Bu enflasyon anlayışı, diğer tüm anlayışlar yıkıldı’’ diye konuştu.

AB’de diaspora: 200 bin Türk girişimci
10-11 nisan tarihlerinde İstanbul’da yapılacak Türk Girişimciler Kurultayı’na 80 ülkeden 2 bin Türk girişimcisinin katılacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, ‘’Cumhuriyetimizin 100. yılında yaklaşık 200 bin Türk girişimcisi AB’de faaliyet gösteriyor olacak. Bizim Türk girişimcisi, diğer ülke girişimcileri gibi 2-3 sektörde değil, tam 115 ayrı sektörde faaliyet gösteriyor dışarda. Bunların AB genelinde cirosu 90 milyar avro civarına, yatırım hacmi de 25 milyar avro seviyesine erişecek. Müthiş bir diaspora” dedi.

 

Taraf