Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / UN ADRİYATİK YENİDEN İNŞA EDİLİYOR

UN ADRİYATİK YENİDEN İNŞA EDİLİYOR

UN ADRİYATİK YENİDEN İNŞA EDİLİYOR18.03.2009

UN Ro-Ro Denizcilik Filosunun 2001 Flensburger inşa ro-ro gemisi UN Adriyatik Hırvatistan açıklarında yanarak kullanılmaz hale gelmişti. 2,900 lanemeter olan UN Adriyatik 2007 yılı sonlarında Yalova Altınova bölgesinde tamamlanan Beşiktaş Gemi İnşa ve Onarım Tersanesi'nde yeni bir projeyle tamamiyle daha yüksek kapasiteye ulaştırılmış olacak

 

 

UN Ro-Ro Denizcilik Filosunun 2001 Flensburger inşa ro-ro gemisi UN Adriyatik Hırvatistan açıklarında yanarak kullanılmaz hale gelmişti. 2,900 lanemeter olan UN Adriyatik 2007 yılı sonlarında Yalova Altınova bölgesinde tamamlanan Beşiktaş Gemi İnşa ve Onarım Tersanesi'nde yeni bir projeyle tamamiyle daha yüksek kapasiteye ulaştırılmış olacak. Beşiktaş Gemi İnşa Tersanesi Başkanı Yavuz Kalkavan inşaatın 12 ayda tamamlanacağını belirterek şu bilgileri verdi;"Halen klas kuruluşuyla ortak bir çalışma yürütüyoruz. Yeni dizayn ile gemi 30 metre daha boy kazanmış olacak. Böylece kapasitesini 960 lanemeter artırmış oluyoruz. Bu projeyle mevcut diğer ro-ro gemilerine de boy verebileceğimize inanmaktayız."

 

Kriz nedeniyle tersanelerin önemli kısmı boş

Yalova Altınova Bölgesi'ndeki tersaneler, diğer bölgelerdeki tersaneler gibi krizin etkisi altında yeni projeler alamadıklarından işsizliğe sürüklenirken, Beşiktaş Gemi İnşa ve Onarım Tersanesi Başkanı Yavuz Kalkavan, durum muhakemesi yaparak yeni bir vizyon ile kriz döneminde ayakta kalmanın ve üretime devam etmenin yollarını aradıklarını belirterek şöyle devam etti; "Başlangıç planlamamız sofistike kimyasal tankerler inşa ederek bu gemileri yeniden satış yoluyla dış pazarlara satmaktı. 2009-2011 yıllarına ait planlamamız bu temele dayanıyordu. Ancak 2008 üçüncü çeyreğinde giderek daha da yoğunlaşarak gelen küresel ekonomik ve kredi krizle birlikte bu planlarımızı değiştirmemizin kaçınılmazlığını gördük."

Gemi inşa planlarını tamamıyla bir süre askıya alırken, sadece ilk dört adet 3,000 dwt'luk ve inşaatları başlamış olan kimyasal tankerin inşaatları bu yılın sonuna kadar tamamlamak kaydıyla gemi inşaatında "bekle ve gör" gibi bir süre yaşadıklarını hatırlatan Yavuz Kalkavan sözlerine şöyle devam etti; "Yeni bir vizyonu tesis etmek için, bizimle birlikle çalışan tüm tedarikçi firmalar, örneğin şaft, pervane, ana makine ve bir geminin inşaatında yeralan hertürlü ana ve ara ürünler ve bunların temsilcileri ile toplantılar yaptık. Değil ki planlamamızda yer alan gemiler için bu firmalarla önceden anlaşmalar yapmıştık. Bu anlaşmaların iptali gerekiyordu. Neticede siparişlerimizi iptal ettik."

Eğer yakın süreçte gemi inşa siparişleri alamazlarsa Kuzey Avrupa ülkeleri tersaneleri adına çıplak tekne inşaatlarını üstlenerek çalışmalarımızı sürdürebileceklerine inandıklarını kaydeden Kalkavan; "Bu doğrultuda kendileriyle sağlam temellere dayalı işbirliği tesis etmeye çalışıyoruz ve kendilerine daha uzuca çıplak tekne inşa edebileceğimizi ifade ediyoruz" diye konuştu.

 

Gemi onarımında da pazar var

Gemi onarım sektöründe de pazar şansı bulunduğunu ifade eden Yavuz Kalkavan, halen beş geminin onarımını tamamladıklarını, son olarak UN Adriyatik gibi sofistike bir Ro-Ro'nun A'dan Z'ye denecek bir projelendirmeyle yeniden inşa edilmesi gibi bir inşaatı sürdürdüklerini söyledi. Yavuz Kalkavan sözlerini şöyle tamamladı; "Bu gemide uygulamakta olduğumuz tadilat planı sayesinde eş olan ro-ro gemilerine de boy vererek kapasiteleri 960 lanemeter artırma gibi bir üstünlük getirebileceğiz." Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr