Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ÇİN’İN ‘KUŞAK VE YOL’ ÇALIŞMASI İNTERMODAL TAŞIMACILIĞA İVME KAZANDIRACAK

ÇİN’İN ‘KUŞAK VE YOL’ ÇALIŞMASI İNTERMODAL TAŞIMACILIĞA İVME KAZANDIRACAK

ÇİN’İN ‘KUŞAK VE YOL’ ÇALIŞMASI İNTERMODAL TAŞIMACILIĞA İVME KAZANDIRACAK17.12.2019
İntermodal taşımacılık son dönemde büyük önem kazanan konuların başında yer alıyor. İntermodal taşımacılık, demiryolu taşımacılığının gelişimi ile paralellik gösterdiği için Türk lojistik sektörü açısından zorlu bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü ne yazık ki demiryolu taşımacılığının Türkiye'deki oranı hala yüzde 1. Dünya devleri ve çevre ülkelerle kıyaslandığında bu oran çok yetersiz kalıyor. Hele ki Rusya gibi coğrafi olarak çok yakınımızda bulunan bir ülkede demiryolu taşımacılığı oranının yüzde 80 olduğu düşünüldüğünde, bu modun nasıl da gelişmeye açık olduğunu ve ihtiyaç duyduğunu daha net bir şekilde anlayabiliyoruz.

Demiryolu intermodal çalışmalarının gelişmesinde Çin'in 'Kuşak ve Yol' çalışması da etkili oluyor diye düşünüyoruz. Çünkü Çin'den şu anda demiryoluyla yükümüzü Bakü-Tiflis–Kars demiryolu hattının da açılmasıyla verimli şekilde getirebiliyoruz.

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının hizmete girmesiyle birlikte, Türkiye ile Avrasya ülkeleri arasındaki iş birlikleri hızlandı. BTK hattında taşımacılığın artırılması amacıyla TCDD, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan demiryolu idareleri ile mutabakatlar imzalandı.

Türkiye, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan mutabakat zaptı ile Bakü-Tiflis-Kars hattı üzerinden yapılan taşımaların hacmi artacak ve bu gelişme demiryolu hattına ticari bir ivme kazandıracaktır. Bu hat, Türkiye üzerinden Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'ya bağlanıyor. Bu hat eski İpek Yolu zamanında olduğu gibi yeni İpek Yolu üzerindeki ülkelerin de ekonomisine doğrudan katkı sağlayacak. Türkiye ile Rusya arasındaki demiryolu taşımacılığını geliştirmek için Eylül ayında Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında ilk deneme çalışmaları başlamıştı.

BTK hattı ile ilgili olarak TCDD'den edindiğimiz bilgilere göre, Çin'den kalkıp Marmaray üzerinden Avrupa'ya Ulaşacak ilk yük kafilesinde 42 vagonun bulunacağı ve vagonların 40'lık konteyner taşıyacağı öğrenilmiştir. Elektronik aksam taşıyan tren Kars üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı ve 6 Kasım günü Ankara Garı'nda yapılan tören ile karşılandı. Tren bu yönüyle Marmaray'ı kullanarak Avrupa'ya ulaşacak olan ilk tren olma özelliği taşıyordu.  Kıtalar arası kesintisiz demiryolu taşımacılığına izin veren Marmaray'ın, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile aktif olarak entegre olmasıyla önemli bir yük hacminin oluşacağını da tahmin ediyoruz.

Bunun yanı sıra Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki demiryolu hatlarının aktive edilmesi de bu konuda faydalı olacaktır. Ayrıca İstanbul Boğazı'nın altından büyük bir tünel inşa edilmesi projesi de gündemde yerini korumaktadır. Bu altyapı çalışmaları tamamlandığında Türkiye gerçek anlamda transit taşımacılığın merkezi ya da doğu ile batı arasında geçiş noktası haline gelebilecektir. Aynı zamanda özellikle Avrupalı iş ortaklarımızın tercih ettiği gibi intermodal taşımacılık anlamında önemli bir gelişme sağlanacaktır. Bununla birlikte 'Lojistik Performans Endeksi'nde 47'nci sırada gösterilen Türkiye olarak lojistik akışları ve gümrük süreçlerini daha verimli hale getirdiğimizde ve özellikle demiryoluyla ilgili imkanları geliştirebildiğimizde endekste ilk 20'ye yükselecektir.

Kamu da 'Lojistik Performans Endeksi'ndeki sıralamamızı başarı kriteri olarak görmektedir ve bu noktada çalışmalarına sektör ile birlikte yön vermektedir. İntermodal sadece bizim değil, kamunun da gündeminde yer almakta ve çalışmalara bu bakış açısı yön vermektedir. UTİKAD olarak kamunun yanı sıra diğer STK'lar ile de lojistik alt yapının geliştirilmesi ve mevzuatın dünya ile entegrasyonunun sağlanması noktasında iş birliğimizi sürdürmekteyiz. TÜSİAD, MÜSİAD, DEİK, TOBB, TİM, Hizmet İhracatçıları Birliği gibi kuruluşlarla karşılıklı görüşmeler yürütüyoruz. Verimliliğe dayanan teknik bakış açısını kendimize pusula olarak kabul ettiğimiz için intermodal taşımacılığı da kapsayan geniş bir çerçevede Türk lojistik sektörünün gelişmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Emre ELDENER
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı
UTA Kasım 2019
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr