Ekol Lojistik, Avrupa’nın en büyük ikinci modern lojistik tesisini kurmak için Kocaeli Gebze’de düğmeye bastı. Projenin 2010 yılı sonunda tamamlanması planlandığını söyleyen Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, "Türkiye’nin lojistik üs olma hedefi tüm olumsuzluklara ve bürokratik yavaşlığa rağmen hala gerçekleşebilir. Kriz döneminde devreye sokacağımız lojistik kampus bu amaca hizmet edecek. Toplamda 80 milyon Euro’luk yatırıma imza atacağız" dedi
Projenin 2010 yılı sonunda tamamlanması planlandığını söyleyen Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, "Türkiye’nin lojistik üs olma hedefi tüm olumsuzluklara ve bürokratik yavaşlığa rağmen hala gerçekleşebilir. Kriz döneminde devreye sokacağımız lojistik kampus bu amaca hizmet edecek. Toplamda 80 milyon Euro’luk yatırıma imza atacağız" dedi. Bu yatırımla sektörün dikkatini bir kez daha Türkiye’ye çekmeyi planladıklarını anlatan Ahmet Musul, şu bilgileri verdi: "Ülkemizin, dünya devi firmalar için bölgesel bir dağıtım merkezi olarak kabul edilmesi açısından da önemli bir işleve sahip olacak. SSI Schaefer’in lojistik sektörü için üretmiş olduğu en son otomasyon sistemlerini tek bir çatı altında toplaması öngörülen tesis, Gebze’de satın alınan 101 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Otomasyonlu depolama alanı 20 bin 600 metrekare üzerine 40 metre yüksekliğinde olacak. Toplam 25 adet robot ile 160 bin paletin depolanmasını ve 15 bin paletin aynı gün içinde sevk edilmesini sağlayabilecek."
Kriz patlak verdi
Projenin 1.5 yıl önce şekillenmeye başladığını, arsanın alım kararının ise temmuz ayında verildiğini dile getiren Ahmet Musul, şöyle konuştu: "Eylülde arsayı satın almamızdan 14 gün sonra büyük kriz patlak verdi. Ancak biz yatırımımızın uzun vadede kár getireceğini düşündüğümüz için kararımızdan vazgeçmedik. kriz ortasında yatırım yapmak bazı avantajlar da sağladı. İnşaat malzemelerini daha ucuza temin etmiş olduk."
Sektör yüzde 30 küçüldü
Ahmet Musul, krizin en çok etkilediği sektörlerden birinin lojistik olduğunu ifade ederek, ekim ayında yüzde 20 daralma yaşayan sektörün Aralık 2008’de yüzde 40 küçüldüğünü söyledi. Krizin başından bugüne kadar sektörde ortalama yüzde 25-30’luk bir daralma yaşandığına dikkat çeken Musul, "Krizin getirdiği bazı artılar da oldu. Örneğin çelik maliyetlerimiz önemli oranda düştü. Krizin yavaş yavaş sona ermesi ile sektörde birleşme ve satın almalar olabilir. Biz de bu süreçte cazip bulduğumuz fırsatları değerlendireceğiz" diye konuştu.
Bütçeyi 3 kez revize ettik
EKOL Lojistik olarak 2008 yılını yüzde 33 büyüme ve 151.2 milyon Euro’luk ciro ile kapattıklarını, 2009 büyüme hedefinin ise yüzde 4 olduğunu kaydeden Ahmet Musul, şöyle konuştu: "2009 yılına ilişkin ilk bütçe çalışmalarımıza eylül ayında başlamıştık. O zaman 2009 bütçe hedefimiz yüzde 30’lardaydı. Krizin derinleşmesi ile Ocak ayına kadar bütçemizi 3 kez revize ettik. Önce bütçeyi yüzde 15’e indirdik, son olarak yüzde 4’te karar kıldık. Bu revizyonu yaparken, hizmet verdiğimiz müşterilerimizle tek tek görüşüp onların 2009’a bakışlarını hesaba kattık."