ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama’nın yarın başlayacak Türkiye ziyareti işadamlarını da heyecanlandırdı. George Bush döneminde bu ülkeye yapılan ihracatta bir arpa boyu yol alınamazken, Obama’nın ziyaretiyle yeniden şekillenecek ilişkiler nedeniyle iş dünyası geleceğe umutla bakıyor. 2001-2008 arası ABD Başkanı olan Bush döneminde, 1 Mart tezkeresiyle sekteye uğrayan Türk-ABD ilişkilerinin, yeni dönemde yumuşayacağı, siyasi alandaki değişimin ekonomiye de yansıyacağı öngörüleri yapıldı. ABD’ye yıllık ihracatta son 7 senede 1.1 milyar dolarlık artış sağlayarak 4.2 milyar dolara çıkartan Türkiye’nin yeni dönemde bu rakamı katlayabileceği umudunu doğuruyor. Türk-Amerikan İşadamları Derneği de (TABA) bu gerçekten yola çıkarak kolları sıvadı. Obama’ya bir mektup yazan TABA Başkanı Uğur Terzioğlu, Obama’nın gelişinin Türk-ABD ilişkilerinde dönüm noktası olacağını söyledi. ‘Mektupta Türkiye’ye daha çok yatırım yapılmasını istedik’ diyen Terzioğlu, Obama’nın gelişinin Türkiye için büyük şans olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu şansı iyi kullanması gerektiğini söyleyen Terzioğlu ‘Böyle bir şans daha önce gelmemişti. Bizim için önemli olan ABD’deki emeklilik fonları. Hapishane gardiyanlarının bile milyar dolarlık fonları var. Bunlar yatırım yapacak ülke arıyorlar. Obama’nın gelişiyle Türkiye’nin siyasi açıdan güvenilir olduğu belirtiliyor. Bu ziyaretten sonra hem ihracat hem de Amerikan yatırımları artar’ dedi.
TİCARET 20 MİLYAR $’I AŞAR
Terzioğlu, Obama’nın ziyaretinden sonra dış ticaretin 20 milyar doları bulacağını tahmin ettiklerini ve bu artışın Türkiye’nin lehine gerçekleşeceğini söyledi. Türkiye, dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD’nin potansiyelini değerlendiremiyor. 2000 yılında 3.1 milyar dolarlık ihracat yaptığımız ABD’ye 2008 yılında gerçekleştirilen ihracat 4.2 milyar dolara ancak çıkabildi. ABD ise Türkiye’ye sattığı malları özellikle 2004 yılından sonra önemli oranda artırdı.
10 milyar dolar yatırımı var
Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın verilerine göre ABD’den Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım girişinde ise artış görüldü. 2006 yıl sonu itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren 733 ABD sermayeli şirketin toplam yatırımı 848 milyon dolar iken bu miktar 2007 yılında şirket sayısı 834’e çıktı. şirkete çıktı. ABD menşeli toplam sermaye miktarı ise 9.2 milyar dolara ulaştı. 2006 yılı içerisinde Texas Pacific Group tarafından Mey İçki için ödenen yaklaşık 350 milyon dolarlık tutar, bu dönemde Türkiye’ye yapılan ABD menşeli en büyük sermaye transferi oldu. 2007 yılında gerçekleştirilen yatırımların ise 3.2 milyar dolarlık kısmı ocak ayında gerçekleşirken, bu miktarda Citibank tarafından Akbank’a yapılan yatırımın payı büyük oldu. Mart ayı itibariyle 2008 yılında Türkiye’ye, 38 ABD firması tarafından 203 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.
Star Gazetesi