Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / NİHAYET ...!!!! ATATÜRK HAVALİMANI KARGODA KABUK DEĞİŞTİRİYOR

NİHAYET ...!!!! ATATÜRK HAVALİMANI KARGODA KABUK DEĞİŞTİRİYOR

NİHAYET ...!!!! ATATÜRK HAVALİMANI KARGODA KABUK DEĞİŞTİRİYOR19.03.2009

Atatürk Havalimanı’ndaki kargo elleçleme ve depolama altyapısında yaşanan sorunlar geçen ay yapılan toplantıda masaya yatırıldı. DHMİ Genel Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı yetkilileriyle birlikte hava kargo sektörünü temsilen UTİKAD’ın da hazır bulunduğu toplantıda, hava kargo taşımacılığının önemli bir kısmının gerçekleştiği Atatürk Havalimanı’na yeni bir kargo terminali ve tesisleri yapılması kararı alındı.

 

Toplantıda, Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük vitrini olan AHL’de verilen hizmetin uluslar arası düzeye çekilebilmesi ve Türk ithalat-ihracatçısına daha modern koşullarda faaliyet gösterilebilmesi için gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiği de vurgulandı.

 

Coğrafi konumu nedeniyle hava kargo taşımacılığının büyük önem taşıdığı Türkiye’de bu sektörün ekonomiye katkılarının da altı çizildi. Toplantıda ayrıca hava kargo elleçlemelerinden daha fazla pay alabilmek için dünyanın önde gelen havalimanlarında yeni hava kargo merkezlerinin inşa edildiği ve acenteleri çekebilmek için vergi düzenlemeleri yapıldığı da hatırlatıldı.

 

Yapılacak yeni kargo terminal ve tesisleriyle ilgili, UTİKAD’ın da görüşlerinden büyük ölçüde yararlanmış olarak, bu gelişmeler çerçevesinde DHMİ’NİN projeye ilişkin hazırlayıp sunmuş olduğu ‘Proje Bilgi Notu’nda şu değerlendirmeler yer aldı:

 

KARGO TERMİNAL VE TESİSLERİNE BAĞLANTI

 

AHL’nin önünde katlı kavşak yapılarak, kargo tesislerine giriş-çıkış yol bağlantısının sağlanması, yoğun araç trafiği, araçların tonajlı oluşu ve AHL-VIP yolunun ortak kullanılması gibi sebeplerden ötürü trafiği olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak Florya yolundan Kargo Terminal ve Tesislerine özel bir bağlantı yolu yapılması planlanmıştır.

 

Bunun yanı sıra kargo yüklü araçların, nizamiye binasından gerekli kontrollerinin yapılmasından sonra, yapılacak yollar ve viyadüklerle +28.00 Kotu-Giden Kargo Katına ulaşması öngörülmüştür. +26.80 Kotunda oluşturulan boşaltma platformlarında kargo teslimatı yapan aracın; +14.20 Kotundaki gelen kargo katına inerek bir başka kargoyu teslim alması, +9.55/+7.55 Kotunda bulunan otoparka girişi veya havalimanından giriş yaptığı noktadan çıkışının sağlanması planlanmıştır.

 

Gümrük Binası

 

Havalimanında faaliyet gösteren şirketlere zaman kaybı yaşatılmaması amacıyla gümrük binasının yerleşim planında merkezi bir yerde yapılandırılması gerektiği kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra gümrük acentelerinin personeli için modern çalışma, eğitim ve dinlenme alanlarının oluşturulması şartı belirtilmiştir. Otopark haricinde bu alanların yaklaşık 1.500 metrekare olması öngörülmüştür.

 

75 m x 65 m ebatlarında yedi modülden oluşacak Kargo Terminali ve Tesislerine ait Vaziyet Planında, iç içe yapılaşma yerine, birbirlerine mesafeli, aralarında yeşil peyzaj alanlarının bırakılması gerektiği dile getirilmiştir. Uçak ve araç trafiğinin yarattığı gürültü kirliliğini önleyebilmek için de bitkisel gürültü önleyici tedbirlerin alınmasının önem taşıdığına yer verilmiştir. Tesislerde, EDS, Yangın İhbar, Otomatik Kapı, CCTV, Barkot, Konveyör, Raylı ve makaralı palet manevra sahası vb. sistemlerin bulunması şartı kaydedilmiştir.

 

GÜMRÜK ACENTALARI BİNASI

 

Havayolu taşımacılığında pek çok gönderen, süreçlerin karmaşıklığı ve kağıt işlerinin fazlalığı nedeniyle işlemlerini alanında uzman bir işletmeyle yürütmeyi tercih etmektedir. Bu anlamda forwarderlar’ın da, farklı gönderenlerden teslim aldıkları eşyaları bir araya getirerek, hacim ve ağırlık açısından en hesaplı ambalajlamayı yapabileceği hatırlatılmıştır.

 

Kargo Terminaline giriş nizamiyesinden sonra yerleştirilen gümrük acentaları binasının, personel çalışma-dinlenme-eğitim ve sosyal alanları ile birlikte, kargo işletmeciliğine yönelik işlevler düşünülerek yaklaşık 10.000 m2 olarak planlandığı belirtilmiştir.

 

Metrekare bazında yapıların kapladığı alanlar ise şöyle planlanmıştır: 

 

Taşıyıcılar binası: 1.200 m2

Kargo Terminal Binası’nın planlanan cephe uzunluğu:  525 bin metre

Uçak Park Alanı olarak kullanılan Apron: yaklaşık 104 bin m2

Yer Hizmet Kuruluşları Handling Araç Park Alanı: 30 bin m2

Yer Hizmet Kuruluşları Handling Araç Parkı altı, Otopark: 30 bin m2

 

‘Proje Bilgi Notu’nda son olarak da Türkiye’nin hava kargo taşımacılığındaki yerini daha ileri taşıyabilmesi için tesislerin projelendirme-yapım aşamasında ve mevzuat düzenlemelerinde sektördeki örneklerin dikkate alınmasının gerekliliği üzerinde durulmuştur. Bilgi notunda, yürütülecek çalışmalar sırasında ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla koordinasyonun sağlanmasının önemi de vurgulanmıştır.

 

 

 

Müjdat MANDAL