Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / LOJİSTİKTE ŞİMDİ EĞİTİM ZAMANI

LOJİSTİKTE ŞİMDİ EĞİTİM ZAMANI

LOJİSTİKTE ŞİMDİ EĞİTİM ZAMANI04.03.2009

Nitelikli eleman açığını kapatmak isteyen lojistik sektörü, bunun için eğitim seminerlerine ağırlık vermeye başladı. Okan Üniversitesi Uluslararası Lojistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, sektördeki eğitimli insan kaynağı açığını kapatmak istediklerini söyledi. Bu çerçevede sertifika programı düzenlediklerini kaydeden Tanyaş, “Lojistik sektörü için oluşan talebi önceden gördük. Bu nedenle İstanbul Teknik Üniversitesi nezdinde, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yöneticiliği Sertifika Programı’nı başlattık” dedi

Lojistik Derneği (LODER) ve Okan Üniversitesi Uluslararası Lojistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, sektördeki eğitimli insan kaynağı açığını kapatmak istediklerini söyledi. Bu çerçevede sertifika programı düzenlediklerini kaydeden Tanyaş, “Lojistik sektörü için oluşan talebi önceden gördük. Bu nedenle İstanbul Teknik Üniversitesi nezdinde, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yöneticiliği Sertifika Programı’nı başlattık” dedi.

Program Yürütücüsü Doç. Dr. Y. İlker Topçu da, programın 1999-2000 döneminden beri yılda iki defa yağıldığını belirterek, programa ilginin küresel krize rağmen yüksek olduğunu ifade etti.

Bu teknik üniversitenin vereceği eğitim ve belgenin önemli görülmesine bağlayan Topçu, derslerin, lojistik bilişim sistemleri, tedarik zinciri, stok, satınalma, depo yönetimi, talep tahminleri gibi konuları içerdiğini aktardı.

Topçu, eğitimde lojistik vakaların çözümlerine de yer verdiklerini kaydederek, “Katılımcılar arasında, mühendis, satış ve pazarlama sektörü çalışanları, üniversitelerden yeni mezun olmuş öğrenciler de var’ diye konuştu.


Eğitimler sürekli olacak
Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç ise, bu tür programların farklı deneyimlerdeki eğitmenlerin tecrübelerinden yararlanma imkanı sağlayacağına dikkat çekti. Nitelikli insan kaynağının, lojistik bölümlerinin özel sektörle işbirliği yaparak çözülebileceğini ifade eden Gürgenç, şunları kaydetti: “Oluşturulacak programlar, öğrencilik döneminde başlayan staj ve projelerle geliştirilecek. Ayrıca, firmalarda lojistik operasyonlarını yürütecek, kademeli olarak gelişimi sağlayan programlar yapılandırılacak ve eğitimin sürekliliği sağlanacak.
” Çalışmalarda özellikle endüstri mühendislerini tercih ettiklerini dile getiren Gürgenç, ekip çalışmasına odaklı, analitik düşünebilen, süreç yönetiminde bilgi sahibi ve iletişimi güçlü kişilere yoğunlaştıklarını söyledi.


Programlar bünyesinde kendi personeline gerekli eğitimi kendi sağlayan Ekol Lojistik, bunu 2007’den bu yana Ekol Akademi ile sağlıyor. Akademi Yöneticisi Burcu Tokan, çalışanların, işe alım sürecinden itibaren Ekol Akademi’de, şirket hedeflerine odaklı eğitim gördüklerini kaydetti.

Akademi bünyesinde verilen sertifika programlarının sadece kendi şirketlerinde geçerli olduğunu anlatan Tokan, “Eğitimlerde önceliği deneyimi ve akademik bilgisini, bu eğitimi verecek yeterlilikte gördüğümüz kendi çalışanlarımıza veriyoruz. Ancak, liderlik, koçluk, iletişim gibi kişisel gelişim eğitiminde, dış kaynak kullanıyoruz’’ dedi.


Intercombi Transport & Logistics Intercombi İnsan Kaynakları Uzmanı Dilay Acar, lojistik sektöründe teorik bilginin önemli olduğunu, ancak tek başına yetersiz kaldığını aktardı.

Sektördeki eğitimli insan açığının, ön lisans düzeyindeki eğitimlerin, lisans düzeyine çıkarılarak sağlanacağını vurgulayan Acar, bu alanda saha çalışmalarının önemine işaret etti. Acar, üniversitelerdeki müfredatın, reel sektöre göre ayarlanması gerektiğine dikkat çekti.


İşi seven sektörde yükselir

Karmaşık ve birbirine bağlı operasyonlar dizisinden oluşan lojistik faaliyetler, özverili bir çalışmayı şart kılıyor. Sektörde, bu işi sevip, heyecan duyanların yükseleceğini belirten bazı firma yetkilileri, çalışanların, sorunlara yaratıcı çözümler üretecek, teknolojik yenilikleri kısa sürede algılayıp uygulayabilecek, iletişim kabiliyeti yüksek kişilerin seçildiğini ifade etti. Yetkililer, sektörde kariyer yapmak isteyenlere, yabancı dil konusunda kendilerini geliştirmelerini önererek, çeşitli eğitim programlarına ve konferanslara katılarak genel lojistik eğitiminin alınmasını ve staj yapmalarını tavsiye etti.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr