Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZ TAŞIMACILIĞINA BEYAZ LİSTE MORALİ

DENİZ TAŞIMACILIĞINA BEYAZ LİSTE MORALİ

DENİZ TAŞIMACILIĞINA BEYAZ LİSTE MORALİ04.03.2009

Denizcilik Müsteşarlığı, Türk bayraklı gemilere 2012 yılına kadar "temiz sicil" sözü vererek krizden yoğun biçimde etkilenen taşımacılık sektörünün yüzünü biraz olsun güldürdü. Müsteşarlığın 2009-2013 dönemini kapsayan stratejik planında, yıllardır Türk bayraklı gemilerin Paris Liman Devleti Mutabakat Zaptı'nda (Paris MoU) belirlenen kriterleri karşılayamaması nedeniyle kara listede yer aldığı belirtilirken "Bugün denizcilik nosyonu almış personel istihdamı ve buna bağlı olarak yapılan denetimler sonucu, ülkemiz gri listeye yükselme başarısını göstermiştir. Hedef beyaz listeye girmektir" denildi

 

 

Denizcilik Müsteşarlığı, Türk bayraklı gemilere 2012 yılına kadar "temiz sicil" sözü vererek krizden yoğun biçimde etkilenen taşımacılık sektörünün yüzünü biraz olsun güldürdü.

Müsteşarlığın 2009-2013 dönemini kapsayan stratejik planında, yıllardır Türk bayraklı gemilerin Paris Liman Devleti Mutabakat Zaptı'nda (Paris MoU) belirlenen kriterleri karşılayamaması nedeniyle kara listede yer aldığı belirtilirken "Bugün denizcilik nosyonu almış personel istihdamı ve buna bağlı olarak yapılan denetimler sonucu, ülkemiz gri listeye yükselme başarısını göstermiştir. Hedef beyaz listeye girmektir" denildi.

Hedefin gerçekleştirilmesiyle Türk bayraklı gemiler uluslararası limanlarda daha az bekletilecek ve daha sınırlı denetime tabi tutulacak. Bu sayede taşımacılıkta ekstra maliyet anlamına gelen zaman kayıplarının azalması ve yüklemelerde Türk bayraklı gemilerin daha çok tercih edilir hale gelmesi bekleniyor. Müsteşarlık, bunun için personel sayısı ve performansının artırılmasıyla denetim kapasitesinin geliştirilmesi ile personelin yurtiçi ve yurtdışı eğitimlerden yararlanmasının sağlanacağını kaydetti. Taşımacılar, konan hedeften son derece memnun ancak çaba harcanması gerektiğine işaret ediyor.

 

İşler durma noktasında

Referans'ın sorularını yanıtlayan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Kosta Sandalcı, kriz nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini belirtirken "Sadece çok istisnai durumlarda bir hareketlenme yaşıyoruz. Bu hareketlilik de bir gün oluyorsa ardından yine düşüşe geçiliyor. Bu durum gerek deniz gerekse kara taşımacılığında böyle" dedi. Ancak müsteşarlığın koyduğu 2012 hedefinin mevcut ortama rağmen sektör için son derece önemli olduğunu da söyleyen Sandalcı, "Ancak kolay değil, yapılması gerekenler var. Senelerce bunun ıstırabı çekildi, olumsuz imaj oluştu. Artık bu sorun aşılmalı. Beyaz liste, şüpheli bakışı yok ederek daha çabuk tahliye, geniş esneklikler ve sürat getirecektir" dedi.

 

Bayrak performansı önemli

Müsteşarlık yetkilileri ise Paris MoU üyesi ülkelerin limanlarına gelen yabancı bayraklı gemilerin yüzde 25'lik kısmını denetlemek durumunda olduğunu söylerken bunun için hedefleme sistemi kapsamında bu kotayı doldurmak üzere denetimlere riskli gördükleri gemilerden başladıklarını bildirdi. "Kara listede yer alan ülke bayraklı gemi öncelikli denetleniyor, sonra diğerlerine sıra geliyor" diyen yetkililer, beyaz listeye geçişle vakit kaybının önüne geçileceğini ve yük sahipleri için gemi seçiminde kriter olan bayrak performansının artırılacağını vurguladı. Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr