Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TURHAN: "LOJİSTİK MASTER PLANINDA MODLAR ARASINDA ÖNCELİK DEMİRYOLU”

TURHAN: "LOJİSTİK MASTER PLANINDA MODLAR ARASINDA ÖNCELİK DEMİRYOLU”

TURHAN: 03.01.2020
“Lojistik Master Planı” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kamu kurum ve kuruluşlarının genel müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklandı.

“Lojistik Master Planı” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kamu kurum ve kuruluşlarının genel müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklandı.  

“Dış ticarette de demiryolu taşımacılığının payı artırılmalı”

Ankara YHT Gar'da 25 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Pekcan, ‘'Lojistik Master Planı'nın ülkemiz için atılım olduğuna dikkat çekerek,” Güçlü lojistiğe sahip ülkeler maliyet ve rekabet avantajına sahiptir. Lojistik, ihracatımızı geliştiren ve tamamlayan bir unsurdur. Ülkemiz, dünyada lojistik performansında 47. sırada yer almaktadır. Ülkemizin hakettiği yere gelmesi için çabalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Pekcan, dış ticaretin büyük bölümünün denizyoluyla ve ardından kara ve denizyolu ile yapıldığına vurgu yaparak, demiryolu taşımacılığının dış ticaretteki yüzde 1 olan payının artırılması gerektiğinin altını çizdi.

“Çin'in Kuşak Yol Projesi'nde öncü olmalıyız”

Bakan Varank da ulaştırma alanında son 17 yıldır katedilen ilerlemenin dünyaya örnek olduğuna dikkat çekerek,” Küresel ekonominin merkezi batıdan doğuya kayıyor. Çin'in Kuşak Yol Projesi yereldeki potansiyeli harekete geçiriyor. Mevcut üstünlüklerimizi kullanarak öncü olmalıyız. Lojistik alanında atacağımız her adımla bu projede daha etkin hale geleceğiz.” dedi.

“Türkiye'nin lojistik üs olmasını hedefliyoruz”

“Lojistik Master Planı” konusunda bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ise hedefin Türkiye'nin lojistik bir üs haline gelmesi olduğunu ifade etti.

Turhan: "İhracat odaklı lojistik altyapısını, uzun vadede yaklaşık 1 trilyon dolar ihracatı destekleyecek şekilde kurmamız gerekiyor. Özellikle İpekyolu olmak üzere tüm koridorlardaki yük talebinin Türkiye üzerinden geçmesini amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

Dünya ticaretindeki fırsat alanlarını belirlediklerine, dünyada ticaret rotasının yeniden çizildiğine dikkat çeken Turhan, “ Çin'in başlattığı ve 1 trilyon 300 milyar dolar yatırım yapılması öngörülen Bir Kuşak Bir Yol Projesi buna örnektir.” dedi.

“2023-2035 döneminde yeni hatlar: Eskişehir-Antalya, Gaziantep-Mersin, 3.Köprü Demiryolu”

2020, 2023, 2035 ve 2053 yılına ait dört farklı plandan bahseden Turhan, 2019 -2035 arasında; Ankara-Sivas Demiryolu, Ankara-İzmir Demiryolu, Eskişehir-Antalya Demiryolu,  Gaziantep-Mersin Demiryolu, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demiryolu, Halkalı-Kapıkule Yeni Demiryolu, 3. Köprü Demiryolları ile elektrifikasyon ve sinyalizasyon ve kapasitenin iyileştirilmesi,  36 adet iltisak hattı inşası, Sivas-Kars demiryolu ve Kars değişim istasyonu, Hava Kargo Operasyon Merkezi, Doğu Akdeniz liman kapasite iyileştirmeleri ve lojistik merkezleri olmak üzere önemli yatırımlar konusunda bilgi verdi.

“Lojistikte demiryolu öncelikli”

Planda öngörülen yatırımlarda modlar arasında önceliği demiryolunun aldığını ifade eden Turhan, 2023 sonrasındaki dönemde de demiryolunun önemini koruyacağını, iltisak hatları için limanlar, organize sanayi bölgeleri ve kritik tesislerin öncelikli olduğunu anlattı.

“2035'te 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan şehir sayısı 27 olacak”

Ayrıca Turhan, transit yükün geçişiyle koridor üzerindeki şehirlerin ticaretinin artmasını hesapladıklarını vurgulayarak, "Öngörülerimiz doğrultusunda, 2035 yılı itibarıyla 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan il sayımız 27'ye çıkacak. Daha da uzun vadede yani 2053 öngörülerine göre, ihracat rakamı 1 trilyona yaklaştıkça, ihracatçı şehirler, çoğu doğudan olmak üzere toplamda 50 kadar olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.tcddtasimacilik.gov.tr