Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK KÖY TANIMI DOĞRU UYGULAMALAR YANLIŞ

LOJİSTİK KÖY TANIMI DOĞRU UYGULAMALAR YANLIŞ

LOJİSTİK KÖY TANIMI DOĞRU UYGULAMALAR YANLIŞ18.03.2009

DÜNYA Perşembe Rotası yazarı Atilla Yıldıztekin, Avrupa’da bulunduğu gibi Türkiye’de de lojistik köylere yönelik kanun çıkarılması gerektiğini söyledi. Yıldıztekin, lojistik köylerin önemli olduğunu, Türkiye’nin bu konuda iyi adımlar attığını ve şu anda bu konuda hem devletin hem de özel sektörün belirli projeleri olduğunu ifade etti. Yıldıztekin, Avrupa’da bulunduğu gibi Türkiye’de de lojistik köylere yönelik kanun çıkarılması gerektiğini de vurguladı

 

 

Yıldıztekin, lojistik köylerin önemli olduğunu, Türkiye’nin bu konuda iyi adımlar attığını ve şu anda bu konuda hem devletin hem de özel sektörün belirli projeleri olduğunu ifade etti. Yıldıztekin, Avrupa’da bulunduğu gibi Türkiye’de de lojistik köylere yönelik kanun çıkarılması gerektiğini de vurguladı. Atilla Yıldıztekin, Bilkent Otelde düzenlenen “Demiryollarında 21. Yüzyıl Vizyonu” isimli panele konuşmacı olarak katıldı. Yıldıztekin “Lojistik köylerin Küresel, Ulusal Taşımacılıktaki Yeri ve Yapılanma Esasları” konulu sunumunda, Türkiye’de  Lojistik köy kavramının olduğunu ancak uygulamanın olmadığını belirtti.

Yıldıztekin, lojistik köylerin yük taşımacılığının şehir dışına kaydırılarak şehir içi trafiğini rahatlatma, çevre kirliliğini önlemek, lojistik şirketlerin rekabetini artırmak, lojistik maliyetleri azaltmak ve taşımacılığın karayolundan denizyolu ve demiryoluna geçirmek gibi amaçları olduğunu dile getirdi. Yıldıztekin bu sistemin yurtdışında 1970’lerden beri görüldüğünü ve özellikle Avrupa Birliğinde,1990 yılından beri belirli kanun ve yönetmeliklerle sistematik bir şekilde işlediğini belirtti. Türkiye’de ise lojistik köy kanunun olmadığının altını çizen Yıldıztekin bu alandaki yönetmeliği Organize Sanayi Bölgesi kanunun içine koyulduğunu ve bu sayede Lojistik köy yapma hakkının bütün yatırımcılara açıldığını ifade etti. Yıldıztekin, Avrupa’da olduğa gibi Türkiye’de de “Organize Lojistik Kanunu”nun bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

TCDD ve özel sektörün lojistik köy projeleri var
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) 2008’de 3 adet, 2009’da 6 adet, toplamda ilgilendiği 12 adet lojistik köy projesi olduğunu dile getiren Yıldıztekin, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) Hadımköy de, Roder’in ise Ankara’da lojistik köy projeleri olduğunu, özel sektörün ise Manisa, Köseköy, Hadımköy, Çorlu, Eskişehir, Kurtköy, Edirne’de projelerinin olduğunu belirtti.

Yıldıztekin, lojistik köylerin depolama alanları, gümrük tesisleri, demiryolu tesisleri ve yönetim ofislerinin yanında sosyal idare binaları, eğitim salonları, kütüphane, banka gibi sosyal tesisin de bulunacağını söyledi. Diğer ülkelerdeki lojistik köylerden örnekler gösteren Yıldıztekin, “Türkiye’de birincisinin nasıl kurulacağını düşünürken bizden daha küçük olan İtalya’da 22, İspanya’da 17, Danimarka’da 6 adet lojistik köy var. Gidip oralara bakmak, öğrenmek gerek.” diye konuştu. Türkiye’nin bu konuda emin adımlar attığını dile getiren Yıldıztekin, mevzuatın hazırlandığını söyledi. Kriz olmasaydı bu yatırımların daha hızlı olacağını ifade eden Yıldıztekin, bir gün bu krizin biteceğini ve aradaki açığın kapanması için lojistik köylere her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Perşemberotası