Türkiye’de 1991’de kurulan Türkiye Kalite Derneği (KalDer), Toplam Kalite Yönetimi’ni uygulayan ve uygulayacak kuruluşları bünyesinde topladı. Dernek, Türkiye’deki tüm kurumlar ile sivil toplum örgütlerinin dünya çapında kalite seviyesine ulaşmaları ve rekabet güçlerini artırmalarını hedeflerken, bu amaçla da uygun ortamın yaratılması için çalışmalara başlandı.
Lojistik sektöründe kalite artırımına ilişkin Taraf’ın sorularını yanıtlayan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan, Türkiye’de kurumsal mükemmellik anlayışını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Bu hedefe ulaşmak için 1993‘ten beri ‘Ulusal Kalite Hareketi’nin başlattıklarını belirten Kaylan, “Borusan Lojistik, TNT Express ve Balnak Lojistik gibi şirketler sektör için önemli örnekler olmuştur. Diğer lojistik firmalarını da EFQM Mükemmellik Modelini uygulayarak Ulusal Kalite Ödülü (UKÖ) sürecinde görmek istiyoruz” dedi.
Kaylan günümüzde kalite kavramının, süreçlerin ve insanların oluşturduğu sistemin yönetim kalitesini ifade ettiğini dile getirerek, Avrupa’da da Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) tarafından kuruluşlara ‘Mükemmellik Modeli’ aracının önerildiğini belirtti.
Sadece ürünün özelliğiydi
Bu modelin KalDer üyelerince de benimsendiğini vurgulayan Kaylan, kuruluşların mükemmellik çalışmalarının, diğer kuruluşların uygulamalarına da örnek olduğunu aktardı. Ali Rıza Kaylan kalitenin bundan 30 yıl önce ürünün sadece bir özelliği olduğuna dikkat çekti. Öte yandan KalDer tarafından sonuncusu Kasım 2008’de düzenlenen 17. Kalite Kongresi’nde dağıtılan ‘Ulusal Kalite Başarı Ödülü’ne Borusan Lojistik layık görüldü.
Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, “Şirket olarak, 2005’te Ulusal Kalite Hareketi’ne katıldık. Kalite artırımı uygulamalarını EFQM Mükemmellik Modeli altında birleştirdik. Mükemmellik yolculuğunda yapılan çalışmalarda, müşteri odaklı uygulamalara öncelik verdik” diye konuştu. Gürgenç, kriz ortamında, şirketin dış şartlardan bağımsız büyümesini sürdürebilmesi için, müşteri memnuniyetinin sürekli kılınmasını, iş süreçlerinin ve yönetim sisteminin stratejiler doğrultusunda yürütülmesini amaçladıklarını kaydetti. Her şarta hazırlıklı olmak için kurumsal risk yönetimi ve iş sürekliliği konusunda çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade eden Gürgenç, “Diğer taraftan yeni büyüyen iş alanımız olan, yabancı ülkelerde verilen hizmetlerde Türkiye’deki yönetim anlayışını hayata geçirmek için de çalışıyoruz’’ dedi.
Sektörde fark yaratıyor
Gürgenç şöyle devam etti: “Borusan Lojistik, müşteriye değer katmak için süreç yönetimini, entegre yönetim sistemleri yaklaşımını ve Yalın 6 Sigma metodolojisini uygulaya-rak sektörde fark yaratmaktadır. Borusan Lojistik, Türkiye’de Yalın 6 Sigma’yı uygulayarak süreçlerini iyileştiren tek lojistik firması, dünyada ise bu sistemi kullanan 10 lojistik firmasından biri konumundadır. Verilerle yönetim felsefesini her geçen gün modern araç ve tekniklerle geliştiren şirketimiz, 2007 yılında devreye aldığı Strateji Odaklı Organizasyon modeliyle de strateji yönetimindeki başarısını perçinliyor.’’
BORUSAN LOJİSTİK ’ÖRNEK OLUYORUZ’
Kaan Gürgenç, kalite artırımı çalışmalarıyla sektöre örnek olduklarını söyledi. Şirketin servis kalitesinin de arttığını ifade eden Gürgenç, lojistik servislerinden yararlanan firmalar için katma değerli operasyonel kazanımlar sağlandığını aktardı. Ödülle sonuçlanan çalışmalarına da değinen Gürgenç, şirket olarak kurumsal değerleri arasında olan ‘müşteri odaklı’ uygulamalara öncelik verdiklerini dile getirdi.
Gürgenç, iç süreçlerini de müşteriye değer katacak şekilde düzenlediklerini vurgulayarak, müşterilerine değer katmak için süreç yönetimini, entegre yönetim sistemleri yaklaşımını uygulayarak, sektörde fark yarattıklarını kaydetti.
Taraf