Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrika ile ticarete ivme kazandıracak yeni bir müjde verdi. Bakan Pekcan, Afrika'da belirlenen merkezlerde lojistik merkezleri kurulacağını açıkladı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Afrika Bölgesi İş Konseyleri İstişare Toplantısı'nın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrika'ya verilen önem ve Afrika ile ticaretin gelişmesi için gerçekleştirilen faaliyetleri anlattı. Bakan Pekcan, halihazırda Afrika'nın 42 ülkesinde büyükelçilik, 26 ülkede ticaret müşavirlikleri bulunduğunu anlattı.
45 ülkede iş konseyi
THY'nin Afrika'da 38 ülkeye uçtuğunu bildiren Pekcan, DEİK'in bu bölgede 45 ülkede iş konseyinin olmasının önemli bir ayrıcalık olduğunu vurguladı. Pekcan, Afrika'da 5 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) bulunduğunu, 30 ülke ile yatırımların karşılıklı korunması, 13 ülke ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarına imza attıklarını anlattı. Pekcan, “Önümüzdeki dönemde buna başka ülkeler de dahil olabilir. Fas, Nijerya, Tanzanya, Kenya, Ruanda, Mozambik, Tunus'a bakanlık olarak ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
İhracat yüzde 579 arttı
Bakan Pekcan, 2003-2018'i kapsayan dönemde Afrika ile toplam dış ticaretin 5.5 milyar dolardan 23.8 milyar dolara, ihracatın 2.1 milyar dolardan 14.4 milyar dolara çıktığını belirterek, ihracatın yüzde 579 arttığını söyledi. Gelinen noktada ihracat rakamının yeterli olmadığını ve gidilecek daha çok yol bulunduğunu ifade eden Pekcan, “Dünyada bu kadar korumacılık önlemleri ön plana çıkmışken, hedef pazarlarımız ve Afrika odaklı çalışma yapmamız, buraya yoğunlaşmamız gerekiyor” diye konuştu.
Çalışmalar başladı
Pekcan, Afrika ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yılın 11 ayında yüzde 7.7 artışla 22.9 milyar dolara çıktığını belirterek, 29 Ağustos itibarıyla açıkladıkları İhracat Ana Planı'nda hedef olarak seçtikleri ülkeler arasında Etiyopya, Fas, Güney Afrika ve Kenya gibi Afrika ülkelerinin bulunduğunu bildirdi. Bakanlık olarak ihracatçıların arkasında olduklarını vurgulayan Pekcan, “Hedeflediğimiz noktalarda Türk Ticaret Merkezleri oluşturuyoruz ama ondan da önemlisi, Afrika için gözüken o ki, birkaç yerde lojistik merkezi kurmamız lazım. Bununla ilgili hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hem de TOBB ve TİM ile çalışmalarımıza başladık. DEİK'in de buradaki iş konseylerinin katılımı, lojistik merkezlerinin lokasyonu açısından çok önemli” diye konuştu.
STA süreçleri devam ediyor
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrika ülkeleri ile imzalanan STA'lara ilişkin detaylar verirken Mısır, Tunus ve Mauritius ile STA'ların tamamlandığını bildirdi. Sudan'daki iç karışıklık nedeniyle onay sürecinin geciktiğini belirten Pekcan, Gana'da onay sürecini beklediklerini, Somali ve Seyşeller ile müzakere sürecinde olduklarını, Mozambik ve Moritanya ile tercihli ticaret anlaşması imzalayacaklarını anlattı.
Büyümenin reçetesinde ihracat ilk sırada
Ekonomik badirelerin ve krizlerin tek reçetesi olarak gösterilen ihracat, 2020 yılında KOBİ'lerin de çıkış yolu olacak.
Ticaret savaşlarının devam edeceği 2020'nin ticari açıdan çetin bir mücadele yılı olacağını vurgulayan uzmanlar, yıl sonu itibariyle yansıyacak verilere göre KOBİ işletmecilerine dikkat çekici tespit ve önerilerde bulunuyor.
“Büyüme bu sene daha iyi olacak”
Ticaret savaşlarının her işletme için bir fırsat kapısı olabileceğini belirten uzmanlar, “Avrupa Birliği'nde büyüme bu sene daha iyi olacak. Çin ile ABD arasında yüzde yüz bir mutabakatın olmamasını da iyi değerlendirebilirsek, ihracat hanemize büyük bir artış yazabiliriz'' diyor.
4 ayda ihracatçı yapıyor
Öte yandan İTO'nun ‘4 ayda ihracatçı yapan' programı KOBİ'ler tarafından büyük ilgi gördü. Bugüne kadar 266 KOBİ'nin ihracat yolculuğuna çıkmasına vesile olan İhracata İlk Adım Programı'nın yeni etabı için başvuru süreci geçtiğimiz günlerde sona erdi. Ocak ayında başlayacak olan programda, 100 bin doların üzerinde ihracat yapmamış 20 firmaya 4 ay boyunca 64 saat birebir ihracat danışmanlığı verilecek. Ayrıca firmaların en az 5'i kadın girişimciler arasından seçilmiş olacak.
Şartlar söz konusu
Önümüzdeki aylarda yeniden gündeme gelmesi beklenen başvurular için firmaların en az 5, en çok 250 çalışana sahip olmaları ve daha önce 100 bin doların üzerinde ihracat yapmamış olması şartı bulunuyor.
2020 Afrika yılı olacak
Bakan Ruhsar Pekcan, “2020, sanki bizim için Afrika yılı olacak. Cumhurbaşkanlığımızın ev sahipliğinde nisan ayında muhtemelen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi gerçekleştirilecek” dedi. Bu etkinliğe DEİK ile birlikte sunacakları katkılara değinen Pekcan, Afrika iş konseyleri üyelerinin burada aktif olmasını istedi.
Kaynak: lojiport.com