Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / SÜLEYMAN DEMİREL HAVAALANI UÇUŞ YAPACAK FİRMA BEKLİYOR

SÜLEYMAN DEMİREL HAVAALANI UÇUŞ YAPACAK FİRMA BEKLİYOR

SÜLEYMAN DEMİREL HAVAALANI UÇUŞ YAPACAK FİRMA BEKLİYOR18.03.2009

Süleyman Demirel Havalimanı Başmüdürü Mehmet Özeken, havalimanının uluslararası standartlara sahip olmasına rağmen seferlerin olmamasından yakındı. Uçak seferleri yapılması için firmalarla görüştüklerini belirten Özeken, neler yapılması yönünde de önerilerde bulundu. Açıklamasında, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından Süleyman Demirel Havalimanı'na seferlerin kaldırıldığını hatırlatan Özeken, ''Uluslararası trafiğe açık lisansa sahibiz, yer hizmetlerinden kargoya kadar tüm altyapımız mevcut, Türkiye'nin 3'üncü büyük bakım ve onarım hangarı da inşa ediliyor ama seferlerimiz yok'' dedi

 

 

Özeken, Süleyman Demirel Havalimanı'nın sahip olduğu potansiyeli anlattı. Uçak seferleri yapılması için firmalarla görüştüklerini belirten Özeken, neler yapılması yönünde de önerilerde bulundu. Açıklamasında, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından Süleyman Demirel Havalimanı'na seferlerin kaldırıldığını hatırlatan Özeken, ''Uluslararası trafiğe açık lisansa sahibiz, yer hizmetlerinden kargoya kadar tüm altyapımız mevcut, Türkiye'nin 3'üncü büyük bakım ve onarım hangarı da inşa ediliyor ama seferlerimiz yok'' dedi.
Havalimanının her türlü iç ve dış hat uçuşlara açık olduğunu, havayolu şirketlerinden konma, konaklama, aydınlatma ve yolcu ücretlerinin alınmadığını vurgulayan Özeken, havaalanı teknik özellikleri bakımından A 380, C5 gibi birkaç büyük gövdeli uçakların haricinde tüm küçük, orta ve büyük gövdeli uçaklara hizmet verebildiğini kaydetti.
Terminalin yıllık yolcu kapasitesinin 1 milyon 500 bin, kargo terminalinin yıllık yük kapasitesinin 110 bin ton olduğuna işaret eden Özeken, yap-işlet-devret modeli ile ASAL Havacılık Teknolojileri AŞ tarafından Süleyman Demirel Havalimanı'na uçak bakım hangarı inşa edildiğini, hangarın Ağustos ayı içinde bitirileceğini vurguladı. Özeken, yaz aylarında yapılan ve haftada 5-6 seferi geçmeyen charter uçuşlarının haricinde alanda Er-Ah Havacılık Şirketi tarafından da pilot eğitimi için gün boyu uçuşların icra edildiğini bildirdi.

Seferler için ön görüşmeler
Süleyman Demirel Havalimanı'na sefer düzenlenmesi için firmalara öneri yazıları yazdıklarını belirten Özeken, ''Türk Hava Yolları, Sun Express, Onur Air, Kuzey Kıbrıs Türk Hava Yolları ve Öger ile yapılan görüşmelerde umut verildi, ancak net bir plan yok'' dedi. Özeken, görüşmelerin ayrıntılarını ise şu şekilde açıkladı:
''THY yetkilileri, Isparta'ya tarifeli iç hat uçak seferi planlamasını gündemlerine aldıklarını ancak konunun henüz yönetim kurulu onayından geçmediğini belirttiler. Sun Express yetkilileri, Isparta'ya tarifeli uçuş konulmasını yönetim kurullarına sunduklarını kaydettiler. Onur Air yetkilileri, lsparta'ya tarifeli sefer koymayı yakın ve orta dönem için düşünmediklerini ifade ettiler. KTHY yetkilileri, Antalya'daki temsilci ile görüşüldü ve Kıbrıs ile görüşüp neticeyi en yakın zamanda bildireceklerini söylediler. Türkiye yetkilisi olan Genel Müdür Adil Serin ile yapılan görüşmede, birçok noktaya 2009 yılında sefer düzenlemeyi planladıklarını, Isparta'yı şimdiye kadar gündemlerine almadıklarını ancak yapılan bu görüşme ile birlikte Hamburg'ta bulunan merkezlerine gerekli bilgileri aktarıp neticesini bildireceklerini ifade ettiler.''

Neler yapılabilir?
Havalimanın tarifeli iç hat seferlere açılması, döneminde 12 milyon TL yatırım yapılan tesislerin işlevsel hale getirilmesi ve sivil havacılığın geliştirilmesi için yapılması gerekenleri rapor geline getiren Özeken, bunun için SDÜ ve sanayici işadamları ile ihracatçılara büyük iş düştüğünü bildirdi. Özeken, açıklamasında Havalimanın işlevsel hale getirilmesi için yol haritasını şöyle çizdi:
''Başta yerel yönetimler olmak üzere, ticaret ve sanayi oda başkanı ve diğer oda başkanlarının lobi faaliyetlerinde bulunarak havayolu şirketlerinin yönetim kurulları nezdinde girişimde bulunulması. Oluşturulan çalışma grubu, bölgemizde ihracatçılar ile havayolu kargo şirketlerini bir araya getirip, konu üzerinde tarafların görüş, bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlamak. Özellikle Antalya'ya tur düzenleyen tur operatörleriyle görüşülüp, Antalya'nın yoğun olduğu gün ve saatlerde belirli seferlerin Süleyman Demirel Havalimanı'na yönlendirmelerini sağlamak. Mevcut altyapıyı değerlendirmek üzere SDÜ'nün pilot, hava trafik kontrolörü, uçak bakım, onarım teknisyenliği, yer hizmetleri personeli yetiştirmek üzere genel şemsiyesi altında bölümler açmalıdır.'' Perşemberotası

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr