Lloyds List gazetesinde Friederike Krieger imzası ile yayınlanan habere göre, laid-up durumdaki konteyner gemileri 2010 yılında 3 katına çıkacak. Habere göre Almanya’nın en büyük armatörlerinden Claus-Peter Offen, 2011yılı itibariyle dünya konteynır filosunun üçte birinin işsizlikten bağlayacağını, navlunlarda ise 2014 yılına kadar belirgin bir artış olmayacağını tahmin ediyor
Lloyds List gazetesinde 27 Şubat Cuma günü Friederike Krieger imzası ile yayınlanan habere göre, laid-up durumdaki konteynır gemileri 2010 yılında 3 katına çıkacak.Habere göre Almanya’nın en büyük armatörlerinden Claus-Peter Offen, 2011yılı itibariyle dünya konteynır filosunun üçte birinin işsizlikten bağlayacağını, navlunlarda ise 2014 yılına kadar belirgin bir artış olmayacağını tahmin ediyor. Armatör Offen, Hamburg’daki gemi finansmanıyla ilgili bir toplantıda yaptığı konuşmada; “2 Milyon TEU halen boşta. Bu sayı 2009’da 2 katına, 2010’da ise 3 katına çıkacak” dedi.
Offen, kapasiteleri 1200 TEU ile 2500 TEU arasında değişen 10 konteynır gemisini bağlayacağını söyledi. Offen; “İçinde bulunduğumuz krizde laid up gerekli bir yöntemdir.” Diyor. Sekizinci Alman Gemi Finansmanı Toplantısında konuşan Offen, konteynır pazarında çok büyük çapta gemi fazlası olduğunu iddia etti.
“Talebin ne zaman geri dönüş yapacağını bilemiyoruz, o yüzden arz tarafında yoğunlaşmamız gerekiyor” diyen Offen; “Ama konteynır gemisi pazarında dökme yükte olduğu ölçüde yeni sipariş iptalleri veya hurdaya çıkan gemi göremiyoruz” şeklinde düşüncesini ortaya koydu.
Offen’in beklentisine göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yeni konteynır gemisi siparişlerinden sadece %10-15’i iptal edilecek ve filonun nisbeten yeni olması dolayısıyla sadece %1-%2 si söküme gidecek.
Bu durumun tek nedeni dünyadaki mali kriz değil. “Kriz talepte hızlı bir düşüşe neden oldu, ama tonaj fazlasıyla zaten yüzyüze idik” şeklinde durumu özetliyor Offen. “Çift haneli büyümenin devam edeceğine inanıp çok sayıda yeni gemi sipariş ederken ne kadar da iyimser davranmışız” diyor.
Dünya genelinde 3000 TEU üzerinde kapasitesi olan 750 yeni konteynır gemisi siparişi yapılmış, bunlardan 150’si herhangi bir kiralama sözleşmesi olmaksızın spekülatif amaçlı sipariş verilmiş.
Gemi inşa endüstrisi kapasite artırımı yapmada armatörlerden çok daha iyimser davranmış. Offen’a göre “Bu ilave tersanelerden birçoğu yok olacak”.
Armatör Offen her ne kadar Kore tersanelerinin yeni inşa teslim tarihlerini ötelemesini memnuniyetle karşılıyorsa da, bunun büyük çapta olmayacağı inancında.
“Güney Kore tersaneleri çok ağır kur kayıpları yaşayacaklar, çünkü gemilerden elde edecekleri dolar cinsinden gelirleri çoktan sattılar ve şimdi bu dolarları daha pahalı kurdan alıp yerine koymak zorunda kalacaklar”
Offen, gelecek üç yıl içerisinde yeni inşaların da pazara girmesiyle konterynır taşımacılığındaki tonaj fazlasının 2011 yıllarında tavan yapacağını söyledi.
2012 yılı itibariyle ise yeni inşa pazarı tamamen kuruyacak ve tonaj fazlası azalmaya başlayacak.
“Kiralama fiyatları şu andan itibaren 4 sene sonrasında artmaya başlar ve arz ve talebin dengeye kavuşması da iki yılı alır” Offen’in görüşü böyle.
Offen’a göre Alman KG kuruluşlarının çoğu krizde hayatiyetini sürdürebilecek. “İnsanlar yeniden gemilere yatırım yapacaklar. Yatırımcı için cazip olabilecek ve iyi firmalara uzun vadeyle kiralanmış bir çok konteynır gemisi var” diyor.
Offen’in gemilerinden %30’u gelecek 3 yıl içerisinde kiralama sözleşmelerini tamamlayacak. Offen, “Bu yüzden bu gemilerden temettü dağıtmayacağız, ama geriye kalan %70 te sorun yok” şeklinde durumu açıklıyor.
Lloyds List hafta içerisinde eğer navlunlar böyle düşük seyrederse konteynır hatlarının dünya genelinde 68 Milyar Dolar kayba uğrayacağı haberini vermişti. Bu miktar, endüstrinin 2008’de elde ettiği gelirin üçte birine karşılık geliyor. Lojiport