Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / AVRUPADA DARALAN TAŞIMACILIK, DOĞU KAPILARINA YÖNELDİ

AVRUPADA DARALAN TAŞIMACILIK, DOĞU KAPILARINA YÖNELDİ

AVRUPADA DARALAN TAŞIMACILIK, DOĞU KAPILARINA YÖNELDİ19.03.2009

Kriz nedeniyle yeni pazar arayışlarını hızlandıran taşımacılar, Avrupa'da kaybettikleri soluğu, doğu kapılarında buldu. Bu yıl ocak ayında batı kapılarından yapılan sevkıyatta yüzde 24 oranındaki bir gerilemeye karşın doğu kapılarından yapılan taşımalarda yüzde 18'lik bir artış yaşandı. Geçen yıl 900 bin taşımanın 322 bini doğu kapılarından yapılırken bu yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılacak taşımalarla bu rakamın 380 bin sefere ulaşması bekleniyor.

 

Kriz nedeniyle yeni pazarlara göz diken ihracatçı firmalar, ticaretin yolunu batıdan doğuya kaydırırken, batıya yapılan sefer sayılarında düşüş yaşayan taşımacılık sektörü de doğu kapılarında yüzde 20'lik artış yakaladı. Geçen yıl ocak ayında 31 bin aracın ihracat için çıkış yaptığı batı kapılarında, bu yılın ocak ayında sevkıyat yapan araç sayısı 24 bine indi. Batı kapılarında yaşanan yüzde 24'lük gerilemeye rağmen, doğu kapılarında araç trafiği arttı. Doğu kapılarından yapılan sefer sayısı 2008'in ocak ayında 32 bin iken, bu rakam Ocak 2009'da 37 bine yükseldi. Geçen yıl ihracat amaçlı 900 bin sefer sayısının, 364 bini Avrupa'ya, 322 bini Ortadoğu ve Körfez ülkelerine, 154 bini ise Rusya ve Asya bölgesine yapılmıştı. Bu yılki beklentilerse taşımacılığın en gözde adresi olma yolundaki Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılan sevkıyatın hızlı çıkışını sürdüreceği yönünde.

 

Avrupa pazarı kaybedilmemeli

Taşımacılıkta ortaya çıkan bölgesel değişkenlik karşısında, yapılan sefer sayısının bu yıl da yine 900 binler seviyesinde kalacağını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, "Ancak doğu kapılarındaki olumlu gidişata karşılık Avrupa pazarı kaybedilmemeli" değerlendirmesinde bulundu. Geçen yıl Avrupa'ya yapılan sefer sayısını 400 binlere taşımayı hedeflerken ekim ayından sonra yaşanan gerilemenin bu beklentiyi revize ettiğini anlatan Dinçşahin, "Öyle görünüyor ki, batı kapılarından yapılan sevkıyatlarda geçen yıl 364 bin olan sefer sayısı bu yıl 320 binde kalacak" dedi. Buna karşılık Rusya ve Asya ülkelerine yapılan taşımalarda sefer sayısının 180 bin olacağını öngören Dinçşahin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine yapılan sevkıyatların ise 380 bini geçebileceğini kaydetti. En yoğun artışın ise Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün ve Yemen'e yapılan taşımalarda olduğunu kaydeden Dinçşahin, Avrupa pazarında otomotiv ve tekstil ürünlerindeki gelişmeler nedeniyle en büyük düşüşün yüzde 50 ile İngiltere ve yüzde 45 ile Romanya seferlerinde yaşandığını belirtti. Avrupa'ya yapılan sevkıyatlardaki azalmanın, bu bölgeye çalışan ve taşımacılıkta modern araç filosu yatırımı yapan firmalar için endişe verici olduğunu dile getiren Dinçşahin, "AB içinde yapılanmaya ağırlık veren firmalar için pazarın verimsiz bir hale gelmesi kötü oldu. Batıda kaybedilen bu potansiyeli, doğuda kapılarındaki sevkıyatın artışıyla yakalamak mümkün değil" diye konuştu.

 

Doğu pazarı Türkiye'yi doyurmaz

Balnak Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygüler ise para harcayacak toplumların Avrupa'da olduğunu, bu nedenle doğu ülkelerinin Türk taşımacılık sektörüne ilaç olamayacağını söyledi. Avrupa pazarının tekrar hareketlenmesi gerektiğini vurgulayan Aygüler, "Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ekonomilerinin daha kapalı olması nedeniyle kriz bu pazarlarda henüz kendini tam olarak göstermedi. Devam eden altyapı yatırımları doğuya yapılan sevkıyatları canlı tuttu. Ama Türkiye'yi doyuracak bir pazar değil. Avrupa'nın krizi atlatması taşımacılık için çok önemli" dedi.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetler Üretenleri Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Müjdat Mandal da Türkiye'den Avrupa'ya yapılan sevkıyatlarda yaşanan düşüşlerin ardında ihracattaki gerilemeyle birlikte Türk karayolu taşıyıcısına uygulanan kota ve vize uygulamalarının da etkili olduğuna dikkat çekti. Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr